Landerd

Bewoners Toverkamp ongerust; PL wil opheldering

Natuurcamping Schaijk wijkt voor natuurpoort en verhuist naar Zeeland

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

LANDERD – Het Landerdse college van B en W besloot vorige week om
de natuurcamping van de Nederlandse Toeristen Kampeer Club (NTKC) aan de Palmstraat in Schaijk te verplaatsen naar de Tooverkamp in Zeeland. De kampeerders maken daarmee plaats voor de ‘natuurpoort’ die aan de Palmstraat verrijst. Jacques Pijnappels, raadslid voor Progressief Landerd, wil opheldering van het college over de gang van zaken. “Bewoners van buurtschap Zevenhuis/Toverkamp zijn verrast over het besluit en vrezen verkeersonveiligheid en het verdwijnen van groen.”

Natuurkampeerterrein Brobbelbies

De NTKC was ‘not amused’ toen de gemeente in 2016 het bestemmingsplan vaststelde voor de natuurpoort aan de Palmstraat. De ‘poort’ wordt een soort startpunt voor mensen die de natuur in willen trekken. Rond de natuurpoort worden onder meer horeca en parkeerplekken gerealiseerd. Volgens NTKC gaat dat ten koste van de rust van de kampeergasten op kampeerterrein De Brobbelbies. “Met de verhuizing naar de Tooverkamp hebben we dat opgelost”, geeft wethouder Ben Brands aan. “We hebben zorgvuldige gesprekken gevoerd over deze nieuwe locatie.”

‘Vrees’
Toch komt de keuze voor de nieuwe locatie volgens Pijnappels als een verrassing voor de bewoners van het buurtschap. “Men vraagt zich af waarop de keuze is gebaseerd. Er is vrees voor toenemende verkeersbewegingen, zeker nu ook Landgoed Nabbegat op korte termijn wordt gerealiseerd. De verkeersveiligheid op Zevenhuis en Tooverkamp is al meerdere malen aan de orde geweest. Daarnaast wordt een perceel bos omgevormd tot camping, wat consequenties heeft voor toegankelijkheid en groen. Er zal groen verdwijnen, bomen moeten gekapt worden, er wordt een gebouw voor sanitair neergezet en toegangswegen moeten worden aangepast.”

PL wil onder meer van B en W weten ‘op grond van welke criteria de keuze voor het perceel Tooverkamp is bepaald’, of de ‘direct aanwonenden zijn geïnformeerd’ en ‘welke afwegingen zijn gemaakt ten aanzien van de toenemende verkeersdruk’. Jacques Pijnappels: “Verder zijn wij benieuwd welke afwegingen er zijn gemaakt ten aanzien van de ecologische overgangszone waarin dier en mens van elkaar gescheiden worden, een zone die noodzakelijk is voor een goed beheer van wild en natuur. Ook willen wij weten of er alternatieve locaties zijn onderzocht en of dit voorstel nog ter besluitvorming wordt voorgelegd aan de raad.”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties