Landerd

Een op de drie Nederlanders verleent mantelzorg

‘Mensen kunnen veel meer voor elkaar zorgen, al is het maar iets kleins’

Door Siem van Merwijk

Een op de drie Nederlanders verleent mantelzorg. Veelal wordt er zorg verleend aan hulpbehoevende ouders of andere familieleden, maar dit is niet altijd het geval. Zo verlenen Jolande en Mariëlle mantelzorg aan een vriendin met Parkinson. De Zorgkrant Landerd sprak met hen over hoe het is om dagelijks voor een vriendin te zorgen.

“We zitten momenteel in een heftige periode.” zeggen de dames stellig. De vriendin waarvoor ze zorgen is in een tijdsbestek van drie weken maar liefst drie keer verhuisd. “Dit omdat ze door haar ziekte niet meer in de huizen kan wonen waar ze woonde.” Jolande zorgt al voor een langere periode voor haar vriendin, maar kon dit tot voor kort niet meer alleen. “De situatie was absoluut niet meer houdbaar voor mij en daarom is het hartstikke fijn dat Mariëlle ook helpt.”

Samen zijn de twee de voornaamste zorgverleners voor hun vriendin. “Er zijn een hoop mensen die haar in de steek hebben gelaten en dat is schandalig. Onze vriendin helpen is het minste wat we kunnen doen. Stel je voor dat je zelf in zo’n situatie komt, dan wil je ook niets liever dan geholpen worden.”

Externe zorg
Naast zelf zorg verlenen regelen de dames ook extra zorg voor hun vriendin, maar dit gaat niet altijd even gemakkelijk. De samenwerking met ergo- en fysiotherapeuten verloopt soepel, maar moet natuurlijk wel geregeld worden. “De extra zorg die nodig is inschakelen gaat prima, alleen jammer genoeg soms wat langzaam. Zeker omdat wij geen familie zijn is het contact met bijvoorbeeld een doktersassistente wat stroever, die mogen natuurlijk niet zomaar alles prijsgeven over patiënten.”

Combineren met thuissituatie
De verhuizing naar het verzorgingstehuis zorgt er echter niet voor dat Jolande en Mariëlle geen zorg meer hoeven te verlenen. “De zorg is hier beter, maar met name praktische zaken ontbreken. Zo heeft onze vriendin hier bijvoorbeeld geen wasmachine tot haar beschikking, wij nemen dus haar was mee naar huis.” Andere praktische zaken waar Mariëlle en Jolande voor zorgen zijn de boodschappen en zo laten ze bijvoorbeeld ook pakketjes op hun eigen adressen bezorgen. De taak van mantelzorger mee naar huis nemen is voor beide mantelzorgers overigens geen probleem. “We hebben beide een gezin thuis, maar we kunnen het goed combineren”, zegt Mariëlle. Ze woont samen met twee kinderen, maar probeert zoveel mogelijk zorg te verlenen wanneer zij naar school zijn. “Onze vriendin gaat momenteel echt voor, dus dan zeg ik maar een keer mijn sporten af als het nodig is”, voegt Jolande daaraan toe.

‘Gewoon vriendinnen zijn’
Wat de dames op korte termijn hopen is dat de zorginstanties iets meer van hun taken kunnen overnemen zodat er naast de zorg ruimte is voor positieve dingen. “We willen ook gewoon vriendinnen kunnen zijn, want dat is natuurlijk ook heel erg veel waard.” Ze vinden dat hun vriendin dit verdient, zeker omdat het schrijnend is hoe mensen haar in de steek hebben gelaten. “Tegenwoordig heeft iedereen het syndroom van ik, iets voor een ander doen is vaak te veel gevraagd”, zegt Jolande geïrriteerd. Mariëlle voegt daaraan toe: “Natuurlijk heeft niet iedereen genoeg tijd om op dezelfde manier zorg te verlenen als wij, maar iets kleins kan vaak ook al heel waardevol zijn. Bijvoorbeeld twee keer per week een half uurtje koffie drinken met iemand, daar kun je iemand ook echt mee helpen.”

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties