Landerd

Operatie Steenbreek: Alle tuinen groen

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

LANDERD - De gemeenten Landerd, Oss, Bernheze, Boekel, Meierijstad en Uden hebben zich samen met Waterschap Aa en Maas recent aangesloten bij de landelijke publiekscampagne van Operatie Steenbreek. Het doel van deze actie is het tegengaan van de verstening in de tuin en bewoners bewust maken van de nadelige gevolgen van deze verstening. Denk hierbij aan de afbreuk van de biodiversiteit en aan klimaatverandering. Woensdag 7 maart geven de betrokken wethouders gezamenlijk het startsein voor deze campagne in de regio.

Nu het aantal hevige hoosbuien meer en meer toeneemt, kampen steden en dorpen steeds vaker met wateroverlast. Door de vele verhardingen komen riolen onder druk te staan en lopen straten over. Met allerlei nadelige gevolgen van dien, maar bovenal een flinke kostenpost voor gemeenten en zeker ook voor haar inwoners. Gemeenten zijn zich bewust van de nadelige gevolgen van klimaatverandering en de relatie met verharding. Tal van maatregelen worden dan ook getroffen. Met de actie Operatie Steenbreek gaan gemeente Bernheze, Boekel, Landerd, Meierijstad, Oss en Uden samen met Waterschap Aa en Maas zich richten op eigenaren van particuliere tuinen en bedrijfstuinen. Als je je bedenkt dat gemiddeld 40 procent van de stedelijke oppervlakte in bezit is van particulieren, ligt daar een enorme uitdaging. Zeker gezien de trend dat tuinen grotendeels of geheel verhard zijn. Wanneer inwoners inzien wat de consequenties daarvan zijn en wat de positieve gevolgen zijn van meer groen in de tuin, levert dat voor zowel gemeenten als bewoners een win-winsituatie op.

Tijd voor actie
Iedereen kan in eigen tuin aan de slag om tegels te verwijderen en planten erin te zetten. Alle beetjes helpen! Met Operatie Steenbreek gaan we de komende jaren laten zien dat er tal van mogelijkheden zijn voor een groene tuin. Ook die weinig onderhoud vergen. De acties in het kader van Operatie Steenbreek zijn er dus op gericht om het bewustzijn te vergroten en bewoners te ondersteunen bij de vergroening van hun tuin. Er komen volop mogelijkheden om samen met buurtgenoten aan de slag te gaan want vele handen maken licht werk. De plannen voor specifieke acties worden momenteel uitgewerkt en via de gemeentelijke publicaties over Operatie Steenbreek blijf je op de hoogte.

Voordelen van een groene tuin:
 Kan veel doen voor je gezondheid;
 Zorgt voor minder omgevingsgeluid;
 Brengt de natuur dichterbij;
 Biedt leven aan meer soorten dieren;
 Zorgt voor verkoeling en betere luchtkwaliteit;
 Vermindert wateroverlast en waterschade;
 Vermindert energielasten;
 Verhoogt de waarde van de woning.

In Nederland nemen al zo’n 70 gemeenten deel aan de landelijke campagne van Operatie Steenbreek.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties