Landerd

OPINIE: Grote grazers in De Maashorst

Door Mimi van der Meer

MAASHORST - De VVD wil dat de grote grazers verdwijnen uit De Maashorst. Ze hebben zeker wel een punt. Dwars door De Maashorst lopen enkele doorgaande fietsroutes, die niet alleen recreatief gebruikt worden, maar ook voor doelgericht fietsverkeer. Als je zo'n grote grazer midden op het fietspad tegenkomt, is het heel lastig om er met een grote boog omheen te gaan. En omkeren en teruggaan is ook een lastige optie als je ergens op tijd moet zijn.

Maar het is ook niet meer dan normaal dat mensen rekening houden met dieren in een natuurgebied. Organisaties die natuurontwikkeling en -onderhoud tot taak hebben, zijn er heel duidelijk in dat de grote grazers een belangrijke functie hebben. Voor de natuur, maar ook voor het toerisme, voor de aantrekkelijkheid van het gebied. Wie ben ik, of wie is de VVD, om het beter te weten dan de experts? Ik denk dat een politieke partij niet op de stoel moet gaan zitten van deskundigen. Ieder zijn stiel. Maar er is wel een oplossing te bedenken om iedereen tegemoet te komen.

De oplossing: maak fietscorridors van de doorgaande fietsroutes. Maak die corridors breed genoeg, zodat er naast het fietspad nog voldoende ruimte voor wandelaars is. En maak (één of meerdere, wat nodig is) ongelijke kruisingen, zodat de grote grazers over of onder het fietspad door hun weg kunnen vervolgen. Op die manier staan er wat meer hekken, maar wezenlijk verandert er niks aan de natuur. Fietsers kunnen veilig hun weg vervolgen en de grote grazers ook. Mensen die wel vrijuit willen struinen, tussen de grote grazers door, kunnen dat doen op eigen risico. Het hele gebied is immers gewoon te betreden via klappoorten of over wildroosters.

Het kost misschien een paar centen, maar het levert ons ook veel op. Een mooie en veilige Maashorst, mét grote grazers, aantrekkelijk voor toeristen, veilig voor fietsers. Zie het als een goede investering in de toekomst van onze prachtige Maashorst.

Mimi van der Meer, Schaijk

|Doorsturen

Willem Verstraeten

2020-02-03 11:10:59

Inderdaad Mini: "Ieder zijn stiel". 

Cor

2020-02-04 19:56:27

Ook overal verstand van die Mimi maw.maw

Piet

2020-02-04 21:16:23

cor...heb jij er wel verstand van dan?

zo slecht is het idee van Mimi niet.

en het zou je sieren als je wat minder onbeschoft zou reageren.

Gert van de Voet

2020-02-04 21:34:40

Cor: Je bent gewoon een onbenul gezien je reactie naar mevrouw Van der Meer.

Heb eens respect voor mensen die opbouwend een idee aandragen. Een net en fatsoenlijk opbouwend bericht.

Gaarne uw achternaam bekendmaken. 

 

Maria

2020-02-05 00:57:19

Ooit waren er ook paarden in het park. Je kon toen bijna nergens gaan zitten. De paarden waren nieuwsgierig en ze kregen vaak hapjes van bezoekers. Dus even op een bankje en een boterham eten. Moeilijk was dat.

De grote grazers horen er van nature niet thuis. Een aantal mensen (dus echt een deel ervan en niet allemaal) vinden het zielig en voeren die dieren. Dat staat overal en mensen doen het toch.

Vorig jaar was ik elders en passeerde een aantal boerderijen. Plotseling runde een kleine hond achter me aan. De boer riep nog wel, maar het dier luisterde niet. De boer riep naar mij: "Hij krijgt echt wel genoeg hoor!" Ik was me van geen kwaad bewust.

De boer moest op de fiets om zijn hondje terug te halen.

Ik had alleen maar mijn rugzakje geopend om wat te eten.

Zonder die connectie te leggen. Dat hondje was een schooier.

Net als die paarden ooit. Mooie beesten, maar verpest door bezoekers.

Die grazers zijn wel even iets groter en het het blijven wilde dieren. Er zijn ook boeren en boerinnen die door hun eigen vee op de horens werden genomen. Soms met dodelijke afloop en door een schrikreactie.

In het park staan overal waarschuwingsborden dat je de grazers niet moet benaderen met afstanden erbij.

Ik zeg niet dat dit ongeval dat als oorzaak had. Maar het is wel mogelijk dat er een ander met dezelfde geur iets heeft gedaan waardoor die grazer aggressief is geworden.

Missschien moeten die dieren iets meer apart moeten?

Bepaalde zitbankjes zijn bij die runderen in gebruik als krabpalen. Kan je er echt niet op gaan zitten.

Maar ik ben niet zo dol op dat soort grote gehoornde beesten.

Mijn moeder vertelde datr van haar wel eens een sjaal is opgegeten toen ze lekker in het zonnetje lag.

Dat verwacht ook niet. ;)

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties