Landerd

INGEZONDEN: Samenwerking en herindeling

Door Sybren Reitsma van CDA afdeling Landerd

Na de oproep in de laatste raadsvergadering om als Raad gezamenlijk op te trekken in de herindeling, volgt een artikel van de coalitie in dit weekblad. Een wat vreemde interpretatie van die gewenste samenwerking. Nu was de ruimte voor de oppositie, met name door de VVD, al aangegeven: “Je mag best een afwijkende mening hebben, maar dan krijg je van ons geen respect”. Het kan maar duidelijk zijn.

“De eerste stap naar de gemeente Maashorst is gezet”, zo orakelt de coalitie. Deze partijen hebben al vele jaren met mislukte stappen de gemeente Landerd haar bestaansrecht ontnomen, en dan is dit inderdaad een onvermijdelijke stap. De nieuwe gemeente gaat blijkbaar de Maashorst heten. Is dat al afgesproken? Of wordt het mooie natuurgebied gebruikt als lift in de publieke opinie?

Het artikel van de oppositie sluit af met de hoop dat “veel inwoners opstaan om samen met de coalitie middels een inspirerend proces die mooie groene en complete gemeente te gaan bouwen”. Een fraaie ballontekst voor een cartoon, met bloemetjes omrand, maar het veroorzaakt bij mij wel enige jeuk. Er komt zo weinig concreets van de coalitiepartijen, die al lang geen toekomst meer zien voor Landerd. En als je dat al zo lang denkt, dan zou je toch mogen verwachten dat de doelen en verbeteringen al goed overwogen en bekend zijn.

Progressief Landerd heeft nog een belofte staan om onze inwoners te gaan bevragen. Hoe dat moet is nog even onduidelijk. Voorlopig gaat deze weinig geruchtmakende coalitie op weg naar een onbekend resultaat en zal over een jaar aan ‘finale besluitvorming’ gaan doen en daar de mening van de inwoners in betrekken. Maar als de wensen en doelen niet bekend zijn, hoe kun je dan een oordeel geven over de resultaten? En wat zijn dan nog de mogelijkheden? Maar als herindelen je partijdoel is, ja, dan zijn we er al…

Het lot van de gemeente Landerd is bezegeld, wat de verhoudingen in de gesprekken op de achtergrond zeker kan beïnvloeden. Maar als we met heel Landerd samen naar Uden gaan, dan geeft dat nog de beste kansen om iets van de illusies van de voordelen van een brede gemeente te verkrijgen. Echte samenwerking tussen coalitie en oppositie zou daar ook zeker aan kunnen bijdragen…

Sybren Reitsma
Fractievoorzitter CDA

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties