Landerd

Grave en Oss zijn zo'n 3 ton kwijt aan wachtgelduitkeringen

Landerd betaalt oud-wethouders bijna 8 ton aan wachtgeld

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

LANDERD/GRAVE/OSS - Voormalig wethouders ontvingen in de afgelopen vijf jaar gezamenlijk ruim 126 miljoen euro aan wachtgeld, zo blijkt uit onderzoek van tv-programma EenVandaag onder 297 gemeenten. Landerd staat landelijk in de top van het 'wachtgeldklassement'. De kleinschalige gemeente was in de periode 2014 tot en met 2018 maar liefst 781.732 euro kwijt aan wachtgeld voor in totaal 8 oud-wethouders. Ter vergelijking: omliggende gemeenten als Oss (338.924 euro aan 6 wethouders), Grave (292.034 euro aan 3 wethouders) en Mill & St. Hubert (165.349 euro aan 1 wethouder) hoefden beduidend minder in de wachtgeldbuidel te tasten.

Van de 355 gemeenten reageerden er 297 op de vraag van EenVandaag naar de wachtgeldbedragen die ze van 2014 tot en met 2018 uitbetaalden aan oud-wethouders. In totaal ontvingen ruim 1500 wethouders een wachtgelduitkering. De verschillen tussen gemeenten zijn groot. Zo betaalde Lelystad met ruim 1,8 miljoen euro het meeste wachtgeld, maar waren er ook tien gemeenten die in de onderzochte periode aan geen enkele bestuurder wachtgeld verschuldigd waren.

Extra kosten voor herindelingsgemeenten
Na Lelystad waren Oude IJsselstreek (1,7 miljoen euro) en Eindhoven (1,2 miljoen euro) het meeste kwijt aan wachtgeld. Met bijna acht ton staat ook de gemeente Landerd, waar in 2015 na een bestuurscrisis het college van B en W viel, zeer hoog in de 'wachtgeldranking'. In Landerd krijgen sinds 2014 maar liefst acht oud-wethouders een wachtgelduitkering.
Herindelingsgemeenten worden extra op kosten gejaagd door de wachtgeldregeling. De Brabantse fusiegemeente Meierijstad spant daarbij de kroon: in totaal twintig afgetreden wethouders kregen sinds 2014 een wachtgelduitkering.

Wethoudersvereniging is bezorgd
Volgens de Wethoudersvereniging kost het wethouders meer moeite om na ontslag een nieuwe baan te vinden dan een aantal jaar geleden. Werkgevers zijn huiverig om een oud-wethouder aan te nemen, omdat ze bang zijn dat deze zich niet meer kan schikken in een ondergeschikte rol. De vereniging is bezorgd over de negatieve beeldvorming rond de wachtgeldregeling. "Er ontstaat regelmatig discussie over nut en noodzaak van wachtgeld", zegt directeur Jeroen van Gool van de Wethoudersvereniging tegen EenVandaag. "Maar afschaffen of verder versoberen zou grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van het lokale bestuur. Wij horen nu al van gemeenten en politieke partijen dat het steeds moeilijker wordt nieuwe wethouders te vinden. Goede arbeidsvoorwaarden, waaronder een fatsoenlijke regeling in geval van ontslag, zijn keihard nodig als je in de toekomst goede bestuurders wil behouden."

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties