Landerd

INGEZONDEN: Veiligheid met betrekking tot grote grazers Maashorst

Door Anieke van Uden

Twee van onze zonen zitten in Oss op school. Zij fietsen dagelijks door het bos van Schaijk naar Oss. Het komt regelmatig voor dat zij hun weg door het bos niet durven te vervolgen omdat er een kudde runderen op zowel het fietspad als de verharde zandweg ernaast staan.

Mijn kinderen zijn van nature niet bang aangelegd en zijn opgevoed met landbouwhuisdieren. Maar op het fietspad een kudde runderen, waarin koeien met hun kalveren en daarbij ook een aantal stieren lopen, is voor hen toch op zijn minst beangstigend. Meerdere keren zijn mijn kinderen bijna te laat op school gekomen, omdat ze niet verder durfden en konden over het fietspad en daardoor met de fiets aan de hand door het begroeide bos moesten lopen. Al enkele keren is hierdoor een band lek geraakt.
Ook is het voorgekomen dat een zoon van ons te laat op school was omdat hij vanuit het bos is omgekeerd en over Paalgraven naar school is gefietst.

Ik heb er begrip voor dat natuurrunderen worden ingezet bij het beheren van de natuur. Ook snap ik het dat natuurrunderen worden gehouden als toeristische trekpleister in de gemeente Landerd en omgeving. Wat ik niet begrijp is dat koste wat kost de veiligheid van de burgers in het geding moet komen, alleen vanwege bovengenoemde punten.

Ik ben toezichthoudend dierenarts bij de NVWA en houd toezicht op meerdere slachthuizen in de omgeving. Regelmatig worden runderen uit Keent en de Maashorst geslacht op deze slachthuizen. Van dichtbij maak ik deze dieren mee en ze zijn werkelijk prachtig en imposant. Maar ook ken ik het gevaar wanneer een koe haar kalf wil beschermen of een stier zijn kudde.
Onze kinderen lokken niet uit en hebben respect voor dieren. Gelukkig zijn het ook geen waaghalzen die het gevaar opzoeken om door de kudde heen te fietsen.

Lange tijd heb ik gewacht om mijn frustratie te delen maar voor mij is de maat vol en ga niet meer wachten tot er daadwerkelijk ongelukken gaan gebeuren. Ja, mijn kinderen kunnen over Paalgraven fietsen en voor hen is het probleem dan opgelost. Maar dagelijks fietsen er tientallen kinderen door het bos die hetzelfde probleem ondervinden.
Hopelijk wordt er eindelijk eens nagedacht door de verschillende partijen en naar een oplossing gezocht voor de onveilige situatie. Schooljeugd en andere passanten moeten niet de dupe hoeven worden van een prestigekwestie.

Hopelijk gaat hier het spreekwoord niet gelden dat de put pas gedempt wordt als het kalf verdronken is.

Anieke van Uden

 

|Doorsturen

Mimi van der Meer

2021-04-01 19:44:48

Heel erg met u eens. Laar ze eens voortvarend werk maken van fietscorridors - zoals ik al eerder in dit medium bepleitte. Het schijnt wat te kosten, maar dat weegt niet op tegen de ongelukken die op de loer liggen. Bovendien: waarom niet een gezamenlijk project hiervan maken? Er zullen best vrijwilligers te vinden zijn die mee willen helpen. 

Quintin van Zuijlen

2021-04-03 09:48:45

Ik zal het voor de verandering eens in ieder geval deels met Mimi eens zijn. Door de Maashorst en Herperduin lopen nou eenmaal belangrijke fietsroutes die gewoon nodig zijn om verbindingen als Schaijk-Oss, Schaijk-Uden, Schaijk-Nistelrode en Zeeland-Nistelrode mogelijk te maken. Het is belangrijk dat men met een veilig gevoel door de Maashorst en Herperduin kan fietsen en dat belangrijke fietsroutes dwars door leefgebieden van grote loslopende dieren leiden maakt dit moeilijk.

Waar ik niet gelijk bij Mimi aan kan sluiten is in de gedachte van fietscorridors. Ik stel me dan voor dat dit lijnen zijn die het aaneengesloten leefgebied doorkruisen en daarbij het in stukken knippen. Ik denk dat dit geweldig afbreuk zou doen aan de herverwildering van de Maashorst en Herperduin.

Een alternatief lijkt mij om voor bovengenoemde verbindingen alternatieve fietsroutes op te stellen die om het leefgebied heenleiden met niet al te grote omleidingen en duidelijke bewegwijzering zowel op plekken waar men de keuze kan maken tussen de route recht door het leefgebied en de route om het leefgebied heen, en batuurlijk op de op te stellen routes. Zo kan iedereen bewust de keuze maken of zij met grote loslopende dieren in contact willen komen of niet en kost het je misschien een kilometer of twee extra, wat je zelf in je planning kan opnemen.

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties