Landerd

INGEZONDEN: Volksverlakkerij

Door Leonard Steetsel van Democraten Schaijk 97 (DS 97)
Leonard Steetsel.

We gaan nog even terug in de tijd naar november 2015. Een referendum zou duidelijkheid geven over de toekomst van Landerd. Maar een referendum met 6 mogelijkheden tot antwoorden waarbij ook combinaties van die antwoorden mogelijk zijn? *) Tja, dan weet je eigenlijk van tevoren al dat het een grote tombola van uitkomsten wordt. Nou, dan komt de uitslag...... 63 verschillende combinaties zijn er gekozen! Ja echt, geen typefout, 63! En als je al die combinaties dan optelt kom je tot de volgende uitslag:

En dan blijkt ook nog dat de meest gekozen optie helemaal niet eens mogelijk blijkt te zijn. En dat was van tevoren al duidelijk bekend volgens de RPP, zo hebben zij de laatste weken aangegeven! Maar waarom is dat de kiezers toen dan niet heel duidelijk gemaakt als dat geen optie was?

Ja, zo wordt het voor iedereen onmogelijk of juist voor een aantal partijen wél mogelijk om de uitslag uit te leggen zoals hun dat goed uitkomt. Ja, zo kun je zelfs van appels peren maken. Ik zou zelfs zeggen: zo verkoop je knollen voor citroenen. En dat doen een aantal partijen in Landerd dan ook graag. Vereniging Herindelen (oftewel Maashorst Vooruit), RPP, Progressief Landerd en de VVD vinden hun interpretatie de enige juiste. Zij zullen u wel eens even uitleggen waarvoor u eigenlijk heeft gekozen. Die wijze dames en heren in de gemeenteraad van genoemde partijen bepalen blijkbaar wat u wilt.

Volksverlakkerij noem ik dat. En, omdat ze bang zijn van een duidelijke uitslag van de enquête, nemen ze gezamenlijk het besluit om in de laatste raadsvergadering voor de verkiezingen over hun graf te regeren door de nieuwe coalitie in een motie op te leggen direct met Uden te gaan onderhandelen. En vooral geen enquête want je weet maar nooit wat daar uitkomt.

Dat Zeeland naar Uden wil is duidelijk, maar uit het staatje hierboven zou ik ook kunnen concluderen dat:
1.241 mensen samen met Uden willen gaan;
1.834 mensen liever zelfstandig blijven;
2.054 mensen kiezen om Reek en Schaijk samen te laten gaan met Oss (469+1585);
830 Zeelandse inwoners liever niet hebben dat Reek bij Uden komt bij een opsplitsing;
122 mensen uit Reek willen bij een opsplitsing met Uden samen gaan (87 + 35);
3.317 mensen hebben gekozen voor een onmogelijkheid.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Natuurlijk, een ieder kan het uitleggen zoals hij of zij dat wil, maar duidelijk... nee, duidelijk is het totaal niet.

Goed, fouten maken we allemaal, kan gebeuren. Dus voordat we zo'n belangrijk besluit nemen is het heel goed om één duidelijke vraag te stellen waarop maar één antwoord mogelijk is:

Kiest u voor Oss of kiest u voor Uden?


En deze vraag moet gesteld worden voordat we met wie dan ook gaan onderhandelen. Dus mijn oproep aan u: ga 21 maart allemaal stemmen, en vul in Schaijk en Reek ook de enquête in met die ene simpele vraag www.OSSOFUDEN.nl en wij als DS'97 beloven u dat we wel naar uw stem zullen luisteren.

Leonard Steetsel
Lijst DS'97, nr. 11

*)  In het rapport: Advies vraagstelling referendum bestuurlijke toekomst Landerd staat te lezen:
"In de communicatie naar burgers toe moet, om verwarring bij de kiezer te voorkomen, duidelijk worden gecommuniceerd dat het met deze methode niet mogelijk is om verschillende alternatieven onderling te rangschikken. Iedere optie krijgt de score 1 of 0 van de kiezer, en wordt daarmee door de kiezer goed- of afgekeurd", zo schrijft de referendumcommissie in haar advies aan de raad. "Een kiezer kan niet aangeven dat hij of zij een samenvoeging met optie A als eerste voorkeur heeft en, als deze optie niet de meerderheid krijgt, een tweede voorkeur heeft voor zelfstandigheid. De keuze voor een samenvoeging met optie A en de keuze voor de optie zelfstandigheid geeft, in de systematiek van approval voting, aan dat de kiezer beide opties als reëel en wenselijk ziet. Een kiezer die een uitgesproken voorkeur heeft voor bijvoorbeeld een samenvoeging met optie A, kan het beste alleen deze optie aankruisen."

Snapt u het nog? Ik niet, maar dat zal uiteraard aan mij liggen. Wilt u het hele rapport lezen, Google maar eens op: "Advies vraagstelling referendum bestuurlijke toekomst Landerd" 

|Doorsturen

Willem van Tilburg

2018-03-15 16:07:49

Dank Leonard! Eindelijk iemand die duidelijk uitlegt dat het eigenlijk allemaal helemaal niet zo duidelijk is... Ik ben heel benieuwd naar de inhoudelijke reacties van de andere partijen.

Robert

2018-03-17 05:31:31

En zit oss of uden wel op ons te wachten

Die zijn ook aardig stil als je het mij vraagt

Arjan

2018-03-17 17:35:58

Ja, en wie was er verantwoordelijk voor deze 'waardeloze' vraagstelling: de coalitie met DS'97, CDA & Vereniging Herindelen!

En als de uitslag niet toch helemaal goed uitkomt.... dan schuif je de uitslag gewoon lekker aan de kanten!

Is dat burgerinspraak volgens DS'97 !?!
Dat geeft vertrouwen voor de uitslag van de 'bevraging' van woensdag!
En als deze uitslag nu ook niet lekker uitkomt bij de coalitie onderhandelingen....

Sybren

2018-03-17 19:40:42

Beste Arjan,

zie de nogal duidelijke voorgestelde tekst van genoemde partijen voor het referendum in de raadsvergadering bij de “breuk”.

Daarna is deze aangepast om toch zonder boycot een brede ondersteuning te hebben met de nieuwe oppositie. Daar werd het dus niet beter van.......

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties