Landerd

DS97 wint een zetel, CDA verliest een raadsstoeltje

Maashorst Vooruit wint verkiezingen in Landerd (update 2)

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

LANDERD - Maashorst Vooruit is de grote winnaar van de verkiezingen in de gemeente Landerd. De partij van lijsttrekker Jeroen van den Heuvel pakt vier zetels, evenveel als de Vereniging Herindelen Landerd tijdens de stembusgang in 2014. DS97 wint eveneens een zetel en gaat van drie naar vier. Progressief Landerd en de RPP slepen net als vier jaar geleden drie zetels in de wacht. Het CDA gaat van drie naar twee en de VVD behoudt één stoeltje in de raadszaal.

Maashorst Vooruit is blij.

Maashorst Vooruit mag zich verheugen op maar liefst 1731 stemmen van Landerdse kiezers. Dat zijn er zelfs 75 meer dan 'moederpartij' VHL in 2014. Lijsttrekker Jeroen van den Heuvel is dolblij met het resultaat. “Onze inzet was vier zetels en we geloven in onze boodschap”, zegt hij, “maar op zo’n dag als vandaag slaat toch de twijfel toe. Hebben we onze visie goed kunnen overbrengen? Het is fantastisch als het kwartje dan de goede kant opvalt. Er valt een last van mijn schouders.”
Op een eventuele coalitie wil Van den Heuvel nog niet te veel vooruit lopen. “We hebben een duidelijke richting gekozen”, stelt hij. “Dat we dan de grootste partij worden, is toch wel een signaal. Gelukkig hebben we de mensen bereikt die vooruit willen, net als wij, met de goede mentaliteit. Nu is het zaak om samen met de andere partijen naar de toekomst te kijken.”

DS97
DS97 is onder leiding van Arie de Kleijn de tweede partij met 1588 stemmen, dat zijn er 200 meer dan in 2014 en dat is goed voor één zetel winst. "Wij zijn tevreden met deze uitslag", zegt De Kleijn. "We hebben 200 stemmen meer dan in 2014 en er een vierde zetel bij. We hadden alleen op iets meer stemmen vanuit Reek gehoopt."
Vijf zetels hebben er volgens De Kleijn nooit ingezeten voor de Schaijkse Democraten. "Nee, die illusie hebben we nooit gehad. Dan hadden we 600 stemmen meer moeten behalen dan in 2014. Overwegend vanuit Schaijk, dat lukt gewoon niet."
Over de coalitievorming zegt de DS97-voorman: "Het initiatief voor wat betreft de coalitieonderhandelingen ligt bij Maashorst Vooruit. In éérste instantie gaan wij daar niet doorheen lopen..."  

Progressief Landerd
Progressief Landerd van voorman Moritz Böhmer is de nummer drie met een totaal stemmenaantal van 1519, een winst van 419 stemmen ten opzichte van vier jaar geleden. “Met alle inspanningen die wij verricht hebben, had ik eigenlijk op vier zetels gerekend”, geeft frontman Moritz Böhmer eerlijk toe. “Desondanks ben ik blij dat we weer drie raadsleden mogen leveren de komende jaren. Dan gaan we ons inzetten voor de zaken die echt belangrijk zijn. Dat hopen we natuurlijk vanuit de coalitie te doen.”
Böhmer geeft aan tijdens de verkiezingsdag geschrokken te zijn van de ‘totale chaos die is aangericht door discussie over de toekomst van Landerd’. Iets dat hij de hele politiek kwalijk neemt. “Mensen weten niet meer waar het over gaat. Dat hebben wij met z’n allen veroorzaakt. Onderwerpen die ertoe doen, zijn daardoor ondergesneeuwd. Daar ben ik best een beetje verdrietig over.”

RPP
Bij de RPP doet het gemis van ‘stemmenmagneet’ Chris School op de lijst zich voelen. De Reekse dorpspartij, die in 2014 nog 1486 kiezers wist te verleiden, behaalt nu aanzienlijk minder stemmen: 1181. De partij van lijsttrekker Harold van den Broek behoudt wel haar drie zetels. "Ik ben trots op Reek en trots op onze partij dat ons dit gelukt is", zegt hij tevreden. "We hebben de mensen enthousiast gekregen en gehouden. Het was een hele uitdaging om ons als kleinste dorp staande te houden, zeker nu de dorpenpolitiek weer hoogtij viert. Maashorst Vooruit scoort vooral in Zeeland, DS97 in Schaijk. Wij zijn gegroeid in Reek. Heel fijn dat we nog meer mensen bereikt hebben. Overigens knap om te zien hoe Progressief Landerd binnen de gemeente opereert en toch flink weet te groeien."

CDA
Ook het CDA van Sybren Reitsma lijdt verlies: 1065 stemmen in 2014, 919 stemmen nu. De partij zakt daarmee terug van drie naar twee zetels. "Een beetje jammer", reageert Reitsma op het zetelverlies. "Maar in 2014 hadden we ternauwernood drie zetels, dus we konden niet veel lijden. Daarnaast zijn we dit keer erg laat gestart met de campagne en hebben we de laatste jaren ook wat incidentjes gehad. Al met al denk ik dat we het na de late start nog redelijk hebben gedaan." 

VVD
De VVD scoort met 488 stemmen weliswaar lager dan de 586 stemmen van vier jaar geleden, maar weet desondanks haar ene raadszetel te behouden. “Op zich ben ik wel tevreden”, geeft Madeleine Hoek aan. “De afgelopen vier jaar heb ik het alleen gedaan. Graag had ik er een extra zetel bij gekregen voor de ondersteuning. Dan kun je het werk verdelen. Maar de kaarten zijn geschud en de kiezer heeft gesproken. Ik ken de dossiers en ben blij dat ik het VVD-geluid in Landerd kan blijven laten horen. De komende periode zet ik me met net zoveel energie en plezier weer in voor de gemeenschap.”

Een delegatie van PL kijkt reikhalzend uit naar de uitslagen.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsSpecials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties