Landerd

Nieuwe mantelzorgers door chronische nasleep coronavirus

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

LANDERD - Wat heeft het coronavirus toch om zich heen geslagen. Wat zijn we voorzichtig met elkaar omgegaan, maar nu we aan het opkrabbelen zijn en de meest risicovolle mensen gevaccineerd zijn, gaat de zon weer een beetje schijnen en komt er voor ons allen weer meer vrijheid aan.

Tenminste als je niet zodanig getroffen bent door het coronavirus dat het voelbaar blijft; vergelijkbaar met Q-koorts. De preventiewerkers in Reek, Schaijk en Zeeland spreken nu mensen die erg moe blijven, constant hoesten, niet goed kunnen doorademen, benauwdheid ervaren, last hebben van angstgevoelens, verminderde concentratie hebben, waarbij sprake is van zenuwpijnen, geur- en reukverlies, spierpijnen en -opvallend- ook heftige hoofdpijn. Opmerkelijk is dat het vooral voorheen fitte mensen overkomt, die vanwege corona niet in een ziekenhuis opgenomen hoefden te worden.
Laatst vertelde een man (53 jaar) dat hij zijn conditie niet opgebouwd kreeg. Na vier maanden kon hij vijftig meter lopen en een beetje fietsen. Dat is zeker een groot verdriet voor de persoon die dit ondergaat. Hij/zij kan zijn werk en andere activiteiten niet oppakken. Vaak gevolgd door administratieve rompslomp.

Extra hulp van anderen
Omdat de energie ontbreekt en het geheugen soms verstek laat gaan, leunt deze groep extra op hun partner of op een naaste die hen helpt. Als deze situatie langere tijd duurt dan noemen we ook deze mensen mantelzorgers. Zij nemen allerlei taken over die voorheen door de partner of het kind gedaan werden, bijvoorbeeld tuinonderhoud, koken, boodschappen doen, administratie, met het hondje wandelen en soms is er ook lichamelijke verzorging nodig. Dit heeft invloed op je balans van werk, privé, ontspanning, maar ook op je relatie.
Wat doet een mantelzorger? Hij/zij...

  • ...zorgt langdurig voor iemand (langer dan drie maanden) met een ziekte of beperking;
  • ...had al een sociale band met de zorgvrager voordat diegene ziek werd (partner, kind, vader/moeder, familielid of goede vriend);
  • ...wordt niet betaald;
  • ...werkt vrijwillig, maar niet vrijblijvend;

Het werk kan diverse taken omvatten.

Ondersteuning
Mocht jij je nu hierin herkennen, jong of oud (of iemand in je omgeving), neem dan contact op met de mantelzorgcommissie in jouw woonplaats of een van de preventiewerkers, zodat zichtbaar wordt wie welke hulp of ondersteuning nodig heeft. Zij kijken of ze die kunnen bieden.

Preventiewerkers jeugd
Nettie Nabuurs: nettie@preventiewerkerjeugd.nl en 06-53343689 (Reek en Zeeland)
Tobias Jubbinga: tobias@preventiewerkerjeugd.nl en 06-40091083 (Schaijk)

Preventiewerkers volwassenen
Gertie Theunissen: gertie.zorgcooperatiereek@gmail.com 06-11038370 (Reek)
Toos Franken: toosfranken@zorgcooperatieschaijk.nl en 06-30104816 (Schaijk)
Helma Vermeer: helmavermeer@zorgcooperatiezeeland.nl en 06-20246024 (Zeeland)

|Doorsturen

Uw reactie