Landerd

Jagers zoeken preventief reekalfjes

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

LANDERD - In de maanden april, mei en juni worden overal in ons land reekalfjes geboren. De reegeit brengt haar jongen bij voorkeur ter wereld in hoog gras waar de kalfjes goed verborgen zijn. Deze maanden vormen echter ook de periode waarin boeren hun gras maaien. Kalfjes dreigen vaak slachtoffer te worden van de maaimachines. Onnodig, vinden jagers. Deze maanden verrichten zij diverse activiteiten om maaislachtoffers onder reekalfjes tot een minimum te beperken.

Jagers onderhouden nauwe banden met boeren in hun regio. Dit maakt dat zij in deze periode van het jaar boeren hun diensten aanbieden om de kalfjes, voorafgaand aan het maaien, te redden. Dit alles gebeurt onder deskundige begeleiding van de mensen van de lokale jagersverenigingen. Eerst worden te maaien percelen opzettelijk verontrust zodat de reegeiten hun kalveren zelf verplaatsen naar veiliger gebied. Daarna worden, vlak voor het maaien, de percelen nagezocht op achtergebleven kalfjes. Eenmaal gevonden worden deze kalfjes, volgens een specifieke methode, aan de zijkant van het veld gelegd. De reegeit zal zich daar vaak later weer bij het kalf voegen. De boer kan ondertussen zijn maaiwerkzaamheden verrichten.
Het is goed als boeren, wanneer er een vermoeden is dat er reekalveren in hun te maaien veld bevinden, even contact opnemen met W.B.E. Groot Maashorst. Dit kan met secretaris D. Schel (06-46247681) of voorzitter J.H. Peters (06-28071199).

Hondenbezitters opgelet
Voor alle hondenbezitters die gewend zijn om hun hond in het buitengebied uit te laten: het is eigenlijk altijd al de bedoeling dat een hond in het buitengebied aangelijnd wordt uitgelaten, maar in deze periode is het voor de reeën van levensbelang dat ze niet verstoord worden.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties