Landerd

Pubers, alcohol en drugs: 'We hebben het er in Landerd gewoon over gehad'

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

LANDERD - Samen Landerd Zonder Drugs hield donderdag 8 april een online ouderavond. Onderwerp van gesprek was alcohol- en drugsgebruik bij jongeren. Welke afspraken maak je met je puber? Wat doet alcohol eigenlijk met je? En hoe zie je aan je kind dat hij of zij drugs gebruikt?

Professionals van Novadic Kentron en GGD Hart voor Brabant gaven uitleg over hoe het puberbrein werkt. En dat ze de ratio en structuur van volwassenen nodig hebben bij het inschatten van risico’s. Daarom de duidelijke afspraak van NIX18: 'Niet roken en niet drinken onder de 18'. Door Bureau HALT werd uitgelegd wat de gevolgen zijn als een jongere de fout in gaat. Betrapt worden met een vals ID heeft al grote consequenties.

Risico’s
Indrukwekkend tijdens de online ouderavond waren ook de bijdragen van de Schaijkse huisarts René van Kollenburg en kinderarts Jan van der Linden van ziekenhuis Bernhoven. Zij gaven een inkijkje in wat zij tegenkomen in hun praktijk. Ze zien met eigen ogen de gevolgen voor jongeren van alcohol en drugsgebruik. Denk aan botbreuken door een val van de fiets en blijvende schade aan vitale organen. Maar ook seksueel geweld en psychische trauma’s als gevolg van black-outs komen voor. Flinke risico’s dus. Bovendien blijkt uit onderzoek dat jongeren in Landerd meer drinken dan in de rest van de regio.

Het erover hebben
Daarom is het goed het erover te hebben. Tijdens de ouderavond werden tips gegeven voor een gesprek met je puber:
- Stel grenzen;
- Zorg dat je zelf kennis hebt over drugs en alcohol via bijvoorbeeld www.Drugsinfo.nl
- Praat er over met je kind tijdens een geschikt en rustig moment;
- Vraag bijvoorbeeld: “Ken je iemand die dit doet?” of ”Wat vind je van lachgas/alcohol/wiet/etc.?”

Maar heb het er ook eens over met andere ouders. De pubertijd is een heftige tijd, voor ouders en kinderen. Dus laten we het er gewoon over hebben.

Vragen of hulp nodig? De preventiewerkers jeugd weten de weg!
Tobias Jubbega
Bel of app: 06–40091083
Of zoek op Facebook: ‘preventiewerk jeugd’

 

|Doorsturen