Landerd

Kinderen Taalklas doen mee aan Landerdse jeugdkampen

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

LANDERD - Op alle kindervakantieweken in Landerd - Moeschakamp, Inkakamp en Kelekeet - is deze zomer ruimte voor leerlingen uit de Taalklas, dit zijn kinderen die de Nederlandse taal nog niet (goed) machtig zijn. De informele setting van de kampen vormt de ideale startplek voor een betere integratie in de lokale gemeenschap. Daarom hebben preventiewerkers jeugd Tobias Jubbega en Nettie Nabuurs, die aangestuurd worden door de lokale zorgcoöperaties, de juiste verbindingen gelegd om dit mogelijk te maken.

Vorig jaar heeft Tobias al met een aantal deelnemers proefgedraaid op het Moeschakamp. “Ik heb de kinderen elke ochtend zelf opgehaald, want ik wilde niets aan het toeval overlaten”, lacht hij. “Het was zeker een succes. De groep groeide elke dag, steeds meer kinderen en jongeren haakten aan. Toen was het nieuw voor de organisatie, maar ook voor mij. Ik was pas net aan de slag in deze functie. Dit jaar kunnen we doorpakken. Daarom ben ik zo blij dat het bestuur van het Moeschakamp al vroeg in het jaar op eigen initiatief bij mij aanklopte.”
De interesse uit Schaijk zet Tobias aan het denken. “We zijn gaan kijken of kinderen uit Reek en Zeeland wellicht ook belangstelling hadden om aan een of meerdere kampen mee te doen”, vertelt hij. “Tevens hebben we contact opgenomen met de besturen van Kelekeet en Inkakamp. Vervolgens hebben we de leerlingen uit de Taalklas de keuze gegeven of én aan welke kampen ze mee willen doen.”

Zorgcoöperaties
Ruim dertig kinderen en jongeren melden zich. “Het merendeel als deelnemer, de oudere jeugd als vrijwilliger”, legt Tobias uit. Twee kinderen uit Reek doen mee aan Kelekeet, ongeveer veertien kinderen uit Zeeland aan Inkakamp en meer dan twintig kinderen uit Schaijk en Zeeland aan Moeschakamp. “Daarop rees de vraag: hoe komen de kinderen uit Zeeland naar Schaijk”, vervolgt Tobias. “Die gezinnen hebben vaak niet de mogelijkheid om dat zelf te regelen. Daarop heb ik contact gezocht met de zorgcoöperaties om te kijken of zij daar iets in kunnen betekenen. Ze roepen altijd dat ze een plek willen zijn voor jong en oud. Dit is een mooie gelegenheid voor hen om ook echt iets voor de jeugd te doen. Nu hebben we geregeld dat Zorgcoöperatie Zeeland 's ochtends zorgt voor de heenreis en Zorgcoöperatie Schaijk brengt de kinderen 's middags weer naar huis.”

'Gezamenlijke aanpak'
Tobias en Nettie zijn heel blij met het enthousiasme en de aanmeldingen. Ze zijn vooral trots op de verbindingen die zijn gelegd om het initiatief tot een succes te maken. “Deze gezamenlijke aanpak is prachtig”, vindt Tobias. “Het is een doelgroep die heel graag wil; de taal leren, integreren en gewoon meedoen. Om dit te bevorderen komen de deelnemers ook niet in een eigen groep, maar worden ze verspreid over de andere groepjes. Dat is de beste manier om ze erbij te betrekken. De taalbarrière is geen probleem. Het doel is juist om die zoveel mogelijk weg te nemen. Vaak is er een oudere broer of zus aanwezig die kan helpen als het echt nodig is.”

Moeschakamp vindt plaats van maandag 16 tot en met vrijdag 20 juli. Het thema is dit jaar Wilde Westen. Het Inkakamp wordt gehouden van maandag 6 tot en met vrijdag 10 augustus. Kelekeet gaat van dinsdag 14 tot en met vrijdag 17 augustus op een reis door de tijd. De deelname- en vervoerskosten voor de kinderen uit de Taalklas worden betaald door Jeugdcultuurfonds Brabant.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties