Landerd

L’histoire se repète - Column Theo van Duren

Door Theo van Duren

Vorige week vrijdag, telefoon. Een journalist van het BD, of ik mee wilde werken aan een artikel waarin wordt teruggeblikt op de rol van VHL in de gemeentepolitiek van Landerd. Nee, dat wilde ik niet. Ik wist dat het er aan zat te komen maar had er geen zin in. Ik heb geen fijne herinneringen aan die periode want we werden als paria’s behandeld. Voor je het weet zeg je iets ongelukkigs en heb je weer dagenlang gedonder. Laat ik u één voorbeeld geven: de sleutelkwestie. Het speelde toen we net waren aangetreden.

Er zijn 393 gemeentes in Nederland. Onder het motto ‘veiligheid vóór alles’ hebben ze allemaal in de afgelopen tien jaar elektrische sloten aangebracht in hun gemeentehuis zodat niemand zonder sleutel nog toegang heeft tot het bestuur en de afdelingen waar de ambtenaren werkzaam zijn. Wie een sleutel krijgt en wie niet, bepaalt de gemeenteraad. Want dat is het hoogste orgaan. Wat bleek het geval op het gemeentehuis van Landerd? Daar had iedereen een sleutel - van burgemeester tot schoonmaker - behalve de gemeenteraad. Als raadslid had je dus geen vrije toegang tot bestuur en ambtenaren. Zelfs niet tot onze griffier. Dat is uniek. Dat komt verder in geen enkele gemeente voor. Een raadslid van onze progressieve coalitiepartner klaagde steen en been over deze absurde situatie. De fractie van VHL was het roerend met hem eens dus dienden we hierover een motie in. Appeltje, eitje denk je dan. Dat wordt 17 stemmen vóór en 0 tegen. Nee. Niet in Landerd. Tot onze verbijstering werd de motie weggestemd. Niet alleen door de oppositiepartijen maar ook door het grootste deel van onze coalitiegenoten. En geloof het of niet; ook de steen- en beenklager stemde tegen.

Op zich is het hilarisch natuurlijk dat het belangrijkste bestuursorgaan zichzelf de vrije toegang tot het eigen bestuurscentrum ontzegt. Zoiets verwacht je in een Monthy Pythonfilm. Wat echter droevig stemt waren de pretogen van onze collega’s. Wij moesten onze plaats kennen. Deze boodschap voor het oog van de camera aan het volk overbrengen, was veel belangrijker voor hen dan zo’n sleutel. Het bleek een zwakke voorafspiegeling van wat ons nog te wachten stond. Dat we het niet zouden redden in deze raad, was toen al duidelijk. De krankzinnige toestanden die nog zouden volgen, laat ik echter een ander niet opschrijven. Dat ga ik de komende tijd zelf doen.

‘Ik heb er helemaal niks meer mee te maken’, zei ik tegen de journalist. ‘Ik ben geëmigreerd naar een ander land waar het goed toeven is voor boeren, burgers en buitenlui. Het wordt namelijk bestuurd door de voormalige gemeente Oss. En dat doen ze heel erg goed. Want volgens de VNG behoren ze al jarenlang tot de top van best bestuurde gemeenten van Nederland.’ Daar had ik het bij moeten laten. Maar toen kwam toch nog snel even de vraag of de missie van VHL geslaagd was of niet. Mijn antwoord was voldoende voor een paginagroot artikel met wéér die archieffoto van mij met dat verkrampt gezicht alsof ik buikgriep heb.

Dinsdag las ik in het BD dat burgemeester Bakermans in zijn nieuwjaarstoespraak vroeg om een snel besluit van de raad over een fusie met Uden. Die herindeling komt er dus aan. Missie geslaagd zou je zeggen. Nee. Want vier jaar geleden beloofden we de kiezer: ‘We gaan de fout van 1994 niet herhalen. Nooit brengen we Reek en Schaijk naar Uden, of Zeeland naar Oss als de inwoners daar niet zelf voor kiezen’. Maar zie; net als toen wordt over de hoofden van de bevolking heen een nieuwe gemeente gevormd met dorpen die geen relatie hebben met elkaar. In 25 jaar gemeente Landerd is er geen enkele vorm van samenwerking ontstaan tussen Zeelandse en Schaijkse verenigingen. Zelfs de gefuseerde MKB’s van beide dorpen zijn weer uit elkaar. Nóóit meer doen, zou ieder weldenkend mens zeggen. En toch gaat het gebeuren. Er zijn dus mensen die geloven dat Schaijk een fantastische band gaat opbouwen met Odiliapeel en Volkel.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties