Grave

OZB stijgt bovengemiddeld in Grave en Landerd

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE/LANDERD/OSS - De onroerendezaakbelasting (OZB) stijgt volgend jaar met gemiddeld 2,2%, zo blijkt uit de jaarlijkse steekproef van Vereniging Eigen Huis onder 111 gemeenten. De belasting die huiseigenaren betalen verschilt sterk per gemeente. Zo is in Nijmegen de OZB maar liefst vier keer zo hoog als in Den Haag. In de gemeenten Grave (+4,05%) en Landerd (+2,52%) stijgt de OZB bovengemiddeld.

Met stip op de eerste plaats van OZB-stijgers staat de gemeente Cuijk. Hier schiet de OZB met maar liefst 32% omhoog. In deze gemeente steeg de OZB in 2018 ook al fors met 12%. Hierdoor betaalt een huiseigenaar in twee jaar tijd gemiddeld 110 euro meer aan deze gemeentebelasting.

Rob Mulder, directeur belangenbehartiging Vereniging Eigen Huis: "In de gemeentebegroting staat dat deze extra belastinggelden nodig zijn om het huishoudboekje van Cuijk op orde te krijgen. De vereniging vindt het principieel onjuist dat vooral huiseigenaren opdraaien voor begrotingstekorten en voor de voorzieningen waar alle bewoners gebruik van maken. Daarom pleit de vereniging voor een ander belastingsysteem, waarbij zowel huurders als eigenaren via een algemene ingezetenenheffing meebetalen."

Het risico dat huiseigenaren via de OZB moeten opdraaien voor begrotingstekorten neemt alleen maar toe nu gemeenten steeds meer nieuwe taken toegewezen krijgen vanuit het Rijk. Gemeenten en huiseigenaren zullen de komende jaren onder andere grote investeringen moeten doen om wijken en woningen ’van aardgas los’ te maken.
Vereniging Eigen Huis wil niet dat huiseigenaren, bovenop hun eigen investeringen, daarvoor ook nog een hogere OZB moeten gaan betalen. "De OZB mag niet het stopmiddel zijn om financiële gaten in de energietransitie te dichten."

Grote belastingverschillen
In een kwart van de gemeenten in de steekproef stijgt de belasting op de eigen woning met meer dan 3%, in een zestal gemeenten zelfs met meer dan 10%. Gemiddeld betalen huiseigenaren in Nederland volgend jaar 289 euro aan OZB. In 2018 was dat 283 euro. Inwoners van de gemeente Grave betalen in 2019 352 euro aan onroerendzaakbelasting, in Landerd zijn eigenwoningbezitters 297,67 euro kwijt.

|Doorsturen

Quintin

2019-01-03 11:58:48

De Vereniging Eigen Huis vergeet voor het gemak natuurlijk dat de OZB die verhuurders ook betalen gewoon doorgerekend wordt naar de huurders. Uiteindelijk wordt iedereen in gelijke mate meer belast.

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties