Landerd

Tozo-regeling komt langzaam op gang

Landerdse zzp'ers snakken naar financiële steun gemeente

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

LANDERD - Veel zzp'ers en andere zelfstandig ondernemers hebben het financieel zwaar tijdens de coronacrisis. Om hen een steuntje in de rug te geven, lanceerde de regering in maart de zogeheten Tozo-regeling (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers). Volgens een groot aantal Landerdse zzp'ers komt deze hulpmaatregel echter veel te langzaam op gang. Zij luiden de noodklok. "We houden het op deze manier niet lang meer vol."

Tozo is speciaal bedoeld voor zelfstandig ondernemers die financiële problemen hebben door de coronacrisis. Het is een uitkering die het inkomen aanvult tot het sociaal minimum voor drie maanden: van 1 maart tot 1 juni 2020. De uitkering is een gift en hoeft niet te worden terugbetaald.

Op vrijdag 27 maart stelde de gemeente Landerd een (voorlopig) aanvraagformulier open voor de tijdelijke regeling ten behoeve van een aanvraag voor levensonderhoud. Meer dan honderd zelfstandig ondernemers, voor het merendeel zzp'ers meldde zich aan voor de Tozo. "Wij wachten echter nog steeds op de eerste financiële bijdrage van de gemeente en ons is bovendien verteld dat dit nog minstens vier weken gaat duren", zegt een Zeelandse zzp'er namens een grote groep zelfstandig ondernemers uit Landerd. "De meesten van ons hebben wel wát reserves, maar we houden het niet lang meer vol zonder financiële steun. Waarom moet dit allemaal zó lang duren?"

‘Heel druk bezig’
We vroegen de gemeente Landerd waarom het zo lang duurt voordat er geld kan worden uitgekeerd vanuit de Tozo-regeling. “Pas op 21 april is de AMvB (Algemene Maatregel van Bestuur, red.) van kracht gegaan die dit regelt”, laat een woordvoerder weten. “Daar hebben gemeenten op moeten wachten om echt officieel te kunnen beschikken. Daarnaast hebben we heel veel aanvragen te verwerken en het voortraject vooral gebruikt om werkprocessen hierop in te richten. Ook zijn intussen alle aanvragen inzichtelijk gemaakt. Verwachting is dat volgende week de eerst groep beschikkingen wordt verzonden. Hoe lang het exact gaat duren voordat alle beschikkingen zijn afgegeven, kunnen we niet precies zeggen, maar wel dat er volop gewerkt wordt door de uitvoering. Dus dat iedereen nog minstens vier weken moet wachten klopt niet.”

Klopt het dat de gemeente eind maart al 287.000 euro heeft ontvangen om vanuit de Tozo-regeling uitkeringen te verstrekken?
“Dat klopt. Dat zijn uitvoeringskosten. Om de uitkering officieel te kunnen verstrekken, moesten we wachten op de AMvB.

Waar kunnen de betreffende zzp'ers op dit moment terecht met hun vragen?
“Zij kunnen per e-mail hun vragen uitzetten naar de consulenten, zoals op de website van de gemeente ook staat vermeld: www.landerd.nl/inwoners-en-ondernemers/ondernemen/bijstand-voor-zelfstandigen-aanvragen-tijdelijk-versoepelde-regeling?zoek=tozo&#meer-informatie. Het is wel zo dat alle consulenten op dit moment heel druk bezig zijn met de beschikkingen voor de Tozo-regeling. Dus het kan zijn dat er niet direct een antwoord volgt of mogelijk is.”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsSpecials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties