Landerd

Mantelzorg tijdens de avondklok

Door Zorgcoöperaties Landerd

LANDERD - We leven momenteel een bijzondere tijd. Door de invoering van de avondklok (van 21 tot 4.30 uur) en een maximum van 1 bezoeker per dag wordt het moeilijker om de zorg voor je naaste te kunnen blijven geven. Mantelzorg is één van de uitzonderingen voor de avondklok, zorg wel dat je een eigen verklaring bij je hebt, anders riskeer je een boete en dat zou heel vervelend zijn voor de goede zorgen die je biedt.

In onderstaand stukje vindt je meer informatie over het aanvragen van je eigen verklaring. En mocht je problemen ondervinden met het geven van de mantelzorg of een luisterend oor nodig hebben omdat het nu net allemaal wat anders gaat, bel of mail dan gerust de Preventiewerkers volwassenen:

Helma Vermeer: 06-20246024 of helmavermeer@zorgcooperatiezeeland.nl 
Gertie Theunissen: 06-11038370 of gertie.zorgcooperatiereek@gmail.com 
Toos Franken: 06-30104816 of toos.wijkvpk.zcs@gmail.com

Eigen verklaring
Woont degene voor wie je zorgt niet bij je in huis? En heeft je naaste tussen 21 en 4.30 uur mantelzorg nodig die je niet kunt verschuiven naar een moment voor of na de avondklok? Dan mag je hiervoor op pad. Wel is het noodzakelijk dat je dan een 'Eigen verklaring avondklok' bij je hebt.

Hoe werkt het?
Download het formulier 'Eigen verklaring avondklok'
-Vul je gegevens in.
-Vul de periode in, bijvoorbeeld tot en met 9 februari.
-Vink het vakje ‘Iemand anders heeft dringend mijn hulp nodig’ aan.
-Vul bij toelichting in: Vanwege noodzakelijke en niet uitstelbare mantelzorg.

Neem het formulier uitgeprint of digitaal mee als je tijdens de avondklok voor de mantelzorg de straat op moet. De politie kan je onderweg om je ID en de Eigen verklaring avondklok vragen. Zorg je voor meerdere mensen die niet op hetzelfde adres wonen? Vul voor elke zorgvrager een aparte verklaring in.
De verklaring kan alleen gebruikt worden als bewijs om tijdens avondklokuren op straat te zijn. Niet voor andere (mantelzorg)zaken. We vragen je ook de verklaring zorgvuldig te gebruiken, en alleen voor noodzakelijke en niet uitstelbare mantelzorg tijdens de avondklok. Want het blijft belangrijk dat we ons zoveel mogelijk aan de oproep ‘blijf thuis’ van de overheid houden.

Meer informatie
Over het formulier:
- https://www.mantelzorg.nl/avondklok/ 
- Formulier voor de avondklok: downloaden en meenemen | Publicatie | www.Rijksoverheid.nl 
Over de avondklok op www.rijksoverheid.nl/avondklok
Over vaccineren: https://brabantscan.nl/Jive/report/?id=corona_vaccineren 

Bij vragen of behoefte aan advies over je eigen situatie kun je bellen, mailen of appen met de Mantelzorglijn. Dit kan op werkdagen tussen 9 en 17 uur via 030-7606055.

Houd vol en zorg goed voor jezelf en voor elkaar!

Werkgroepen mantelzorg Landerd

|Doorsturen