Landerd

Politie: 'Lees goed de voorwaarden'

Ophef in Schaijk, Reek en Grave na brief van buurtapp Nextdoor

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

LANDERD/GRAVE - Op meerdere plaatsen in ons land, waaronder ook in Schaijk, Reek en Grave, zijn de afgelopen dagen per post uitnodigingen verspreid van de buurtapp Nextdoor. In de brief worden bewoners opgeroepen zich aan te melden voor de Nextdoor-buurtapp. 'In deze buurtapp delen we lokale tips en aanbevelingen voor bijvoorbeeld een klusjesman of oppas, bespreken we de veiligheid in de buurt, plannen we buurtevenementen en nog veel meer', staat in de brief te lezen.

De brieven zijn ondertekend door iemand die in de buurt woont, inclusief vermelding van de straatnaam, maar zonder huisnummer. De politie in de gemeente Landerd meldt via Facebook dat zij al meerdere meldingen heeft ontvangen naar aanleiding van de brieven.

Gebruikers van de app worden op basis van locatiegegevens ingedeeld in buurtgroepen en kunnen daar informatie en wetenswaardigheden uitwisselen. Wie de app gebruikt, geeft het bedrijf toestemming om zijn of haar persoonlijke informatie te gebruiken voor promotionele doeleinden: 'We kunnen je naam en profielfoto gebruiken om aan jouw buren te laten zien dat je een bedrijf of merk dat ons heeft betaald om zijn advertenties, aanbiedingen of andere gesponsorde content te laten zien op Nextdoor hebt geliked, hebt aanbevolen of erop hebt gereageerd. We kunnen van tijd tot tijd deze likes, reacties of aanbevelingen en andere interacties ook posten en reposten, samen met jouw naam en profielfoto, in andere onderdelen van de diensten.'

Ook biedt Nextdoor gebruikers de mogelijkheid buurtbewoners uit te nodigen per brief. Veel mensen melden echter dat er zonder hun medeweten brieven uit hun naam zijn verstuurd en stellen dat er sprake is van identiteitsfraude. Volgens de Consumentenbond werkt het als volgt: “De app bepaalt op basis van je adres tot welke buurt je behoort. Daarna moet je aantonen dat je ook echt in die buurt woont. Verificatie kan op vier manieren: door een code door te laten bellen naar je telefoonnummer, door een code in een kaart naar je huis te laten sturen, via een e-mail-uitnodiging van de buren of via leden uit de buurt die jouw e-mail kunnen doorgeven aan Nextdoor.”

Privacy
Wel stelt de Consumentenbond dat er mogelijk wat haken en ogen zitten aan de privacy van de gebruikers, omdat het bedrijf in de VS is gevestigd en dus niet aan Europese privacywetgeving hoeft te voldoen. De Consumentenbond citeert uit de algemene voorwaarden: 'Als je Nextdoor gebruikt, begrijp en accepteer je dat jouw informatie kan worden gebruikt in de VS of de andere landen van waaruit we onze niet-VS-operaties steunen'.

Strafbaar zijn de brieven volgens de Landerdse politie niet. "Zowel het bedrijf als de buurtapp is legaal, maar we roepen iedereen op altijd goed de voorwaarden te lezen behorende bij de app en dan pas akkoord te gaan. We begrijpen dat niet iedereen dat altijd doet, maar daarmee zijn er wel grenzen aan wat de politie voor burgers kan betekenen", stelt de politie.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties