Landerd

INGEZONDEN: Uhhh... hebben wij Schaijkenaren ook nog iets te zeggen?

Door Leonard Steetsel van Democraten Schaijk 97 (DS 97)

Op 8 november 2018 gaat Uden zich verloven met Landerd. Dat is de berichtgeving in het Brabants Dagblad. Met andere woorden: Vier politieke partijen hebben besloten dat Schaijk gewoon naar Uden moet en de burgers hebben het nakijken. Samen een nieuwe gemeente vormen, noemen ze dat.
Gewoon mooie woorden voor: Landerd fuseert met Uden. Net zoals het ook een optie is dat Schaijk en Reek samen kunnen gaan met Oss.

Waarom onderzoeken we niet eerst wat het beste is: Oss of Uden? Waarom wordt er totaal geen rekening gehouden met bijna 1500 Schaijkenaren die bij de enquête voor Oss hebben gekozen? (maar liefst 80% van de stemmers deed mee en bijna 60% koos Oss; en ook in Reek koos 35% van de deelnemers voor Oss).
Waarom krijgen de inwoners van Landerd en vooral die van Schaijk (en Reek) niet de beslissende stem waar zij heen willen? Waarom worden “de inwoners betrokken bij het vormingsproces”, maar krijgen ze geen beslissingsrecht?

Volgens ons is er nog niks bekend waarom Uden voor Schaijk en Reek beter zou zijn dan Oss. Maar wat echt alles slaat, is het feit dat de huidige coalitie het ook helemaal niet wil weten. De Maashorst is zo mooi en economisch belangrijk horen we steeds. Nou, die Maashorst blijft even mooi of misschien nog wel mooier als Schaijk (en Reek) bij Oss zou(den) horen (dat kan nog niemand zeggen). En waarom zou De Maashorst economisch niet belangrijk worden als we bij een sterke en krachtige gemeente Oss gaan horen?

Het blijft echt te gek voor woorden dat de stem van zoveel Schaijkenaren gewoon te grabbel wordt gegooid. De vier partijen uit de coalitie weten wat goed voor ons is? Het minste wat al die Schaijkenaren verdienen is een vergelijking tussen Oss en Uden.

Vragen wat een gemeente Oss (inclusief Schaijk en Reek) met straks 100.000 inwoners kan betekenen voor de werkgelegenheid, de economie, de leefbaarheid en de kracht van de regio zijn toch hartstikke belangrijk. Hoe sterk is het bestuur in een stad als Oss en wat betekent dat voor de verenigingen, de voorzieningen, het sociale domein en voor de dienstverlening richting de burgers? En heeft een gemeente Uden/Maashorst (inclusief Landerd) met iets meer dan de helft aan inwoners diezelfde mogelijkheden?

Wij weten de antwoorden ook nog niet, maar wij zijn wel zeer geïnteresseerd in die vergelijking. Waar zijn we als Schaijk (en Reek) het beste mee af? Daar willen we als burgers zelf voor kunnen kiezen. En deze belangrijke beslissing kun je niet afdoen met een informatieavond en het consulteren van enkele burgers.

Nee, wij eisen dat de burgers zelf mogen en kunnen kiezen. En we rekenen erop dat vele Schaijkenaren (en Reekenaren) dat met ons eens zijn. Maar dan moeten we wel gaan onderzoeken. En dat is wat wij gaan doen. U hoort en ziet nog van ons.

Leonard Steetsel, namens DS'97

|Doorsturen

Carel

2018-09-21 11:00:02

Schaijk wordt meegezogen in de Zeeland-Uden lobby. Dit willen wij niet. Gemeente Uden! Nog niet misschien!

Uden

2018-09-24 12:02:15

Nu het ernaar uitziet dat de gemeentelijke herindeling beperkt zal blijven tot het toevoegen van alleen het dorp Zeeland aan de gemeente Uden, zodat er in feite sprake is van een beperkte grenscorrectie, vervalt ook de noodzaak om een andere naam te kiezen. Het merk Uden, waarin zoveel is geïnvesteerd, kan dus behouden blijven, evenals de hashtag en strijdkreet #hierhoUDENwevan.

Ron swaans

2018-10-09 19:39:51

schaijk bast beter bij Oss , veel Beter ,

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties