Landerd

Moritz Böhmer zwaait af als wethouder en gaat verder als manager bij ODBN

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

LANDERD - Na vrijdag 31 juli is Moritz Böhmer wethouder af. Vijf jaar geleden maakte hij al eens mee hoe het plotseling klaar kan zijn. Destijds sneuvelde de coalitie en was er voor hem geen ruimte meer aan de Landerdse bestuurstafel. Een nieuwe baan vinden viel toen niet mee. Dat wilde hij niet nog een keer meemaken. "Op 31 december 2021 is het sowieso klaar met de gemeente", blikt Böhmer vooruit. "Het lijkt me niet goed om mijn tijd uit te zitten en dan wachtgeld op te strijken tot ik een baan vind. Nu deed zich een goede kans voor en die heb ik gegrepen." Per 1 augustus gaat hij aan de slag als manager bij de Omgevingsdienst Brabant Noord.

Böhmer heeft veel nagedacht over zijn toekomst. "Eén ding wist ik vrij snel: ik neem afscheid van de politiek", vertelt hij. "De herindeling is rond. Tijd om aan een nieuw hoofdstuk te beginnen. Begin maart zag ik een vacature van de ODBN. Daar heb ik toen op gereageerd. Vlak daarna kwam het coronavirus in Nederland. Het was alle hens aan dek, ook in gemeente Landerd. Als wethouder zorg is dat een heel slecht moment om te vertrekken. Het was een hectische periode, zeker met mijn portefeuille. Daarom heb ik mezelf uit de sollicitatieprocedure teruggetrokken. Een paar weken geleden kreeg ik een telefoontje of ik nog steeds belangstelling had voor de functie. Daarna is het snel gegaan."

Mensen in kwetsbare posities
In totaal is Böhmer een kleine vier jaar wethouder geweest namens Progressief Landerd. Anderhalf jaar tussen de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 en de val van de coalitie in de zomer van 2015. Daarna opnieuw na de verkiezingen in 2018 tot en met nu. Zijn portefeuille omvatte zorg en welzijn, volksgezondheid, onderwijs, sociale zaken, burgerparticipatie, kunst en cultuur, sport en (lokale) recreatie, wijk- en speelvoorzieningen. Hij zette zich onder meer in voor mensen in kwetsbare posities. "Voor hen zijn fors wat zaken geregeld", stelt Böhmer. "Daar ben ik trots op. Zo is er een samenwerking met Stichting Leergeld voor de ondersteuning van kinderen die dat nodig hebben. Bijvoorbeeld met een laptop, boeken of een fiets. Recent zijn er ook extra middelen vrij gemaakt voor laaggeletterden. Die brengen we via de bibliotheek in beeld. Niet kunnen lezen is echt een drama, want dan kun je niet meedoen in de samenleving."
Verder heeft Böhmer het armoedebeleid verder vormgegeven. "De focus lag op kennisoverdracht", licht hij toe. "Daarmee bedoel ik dat we ervoor gezorgd hebben dat de professionals op de hoogte zijn van bestaand beleid en de mogelijkheden die geboden worden, zodat ze cliënten nog beter kunnen helpen en doorverwijzen. Ook zijn we onlangs toegetreden tot het Jeugdsportfonds om sporten voor alle kinderen bereikbaar te maken." Inmiddels staat er ook nieuw mantelzorgbeleid in de steigers. "Dat gaan we bespreken met de samenleving. We zijn benieuwd wat de betrokken partijen ervan vinden. Daarna volgt een concreet plan. Het is de bedoeling om nauw samen te werken met een mantelzorgmakelaar, iemand die goed op de hoogte is van alle regels. Je ziet namelijk dat mensen daar vaak op vastlopen. We willen dan concrete hulp kunnen bieden."
Ook zijn er stappen gezet in een paar overkoepelende projecten. "Denk aan de sport- en spelaccommodatie in Reek en het nieuwe dorpshuis met sporthal in Zeeland", vervolgt Böhmer. "Dat waren trajecten die al langer liepen, maar het college heeft de juiste zetjes gegeven om de boel vlot te trekken. Nu kunnen beide projecten door."

Herindeling
Het belangrijkste thema was de herindeling. Böhmer: "Dat zit er na een pittige periode gelukkig op. Ik ben heel blij met het besluit, maar het was een zwaar traject om hier te komen. Als de stof straks is neergedwarreld dan hebben we een krachtige, nieuwe gemeente. Na Uden zijn Schaijk en Zeeland kern twee en drie. Onze dorpen kennen heel actieve inwoners. Die gun je een actieve gemeenschap.

Team specialisten
Vanaf 1 augustus is Böhmer manager van de specialisten van de ODBN. "Dat team biedt de regio en gemeenten ondersteuning in het primaire proces", legt hij uit. "Hun deskundigheid is cruciaal op het gebied van geur, geluid, veiligheid en op juridisch vlak. Ze adviseren in moeilijke trajecten. Momenteel heb je bijvoorbeeld flinke dossiers aangaande stikstof, zoönosen en geur om maar een paar voorbeelden te noemen. Ik vind het een mooie uitdaging om daar sturing aan te geven en hopelijk nog meer een partner van de gemeenten te worden. Op deze manier blijf ik actief in het publieke domein. Dat vind ik leuk. In mijn nieuwe functie zal ik vast contact hebben met collega-wethouders, maar dan in een andere verhouding.

Opvolger
Wie Böhmer opvolgt als wethouder in de gemeente Landerd is op dit moment nog niet bekend. "Ik weet dat Progressief Landerd op zoek is naar een vervanger. De eerste gesprekken hebben plaatsgevonden om een geschikte kandidaat te vinden."

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties