Landerd

OPINIE: Het grote sprookjesfestival?

Door Nol de Jong, Leonard Steetsel en Arie de Kleijn

Plotseling zien we posters en spandoeken voor het grote ‘festival’ op maandag 24 juni in theater Markant in Uden. Inwoners worden uitgedaagd om mee te praten. Weet u het nog? U mag dan de kleur van de Volkswagen (Uden) kiezen, maar de Mercedes (gemeente Oss) mag u niet kiezen.

De inspraak tot nu toe heeft volgens ons weinig nieuws opgeleverd. Bakken met geld kosten die zogenaamde uitdagingen. De aantallen reacties houdt men niet bij, want alleen de kwaliteit van de inbreng is belangrijk. Maar die kwaliteit valt lelijk tegen. Er worden vooral veel open deuren ingetrapt. Misschien bent u ook één van die paar mensen die op straat aangesproken werden om er iets van te vinden waarbij u zich afvroeg wat moet ik daar nou mee? In een uiterste poging wordt alles uit de kast gehaald om zoveel mogelijk mensen naar Uden te lokken. Het Festival moet het sprookje toch nog maar eens onder de aandacht brengen.

Uden en ’t Oventje zijn speciale aandachtsgebieden in de wervingscampagne, want daar leeft het totaal niet. ’t Oventje wordt met een spandoek lekker gemaakt met de belofte dat er na de herindeling meer huizen zullen worden gebouwd. Een 'mooie wens' maar zeker geen 'waarheid', want zo’n belofte kan helemaal niet worden waargemaakt. En zo zien we meer mooie spandoeken. Allemaal mooie wensen en fraaie woorden om het sprookje tot leven te wekken.
In Uden houdt niemand zich bezig met de herindeling. Het interesseert ze niet of nauwelijks of Landerd er nu wel of niet bij komt. Groot-Uden blijft toch die middelkleine gemeente, die ook samen met Landerd weinig in de melk te brokkelen heeft.

Petitie
Nu horen wij u denken (en wij horen het ook op straat): van DS97 horen of zien we ook niet veel. U heeft daar zeker een punt. Achter de schermen zijn we echter druk bezig. Volgende week starten we de actie waarbij iedereen die zich niet kan vinden in de éénzijdige richting van de gemeente een ander geluid kan laten horen. Wij starten een petitie waar mensen die liever naar Oss willen hun stem kunnen laten horen. Geen festival met vage kwalitatieve uitdagingen, maar een petitie waarin precies wordt bijgehouden wie, hoeveel, waarvandaan liever voor Oss dan voor Uden kiest. We hopen dat heel veel mensen van deze mogelijkheid gebruik gaan maken. Want hoe meer mensen meedoen hoe meer invloed dat zal hebben op de uiteindelijke uitkomst. Provincie en Tweede Kamer maar ook onze eigen gemeenteraad zullen moeten luisteren naar massale steun voor die petitie.

Geen gelopen race
Dus ondanks dat veel mensen ons willen doen geloven dat de herindeling met Uden een gelopen race is kunnen wij u verzekeren dat daar nog lang geen sprake van is. Als slotstuk van het sprookjesfestival kan iedereen straks nog een zogenoemde zienswijze indienen. De gemeenteraad moet iets vinden van die zienswijzen. Als we daar straks met zijn allen laten weten dat we niet in het 'sprookjesbos' geloven, maar naar Oss willen dan heeft dat zeker invloed. De zienswijzen én de petitie kunnen de herindeling dus nog bijsturen.

Natuurlijk kunt u ook al op het festival uw stem laten horen. Laat maar alvast duidelijk horen dat u liever voor de Mercedes kiest dan voor de Volkswagen. Laat maar horen dat u een echte keuze wilt maken. Laat maar horen dat u zich niet aan de kant laat zetten en dat u uw stem laat horen waarmee rekening gehouden moet worden.

Nol de Jong, Leonard Steetsel en Arie de Kleijn

|Doorsturen

Carel

2019-06-20 10:35:12

Gelukkig zijn er veel moedige mensen in Schaijk die niet zomaar in de sneltrein stappen richting het zogenaamde beloofde land gemeente Maashorst. En de naam Maashorst is ook een sprookje want het wordt gewoon gemeente Uden.  Je weet wel dat dorp ver achter het natuurgebied.  

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties