Landerd

Wijkverpleegkundigen Helma Vermeer en Toos Franken

‘Je hebt zelf de regie, wij assisteren en ondersteunen’

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

Landerd kent twee wijkverpleegkundigen: Helma Vermeer voor Zeeland, Toos Franken-De Louw voor Schaijk en beiden voor Reek. Zij zetten zich vol enthousiasme in voor de Landerdse gemeenschap, constant op zoek naar verbindingen. Dit gebeurt vanuit de visie Positieve Gezondheid, waarbij wordt gekeken naar wat iemand nog wél kan. “Dat wordt steeds meer een begrip in Nederland.”

Wijkverpleegkundigen Toos Franken en Helma Vermeer.

Landerd werkt al enige jaren met wijkverpleegkundigen per dorp. Deze gezondheidsopbouwwerkers vallen onder de plaatselijke zorgcoöperatie. Helma Vermeer is al een aantal jaar actief in Zeeland. In Schaijk is het Toos Franken die sinds 1 januari deze rol vervult. In Reek is al enige tijd een vacature. Tot die is ingevuld nemen Helma en Toos de taken daar waar. “We missen echt een collega in Reek”, zeggen ze. “Het is bijna per dorp al niet te doen, nu hebben we allebei anderhalf dorp. In principe hebben we beiden de focus op ons eigen dorpen. Dat doen we ieder op onze eigen manier, maar we sparren graag met elkaar of doen een beroep op elkaars expertise. Met z’n tweeën zijn we eigenlijk te kwetsbaar, we kunnen een extra partner goed gebruiken.”

Positieve Gezondheid
De wijkverpleegkundigen zijn beschikbaar voor de inwoners van Landerd met vragen over wonen, werk, welzijn en zorg. Ze proberen zichtbaar te zijn, zodat mensen hen makkelijk aan kunnen spreken, met de meest uiteenlopende vragen. De twee werken vanuit de visie Positieve Gezondheid. “We leggen de persoon in kwestie in het midden”, licht Toos toe. “Daaromheen betrekken we het hele netwerk. Samen gaan we kijken hoe bepaalde uitdagingen op te lossen zijn. De mens staat centraal, niet de ziekte of aandoening die je hebt. We kijken wat wel lukt en wat de omgeving daar in kan betekenen. Samen vullen we het spinnenweb in. Op basis van de uitkomst kunnen mensen zelf prioriteiten stellen. Daar proberen we zo min mogelijk in te sturen, alleen als het echt niet anders kan. Je hebt zelf de regie, wij assisteren. Verder is het heel laagdrempelig. Geen indicatie, geen verslaglegging, geen kosten. Iedereen kan bij ons terecht.”
Helma vult aan: “Wij denken mee hoe ze zichzelf vooruit kunnen helpen. Dan bekijken we in hoeverre ze in staat zijn om zelf het gewenste pad te bewandelen. Bij een vraag geef je de ene persoon het adres van de website waar hij of zij het antwoord kan vinden, terwijl je met een ander samen achter de computer gaat zitten om het antwoord op te zoeken. Ik verwijs mensen ook vaak naar Youtube. Daar staan veel instructiefilmpjes, bijvoorbeeld hoe je mensen uit bed moet tillen of ze kunt verplaatsen. Er is online veel informatie te vinden. Het verhoogt de zelfredzaamheid. En als we het antwoord niet weten, verwijzen we je door naar de juiste persoon.”

Verbinding zoeken
Iets waar de wijkverpleegkundigen heel erg naar op zoek zijn, is verbinding tussen meerdere partijen. Ze helpen graag met het opstarten en aanzwengelen van een project, maar daarna geven ze het liefst de leiding aan iemand anders. Dat geeft hen de ruimte om zich weer op een ander idee te storten.
Een goed voorbeeld van een dergelijk project is ‘Wie gaat er met mij mee?’. “Dat is een groep mensen die het leuk vinden om met iemand anders iets te gaan doen”, legt Toos uit. “Dit gaat verder dan eenzaamheid. Stel je wil naar de film, maar niemand uit je eigen netwerk kan of wil mee. Dan kun je iemand van de lijst bellen en ga je lekker samen naar de bioscoop.”
Het project is niet om mensen aan elkaar te koppelen, maar het stimuleert nieuwe vriendschappen. “Het gaat erom dat je tijd met elkaar doorbrengt”, zegt Helma. “Om het op gang te brengen, hebben wij een startavond georganiseerd: maandag 1 oktober in Het Wapen van Reek. Via een soort van speeddaten konden de mensen elkaar leren kennen. Een laagdrempelige manier om elkaar beter te leren kennen en bij een klik om gegevens uit te wisselen.”
Die startavond was een groot succes. “Het was zo leuk dat men vroeg om een tweede bijeenkomst”, vervolgt Helma. “Een van de aanwezigen stelde voor om dat in de ‘oliebollentijd’ te doen. We hebben twee vrijwilligers gevonden die de organisatie nu samen met ons oppakken. Zo dragen we het langzaam over en uiteindelijk laten we het helemaal los. Hoe lastig we dat ook vinden, want het zijn gezellige bijeenkomsten.”

Preventie
Landerd zet steeds meer in op preventie. De wijkverpleegkundigen gaan daar in mee. Er is een goede samenwerking met preventiewerkers jeugd Nettie Nabuurs en Tobias Jubbega. Verder proberen ze periodiek een adviescolumn te schrijven. Helma: “De onderwerpen hiervoor zijn heel breed, het is in ieder geval niet alleen op jeugd gericht. Het is een manier om extra informatie te verspreiden en mensen aan het denken te zetten, zodat ze gezonde keuzes kunnen maken. De teksten publiceren we onder meer in het Reekse dorpsblad en ‘t Rookelijzer in Zeeland. Voor Schaijk zijn we nog op zoek naar een geschikt kanaal.

Ontmoeting
De wijkverpleegkundigen proberen mensen samen te brengen. “Als mensen elkaar ontmoeten dan kennen ze elkaar en zijn ze eerder bereid elkaar te helpen”, stelt Toos. “Soms is de drempel te groot om hulp te vragen of te accepteren. Ik adviseer mensen dan om vijf dingen die je graag gedaan wil hebben op een briefje te schrijven. Wanneer iemand dan hulp aanbiedt, haal je dat tevoorschijn en kies je iets uit.”
Met dit in het achterhoofd loopt het tweetal met het idee om iets met buurten en wijken te doen. Ze vinden dat er meer reuring moet komen. Een buurt is een kleine gemeenschap op zich, ook daar kunnen verbindingen gelegd worden. Ontmoeting wordt een belangrijke pijler van de Landerdse wijkverpleegkundigen in 2019.

Toos is heel trots op de vrijwilligers die, ondanks de perikelen rondom de veranderingen in het ontmoetingscentrum, zich zo positief voor de Schaijkse medeburger blijven inzetten. “Door zulke actieve mensen komt het goed. Ik denk: hou van de mensen zoals ze zijn, er bestaan geen anderen.”

Toos Franken
06-30104816
toos.wijkvpk.zcs@gmail.com 

Helma Vermeer
06-20246024
helmavermeer@zorgcooperatiezeeland.nl


Denk mee
Wijkverpleegkundigen Helma Vermeer en Toos Franken roepen alle inwoners van de gemeente Landerd op om mee te denken over kleine initiatieven voor in de dorpen om het leuker en fijner te maken. “Mensen kunnen heel creatief zijn”, weten ze. “Heb je bijvoorbeeld een portie eten over? Geef dit aan een alleenstaande in de wijk. Om maar iets te noemen. Het mag echt van alles zijn. Je hoeft niet bang te zijn dat we je meteen aan het werk zetten. Dus heb je een leuk idee? Meld het ons. Dan gaan wij ermee aan de slag.”


 

Succesvolle projecten
Door de jaren heen hebben de wijkverpleegkundigen in Reek, Schaijk en Zeeland meegeholpen met het organiseren en/of opstarten van diverse succesvolle projecten. “De samenwerking tussen de drie zorgcoöperaties wordt steeds beter”, vindt Helma Vermeer. “Als een van de zorgcoöperaties een goed idee heeft, zoals onlangs met de informatieavond over autisme, sluiten de andere twee zonder problemen aan. Eerder hebben we in Zeeland ook een interessante avond gehouden voor (jong)volwassenen.”
Toos Franken is trots op een denktank van vrijwilligers en professionals die samen nadenken over een goede manier om mantelzorgers in Landerd te ondersteunen. Om hen een manier te bieden hulp te krijgen bij vragen en obstakels bij het uitvoeren van het fantastische werk dat ze doen. “Alle mantelzorgers samen besparen zeven miljard euro voor de samenleving”, stelt ze. “Dat wordt gewaardeerd en erkend.”

 


 

De succesvolle startbijeenkomst van 'Wie gaat er met mij mee?' werd goed bezocht.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties