Landerd

Burgemeesters presenteren plan van aanpak voor herindelingsproces

Landerd en Uden zetten volgende stap tot Maashorstgemeente

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

UDEN - Als het aan burgemeesters Marnix Bakermans van Landerd en Henk Hellegers van Uden ligt dan gaat de nieuwe fusiegemeente Maashorst heten. Dat maakten zij woensdag 23 januari bekend tijdens de presentatie van het plan van aanpak om tot een herindeling tussen hun beide gemeenten te komen. Burgerparticipatie speelt daarin een grote rol. Het doel is om kwalitatieve input op te halen bij de inwoners om zo tot een breed gedragen visie te komen van hoe de nieuwe gemeente eruit moet zien op 1 januari 2022.

De gemeenteraden van Landerd en Uden hebben 8 november de intentie uitgesproken om één nieuwe gemeente te vormen. Met het plan van aanpak is een belangrijke stap gezet in het herindelingsproces. “We willen samen met onze burgers op pad”, licht Hellegers toe. “Het was een bewuste keuze van ons om de nieuwe gemeente nog niet te beschrijven. Dat doen we samen met onze inwoners. Dit is geen bureaurevolutie, maar een proces van de mensen. Het doel de komende tijd is om reuring te creëren en zoveel mogelijk personen en organisaties te bereiken. We willen hen prikkelen, maar kunnen deelname niet afdwingen. Het uiteindelijke doel is een visie op hoe de nieuwe gemeente eruit moet komen zien.”

Onconventionele methodes
Het bereiken van de inwoners doen de gemeenten door ze actief op te zoeken en waar nodig onconventionele methodes te gebruiken. “We zitten niet te wachten op elke keer dezelfde bekende gezichten in een kamertje, maar we willen verder gaan dan gebruikelijk”, vult Bakermans aan. “Er is ons veel aan gelegen om een breed scala aan mensen en partijen betrokken te krijgen, zodat we een gedragen visie krijgen. Het gaat niet langer over Uden en het gaat ook niet meer over Landerd, maar we kijken vooruit naar een nieuwe gemeente. Daar moeten we naartoe. Dit zal soms per kern zijn en andere keren per thema.”
Wat die onconventionele methodes inhouden, kan Hellegers nog niet precies zeggen. “We kennen goede voorbeelden elders uit het land”, vervolgt hij. “Per keer bekijken we wat we het beste kunnen doen. Elke kern behoudt zijn eigen identiteit, ook in de nieuwe gemeente, op die manier gaan we de burgers benaderen. In Odiliapeel kan het zomaar anders zijn dan in Reek. Het is onze hoop dat er groepen of initiatieven opstaan die zich vastbijten in een thema.”

Maashorst
Onderdeel van het traject is een nieuwe naam voor de fusiegemeente. “Ons voorstel is Maashorst”, zegt Hellegers onomwonden, “maar het is voorlopig slechts een werknaam. We hopen dat die breed gedragen gaat worden en in het voorstel opgenomen wordt. Doen we dat niet, dan krijgt de nieuwe gemeente de naam Uden. Pas na de vorming daarvan kan de nieuwe gemeenteraad de naam wijzigen.”

Oss of Uden
Of Landerd samengaat met Uden of Oss is volgens Bakermans een gepasseerd station. "Beide gemeenteraden hebben uitgesproken met elkaar verder te willen", verduidelijkt hij. "Bij die Maashorstgemeente ligt onze focus en daar werken we naartoe. Op die manier gaan we al onze kernen benaderen. We gaan Schaijk niet extra kietelen."

Vervolg
Het plan van aanpak is aangeboden aan de gemeenteraden van Landerd en Uden. Zij stellen het document vast in de raadsvergaderingen op donderdag 28 februari. Die avond geven de partijen vorm aan de burgerparticipatie. Het doel is input om tot een visie te komen hoe de nieuwe gemeente er op 1 januari 2022 uit ziet. Dit wordt verwerkt tot een voorstel dat de gemeenteraden in oktober behandelen. Ook krijgen de inwoners nog de kans hun licht hierover te laten schijnen; herkennen zij zich in het voorstel? Daarna is het de bedoeling om in februari of maart volgend jaar het wetsvoorstel toe te sturen aan het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

|Doorsturen

Jeroen

2019-01-23 19:16:09

heeff hij eindelijk zijn zin die Bakermans, hopende om burgervader van de fusie gemeente te worden. Lekker doorzichtig

Carel

2019-01-24 14:45:04

Oss of uden een gepasseerd stadion??. Je moet er nog mee gaan beginnen! Misschien wil Oss ook wel verder met Landerd. Eigenlijk alleen Schaijk want Zeeland heeft niet veel met Oss (wat Schaijk met Uden heeft).

Mareijke

2019-01-24 14:49:21

Wat een foto, lachwekkend, moet je kijken hoe die twee erbij zitten. Hun bepalen letterlijk onze toekomst zonder naar ons te luisteren. De titel van deze artikel kan met beter "Wij houden de rijen voor Oss gezamelijk gesloten" noemen.

J@n

2019-01-24 15:47:21

Vandaag in het Brabants Dagblad:

https://www.bd.nl/uden-veghel-e-o/gemeente-maashorst-is-dat-wel-zo-n-handige-naam~a2d4cbf1/

Het natuurgebied ligt in 4 gemeentes, dus dat die naam doorgaat is zo zeker nog niet.

Hellegers: “Doen we dat niet, dan krijgt de nieuwe gemeente de naam Uden.”

Hoezo wordt het dan gemeente Uden? 

Alleen omdat Hellegers en Bakermans dat in een onderonsje besloten hebben!

Hieruit blijkt maar eens te meer de arrogantie van Uden.

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties