Landerd

Prognose - Column Theo van Duren (update)

Door Theo van Duren

Wie wint, wie blijft gelijk, wie verliest? Woensdagavond weten we het. Alle lijsttrekkers hebben in Arena een voorspelling gedaan over de zetelverdeling. De kans dat die uitkomt is nihil. Want hun voorspelling is gebaseerd op wensdenken. De eigen partij scoort altijd goed, die van de meest gevreesde tegenstander bakt er niets van. Ik heb vanaf de zijkant de strijd op het slagveld gevolgd en er verslag van gedaan in ons prachtblad. Met de uitslagen van vier jaar geleden erbij, moet het mogelijk zijn om een betere voorspelling te doen. Laten we uitgaan van dezelfde opkomst. Dat betekent een kiesdeler van 428. Wat zou dat dan betekenen volgens het orakel van Ravenstein?

VVD
Haalde vorige keer 586 stemmen. Dat gaat dit keer niet lukken. Drie factoren zorgen voor verlies: de lijsttrekster maakt zich drukker over bomen dan over ondernemers; ze stoot kiezers af door het initiatief van DS97 en CDA een ‘sjoemelenquête’ te noemen en dwingt Schaijkse ondernemers en burgers richting Uden. Leden uit haar eigen achterban spreken zich openlijk uit tegen de koers van de partij. Het wordt een hele toer voor de VVD om 75% van de kiesdeler halen.

Stemmen: 300 – 400; Zetels: 1

CDA
Haalde 1064 stemmen. Dat was krap maar het worden er meer. Een deel van hun vaste achterban stemde vorige keer VHL. Die komen weer terug nu de onvrede over de school geen rol meer speelt en opvolger Maashorst Vooruit zich profileert als een progressieve partij voor jongeren. De steun die het CDA verleent aan de enquête van DS97 zal zeker ook bijdragen aan de winst die geboekt gaat worden.

Stemmen: 1200 – 1400; Zetels: 3

Progressief Landerd
Haalde 1097 stemmen. Blijft ongeveer gelijk. PL verloor door dat gedoe met de school veel stemmen in Zeeland aan VHL. Een aantal zal terugkeren. Een flinke groep echter zal zich thuis voelen bij Maashorst Vooruit omdat hun programma nauwelijks verschilt met dat van PL. In Schaijk en Reek zullen ze stemmen verliezen aan kiezers die per se niet naar Uden willen.

Stemmen: 1100 – 1200; Zetels: 3

DS97
Haalde 1389 stemmen. Dat worden er meer. Veel meer. DS97 haalt veel extra kiezers binnen die vinden dat Schaijk en Reek zelf mogen bepalen of ze aansluiten bij Uden of Oss. Zelfs in Reek zullen nogal wat mensen op de Schaijkse dorpspartij stemmen. Omdat DS97 zelf geen voorkeur uitspreekt, verliezen ze geen kiezers. Ik voorspel dan ook een verrassend grote winst. De potentie is er, want in 1998 haalden ze ruim 2400 stemmen. Toen waren er slechts 4 partijen. Er is nu meer concurrentie dus dat worden er een paar honderd minder.

Stemmen: 2000 – 2200; Zetels: 5

RPP
Haalde 1489 stemmen. Dat zit er dit keer niet in. In Schaijk raken ze kiezers kwijt die niet naar Uden willen. In Zeeland raken ze kiezers kwijt aan partijen die ook naar Uden willen. Bovendien doet stemmenkanon Chris School niet meer mee. Is dit verlies te compenseren? Belangrijkste speerpunten in de campagne zijn een Aldi voor Reek en wethouderkandidaat Vereijken. Daar trek je in Zeeland en Schaijk onvoldoende kiezers mee over de streep.

Stemmen: 900 – 1100; Zetels: 2

Maashorst Vooruit
Haalde als VHL 1655 stemmen. Dat worden er minder. VHL kon succesvol campagnevoeren als een vereniging zónder politiek profiel en met een onderscheidende boodschap: herindelen en de dorpen beslissen waar naar toe. Opvolger Maashorst Vooruit heeft vooral Zeelandse kandidaten met een progressieve signatuur, wil Landerd laten fuseren met Uden en verwierp het voorstel van DS97 voor een enquête. Dat kost stemmen in alle drie de dorpen van teleurgestelde VHL'ers. Kan dit verlies gecompenseerd worden? Ja, ten dele. Met hun jeugdige uitstraling kunnen ze nieuwe kiezers aanspreken. Als ze de 800 likes op hun Facebookpagina weten te verzilveren, komen ze een eind.

Stemmen: 1200 – 1400; Zetels: 3

Aanvullende voorspellingen:
Schaijk kiest in meerderheid voor Oss
Nieuw college: DS97, CDA, RPP

Tot slot nog even goed nieuws voor de partijen die ik verlies voorspel en slecht nieuws voor de partijen die ik laat winnen: ik zit er altijd naast. Ik ben dus eigenlijk een orakel van niks. Maar dat wist u al. Succes allemaal!

Theo van Duren

Naschrift: de verkiezingen zijn geweest, de kruitdampen opgetrokken. Eens kijken hoe het zit met mijn prognose. Als orakel had ik voorspeld dat ik er naast zou zitten, en dat blijkt weer helemaal te kloppen. Maashorst Vooruit heeft het fantastisch gedaan en ik feliciteer de hele club inclusief de penningmeester & vicevoorzitter van harte met deze fraaie overwinning. Ik had het kunnen weten: ze heten Maashorst Vooruit, niet Achteruit. Verder minder winst voor DS97 dan voorspeld en veel meer voor PL. Ook mijn felicitaties voor hen. Tegen het verliezende RPP, CDA en VVD zeg ik: kop op! Over vier jaar zijn er weer verkiezingen. In Uden dit keer.
Want ja, mijn voorspelling mag dan kloppen dat Schaijk voor Oss zou kiezen. Maar het verschil is 15%. Dat is niet genoeg in de Landerdse democratie. Dat wordt appeltje, peertje.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties