Landerd

Inwoners van Landerd vaakst slachtoffer van cybercrime

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

LANDERD - Ten opzichte van vorig jaar worden inwoners van Noord-Brabant veel vaker getroffen door een vorm van cybercrime. Per 10.000 inwoners zijn sinds januari dit jaar 2,3 cybermisdrijven geregistreerd bij de politie, terwijl dit vorig jaar in dezelfde periode nog op 0,8 incidenten lag. Mensen uit de gemeente Landerd zijn in de provincie Noord-Brabant het vaakst slachtoffer van cybercriminelen met 9,5 meldingen per 10.000 inwoners. Dit blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl, dat de meest recente politiecijfers over 2020 analyseerde.

Met 9,5 meldingen per 10.000 inwoners staat Landerd landelijk gezien op de vierde plaats van gemeenten die het vaakst getroffen worden door cybercrime. Voor buurgemeenten als Oss (1 melding per 10.000 inwoners), Grave (1,6), Mill en Sint Hubert (1,8) en Uden (4,3) vallen de cijfers beduidend lager uit.   

Corona en cybercrime
Het aantal cybercrime-meldingen is in verband met de corona-uitbraak in de eerste vijf maanden van 2020 sterk toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. In heel Nederland is het aantal meldingen in mei zelfs hoger dan het aantal meldingen van woninginbraak. Ook in Noord-Brabant was dit het geval (292 cybercrime-incidenten en 186 woninginbraken).

Uit een eerdere analyse van VPNGids.nl bleek bovendien dat Nederland internationaal in de top 10 stond met de meeste 'corona scam sites'. Nu online shoppen sinds de corona-uitbraak in populariteit is gestegen, is de kans dat mensen in dergelijke nepsites trappen ook toegenomen.

David Janssen, cyber security analist bij VPNGids zegt hierover: ”We zien de afgelopen tijd een sterke toename in verscheidene vormen van cybercrime. Ook veel partnerorganisaties die met cybersecurity bezig zijn berichten hierover. Niet alleen is er een groot aantal nepwebsites en nepwebshops opgedoken sinds Covid-19, maar ook zogeheten 'vriend-in-nood-fraude' (veelal via WhatsApp), identiteitsfraude en malicieuze apps in de Play Store en App Store zijn in opkomst. De cijfers van mei 2020 zijn uiterst verontrustend in mijn ogen.”

Het complete onderzoek, met cybercrime-statistieken per provincie en gemeente, alsmede analyses van enkele deskundigen, is hier te vinden: https://www.vpngids.nl/veilig-internet/cybercrime/cybercrime-statistieken-nederland/.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties