Landerd

Provinciebrede actie: bezem door de middelenkast

Landerd roept agrariërs op oude bestrijdingsmiddelen in te leveren

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

LANDERD - De gemeente Landerd doet dit najaar mee aan de actie ‘bezem door de middelenkast’. Agrariërs kunnen kosteloos en zonder boetes hun oude of niet meer toegelaten bestrijdingsmiddelen inleveren. De gemeente houdt deze actie samen met veel organisaties, om het grondwater te beschermen. Door een centraal pardon voor verouderde middelen, worden deze veilig afgevoerd en vervuilen ze niet het toekomstige drinkwater.

Agrariërs die in aanmerking willen komen voor deze actie, kunnen zich vóór 1 november aanmelden via www.bezemdoordemiddelenkast.nl. Op die website staan verdere instructies.

Adviseur
Na de aanmelding neemt een adviseur contact op voor een afspraak. Verschillende organisaties zijn aangesloten bij de actie. De aanvrager kan zelf kiezen welke organisatie langs komt. Tijdens het bezoek kijken de adviseur en de agrariër samen welke middelen er in de kast staan. Ook wordt informatie gegeven ter vermindering van de milieubelasting. Dit bezoek duurt ongeveer twintig minuten. De adviseur maakt een bon waar de middelen op staan genoemd die kunnen worden afgevoerd. Met deze bon én de genoemde middelen, kan de agrariër naar de milieustraat van de gemeente. Daar worden de middelen ingeleverd. Op de bon staat waar dit is.

Geen boetes
Telers die meedoen met de bezemactie en hun doos met af te voeren middelen bij een controle nog niet hebben weggebracht, worden niet beboet als er controleurs van NVWA, RUD of waterschappen komen. Er is afgesproken dat kruisende controles de verouderde of niet meer toegelaten bestrijdingsmiddelen die geregistreerd staan vanwege de ‘bezemactie’, niet beboeten.

Informatielijn
Agrariërs kunnen zich de rest van deze maand aanmelden voor de actie, dus vóór 1 november. De adviseur plant een bezoek in voor november of december. Bij vragen, opmerkingen of twijfels is een speciaal telefoonnummer ingesteld. Deze Bezem-informatie-lijn is bereikbaar via 0345-470745.

 

 

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties