Landerd

Verhalen van ooggetuigen over bijzondere gebeurtenissen

Landerd onthult zes silhouetten die herinneren aan oorlog

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

LANDERD - De gemeente Landerd heeft silhouetten geplaatst op bijzondere locaties die iets te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog. Op zes plekken in het buitengebied van Reek, Schaijk en Zeeland komt een 'ooggetuige' aan het woord die iets vertelt over een indrukwekkend voorval. Dit zijn persoonlijke, levensveranderende oorlogsverhalen. De onthulling was zondag 5 mei, op Bevrijdingsdag. Aansluitend ging Rundje Landerd van start, een fietstocht van 35 kilometer door prachtige natuur en langs historisch bijzondere plekken.

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Zuid-Nederland werd bevrijd. Met operatie Market Garden maakten de geallieerden in september 1944 een einde aan ruim vier jaar Duitse bezetting. Dit feit wordt in dit jubileumjaar uitgebreid herdacht en gevierd. In Noord-Brabant wordt onder de noemer Brabant Remembers een groot aantal persoonlijke levensveranderende oorlogsverhalen verteld. Zo is het verhaal van Schaijkenaar Wim Boeijen vastgelegd in een Stilleven. De gemeente Landerd haakt hierop aan door ook een aantal ooggetuigen aan het woord te laten. Op zes plekken in Reek, Schaijk en Zeeland vertellen verschillende personages over een indrukwekkend voorval dat zich in de Tweede Wereldoorlog op de betreffende locatie heeft voorgedaan.
De officiële onthulling van deze silhouetten was zondagochtend. De genodigden verzamelden zich bij De Potter in Schaijk. Na een kopje koffie reisden ze gezamenlijk met oude legervoertuigen af naar de onthulling van het silhouet op de kruising van de Gagelstraat met de Hoogheistraat in Schaijk. Daar stortte in de jaren veertig een Wellington neer. Naast deze bommenwerper ging ook nog een nabijgelegen boerderij in vlammen op.

75 jaar bevrijding
Binnen de grenzen van Landerd zijn nog veel meer locaties die gerelateerd zijn aan de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om historische locaties en gebeurtenissen die op verschillende manieren in het veld gemarkeerd zijn. Dit militaire erfgoed is een aantal jaar geleden opgenomen in de folder Landerd in oorlog en vrede. In het kader van 75 jaar bevrijding is deze folder opnieuw uitgegeven en voorzien van drie fietsroute-suggesties, waaronder Rundje Landerd. Een bezoek aan alle locaties kan hierdoor worden gecombineerd met een fietstocht door onze mooie gemeente.

Videoreportage
Webtv Schaijk maakte zondag 5 mei een videoreportage. Eerst over de onthulling van de silhouetten en aansluitend nog wat beelden van Rundje Landerd.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties