Landerd

Luizenoverlast in bomen Landerd

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

LANDERD - Landerd ontvangt de laatste tijd veel meldingen over luizen. Deze beestjes zitten in de talrijke bomen die door de gemeente verspreid staan. Ze scheiden een zwart plakkerig spul af. Dit veroorzaakt veel overlast.

Een extreem warme winter en een warm voorjaar vormen een prima voedingsbodem voor veel insecten. De huidige warme en droge periode scheppen ideale omstandigheden voor luizen die zich prima thuisvoelen in bomen. De luizen scheiden glucose af, dit drupt op voorwerpen die zich onder de boom bevinden. Veel mensen ervaren nu overlast van de druipende bomen. Auto’s, meubilair en verhardingen worden zwart door de plakkerige substantie, die niet schadelijk is en geen gevaar vormt voor de volksgezondheid. Dit heet roetdauw en het is een natuurlijk proces. De luizen zijn alleen te bestrijden door het inzetten van hun natuurlijke vijanden. Dit zijn larven van lieveheersbeestjes. Ook voor vogels, vooral mezen, zijn de luizen een voedselbron. 

Bestrijden
Op diverse plaatsen probeert Landerd de overlast in te dammen door het inzetten van lieveheersbeestjeslarven. De hoeveelheid luizen is echter zo groot dat de larven dit niet kunnen bijhouden. De hoeveelheid luizen gaat omlaag bij flinke regenbuien. Dan spoelen ze weg en ontstaat er minder plak. De hinder neemt hierdoor ook af.
In 2016 heeft de gemeente bij wijze van proef de lindebomen in de Molenstraat in Zeeland geïnjecteerd met voedingsstoffen en een ecologisch anti-luizenmiddel. Afgelopen jaar gaf dat een goed resultaat. Door het extreem warme luisvriendelijke weer lijkt het dit jaar niet afdoende te zijn.

Gezonde leefomgeving
Bomen leveren een positieve bijdrage aan een duurzame en gezonde leefomgeving. Zo zorgen lindes voor het welzijn van bijen. Deze diertjes zijn belangrijk voor het bestuiven van planten. Verder zuiveren bomen de lucht en gaan ze opwarming tegen zodat het koel blijft. Ook geven ze kleur aan de dorpen. Deze factoren zijn erg belangrijk en daarom wil Landerd deze 'besmette' bomen graag behouden, ondanks de tijdelijke overlast.

Wat kun je doen?
Om overlast zoveel mogelijk tegen te gaan, kun je er zelf voor zorgen dat je spullen niet onder een druppende boom staan. Of dek ze af. De gemeente adviseert je auto regelmatig met warm water te wassen of tijdelijk elders te parkeren. De beste oplossing is een fikse regenbui, die na in deze hete periode ook voor andere bomen, planten en gewassen zeer welkom is.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties