Landerd

Landerd gaat geluid meten bij grote evenementen

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

LANDERD - Het Landerdse college van burgemeester en wethouders heeft een budget gereserveerd om realtimegeluidsmetingen te verrichten tijdens grote evenementen in Reek, Schaijk en Zeeland. Dit is besloten omdat er steeds vaker klachten kwamen. Er waren nooit harde cijfers om te controleren of het geluidsniveau hoger lag dan de norm. Daar komt nu verandering in.

Tijdens een evenement wordt meetapparatuur aangebracht dat continu bewaakt hoe hoog het geluidsniveau is. Daarmee kan in de gaten gehouden worden of het binnen de norm blijft. Als er sprake is van piekbelasting dan is het de bedoeling dat de organisatie ingrijpt om het terug te brengen naar het afgesproken niveau. De gemeente ontvangt na afloop een rapportage waaruit op te maken is of het evenement zich aan de regels heeft gehouden.
Realtimegeluidsmetingen zijn niet nieuw in Landerd. “We hebben het systeem al vaker ingezet”, zegt burgemeester Marnix Bakermans. “Bijvoorbeeld tijdens carnaval in Schaijk. Er waren alleen nooit structurele afspraken. Daarom hebben we voor dit jaar besloten vijfduizend euro beschikbaar te stellen. Dan kunnen we kijken wat er echt aan de hand is en of de klachten gegrond zijn.”
De apparatuur wordt niet zomaar bij elk evenement geplaatst. Bakermans: “Denk aan grotere festivals als de Halfvastenfeesten in Zeeland, het stREEKfeest in Reek en de Breakout Run in Schaijk. Dat zijn evenementen waar veel geluid wordt geproduceerd en waar je dus het grootste risico loopt op overschrijding van de norm.”

Sancties
Bij een overtreding volgen er op dit moment nog niet direct sancties. “We moeten de consequenties nog bekijken”, licht Bakermans toe. “Het kan zijn dat we in het beleid meenemen dat een overtreding betekent dat een jaar later de vergunning niet verleend wordt. We willen dezelfde kant op met drugsgebruik. Als we constateren dat op een evenement drugs wordt gebruikt dan heeft dat gevolgen voor de vergunning. Hoe we dan precies gaan aanpakken, zijn we nog aan het onderzoeken.”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties