Landerd

Nieuw - Column Theo van Duren

Door Theo van Duren

We gaan een nieuwe gemeente bouwen. Een nieuwe Maashorstgemeente. De magische werking van het woord ‘nieuw’ is fascinerend. Als je daar ook nog de woorden ‘samen’ en ‘bouwen’ mee kunt combineren, ben je spekkoper. Belangrijkste woord blijft echter ‘nieuw’. Kijk de geschiedenis er maar op na: wil je mensen mobiliseren, dan moet je ze iets nieuws beloven. Er is nog nooit een revolutie ontketend door het volk iets ouds te beloven.

Wat dat nieuwe is, moet je zo abstract mogelijk houden. Hoe gaan we die nieuwe gemeente bouwen? Wie moet dat gaan doen? Is er iemand die er verstand van heeft? Wat gaat het kosten? Worden we er beter van? Allemaal vragen waar je voorafgaand aan de verkiezingsdag geen antwoord op moet geven. Want argumenten maken de idylle kwetsbaar. Eerst de strijd, de overwinning, de euforie. En dan aan tafel om te gaan bouwen. Heel lang duurt het niet en de betovering is verbroken. Want dan gaat het niet meer over die beloofde hemel op aarde, maar over WMO, woningbouw en geurnormen.

En gaandeweg wordt duidelijk wat eigenlijk iedereen al wist: dat het toch wel erg moeilijk is om uit twee middelmatig presterende gemeenten een topgemeente te bouwen. Ongeveer even lastig als met spelers van DAW, Festilent, Achilles en UDI een nieuw elftal samenstellen dat moeiteloos meedraait in de eerste divisie.
Het wordt gewoon weer ploeteren in het groene paradijs, zoals bij alle gemeentes. Tot op een dag de roep weer klinkt: ‘weg met de oude politiek, we gaan iets nieuws beginnen!’

Theo van Duren

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsSpecials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties