Landerd

INGEZONDEN: Reactie op brief MKB Schaijk-Reek en ZOV Zeeland inzake Aldi

Door Stichting Dorpsontwikkeling Reek

Geacht college en geachte gemeenteraad,

Onlangs heeft u brieven ontvangen van MKB Schaijk-Reek, de Zeelandse Ondernemersvereniging en Initiatiefgroep Zeeland over het genomen besluit om een tijdelijke vestiging van een Aldi in Reek mogelijk te maken, of heeft u hierover kunnen lezen in het Brabants Dagblad en Arena Lokaal. In
deze brief reageren wij op hun tegenwerpingen om de vestiging van een Aldi mogelijk te maken.

In reactie op de brief van MKB Schaijk-Reek:
Allereerst willen wij stellen dat deze brief doet vermoeden dat alle leden van MKB Schaijk-Reek unaniem achter deze reactie staan. Dit is geenszins het geval. De Reekse leden van MKB Schaijk-Reek staan hier niet achter en tevens weten wij dat dit ook geldt voor een aantal Schaijkse leden.
Ten tweede wordt er in de brief gesproken over “concurrentievervalsing in zijn puurste vorm”. Zoals al eens eerder aangegeven is er van concurrentievervalsing geenszins sprake. Immers, (bron: Distrifood*) Aldi is de langstzittende hard discounter formule in Nederland, terwijl Jumbo en AH fullservice supermarkten zijn. Als zodanig is er geen sprake van concurrentie tussen Aldi enerzijds en Jumbo en AH anderzijds. Aldi hanteert ten opzichte van Jumbo en AH een beperkt assortiment en concurreert met Lidl. Als gevolg hiervan zal een komst van een Aldi in Reek geen invloed hebben op de omzet van Jumbo en AH in Schaijk. Wel zal het een positieve invloed hebben op de overige winkels in Schaijk. Immers, Schaijkse en Reekse klanten van Aldi in Heesch en Haren kunnen nu dichterbij de Aldi bezoeken. Deze klanten zullen in Heesch geen andere winkels bezoeken om boodschappen te doen, maar dat in Schaijk doen, wat tot extra omzet in Schaijk leidt. De komst van een Aldi in Reek heeft dus juist een positieve invloed op een krachtig MKB in Landerd.

* Distrifood is dé onafhankelijke nieuwsbron voor supermarkten. Distrifood brengt nieuws, analyses en achtergrond en brengt jaarlijks een onafhankelijke marktanalyse over supermarkten uit.

In reactie op de brief van Initiatiefgroep Zeeland en de Zeelandse Ondernemersvereniging:
Initiatiefgroep Zeeland en de Zeelandse Ondernemersvereniging geven aan bang te zijn dat Zeeland haar aldi kwijtraakt. Vooropgesteld dat de inwoners van Reek het voor de leefbaarheid in Zeeland betreuren als de Aldi daar verdwijnt, willen wij erop wijzen dat Aldi reeds eerder haar voornemen heeft aangekondigd niet in Zeeland te blijven, ónafhankelijk of er nu wel of niet een Aldi in Reek komt. Dit voornemen was met de vestiging van een Aldi op Uden Noord reeds een feit en is veroorzaakt doordat Aldi niet in de gelegenheid is gesteld haar vestiging in Zeeland te verplaatsen en uit te breiden. Aldi heeft jaren gelegen aangegeven dat zij graag een andere locatie in Zeeland wilde betrekken, waar zij haar vestiging kon uitbreiden. Daarbij heeft zij duidelijk aangegeven, dat de huidige locatie niet voldoet en zij niet wil en kan uitbreiden in locatie de Garf, mocht het dorpshuis daar verdwijnen. Omdat er geen alternatieven zijn geboden, heeft Aldi gekozen voor een vestiging van gewenste omvang op Uden Noord. Feit is dus dat een Aldi in Reek pas een optie werd, nádat duidelijk was geworden dat er in Zeeland voor Aldi geen alternatief was en Aldi al had aangegeven daar niet te willen blijven. Recentelijk heeft de huidige pandeigenaar bij de gemeente een uitbreiding aangevraagd, echter zonder medewerking van Aldi. Zeeland hoeft dus geen 2 de boodschappenwinkel kwijt te raken, echter welke boodschappenwinkel dat gaat worden is aan de marktpartijen zelf, daar gaan wij niet over. 
Verder verwijzen wij naar onze eerder genoemde argumenten dat de komst van een Aldi in Reek ook voor de Jumbo of de andere middenstand in Zeeland geen negatieve gevolgen zal hebben.

Bedrijventerrein Reek Zuid
Als laatste willen wij nogmaals benadrukken dat het hoofdonderwerp van de discussie nog altijd een braakliggend bedrijventerrein is. Bedrijventerrein Reek Zuid ligt al bijna 15 jaar braak, staat voor ettelijke miljoenen op de balans van de gemeente Landerd en kost de inwoners van Landerd jaarlijks geld. Geld wat op dit moment in een bodemloze put verdwijnt. Het is van groot belang voor de leefbaarheid, bedrijvigheid en werkgelegenheid in Reek én in Landerd, dat het bedrijventerrein spoedig vol komt met bedrijven. Van het oorspronkelijke bestemmingsplan (wonen-werken) is gebleken dat er onvoldoende interesse voor bestaat. De komst van een Aldi maakt het terrein in één klap vele malen aantrekkelijker, waarmee de kans flink toeneemt dat het bedrijventerrein vol komt met nieuwe ondernemingen. Dat is niet alleen goed voor Reek, maar tevens voor alle inwoners van Landerd. Het is niet voor niets dat er destijds veel handtekeningen buiten Reek zijn opgehaald voor de komst van een Aldi, omdat ook mensen buiten Reek inzien dat dit een enorme positieve impuls kan geven aan de gehele regio.

Wij vertrouwen erop dat u als college en gemeenteraad het grotere belang voor de gehele gemeente inziet en zich realiseert dat we deze kans niet voorbij mogen laten gaan. Wij zijn ervan overtuigd dat dit tijdelijke plan zal aantonen dat dit voor de gehele gemeente een positief effect zal hebben.

Stichting Dorpsontwikkeling Reek

|Doorsturen

May

2019-05-16 18:10:18

Wat een moeilijk gedoe allemaal met wettje hier ,bestemmings plan daar , ah is tegen, ons kent ons in Schaijk en gemeente. Aldi koopt die grond voor een goed bedrag. Zijn de geleerde van de gemeente van de grond en schulden af. HOE MOEILIJK KAN HET ZIJN. Dat is waar NEDERLAND aan kapot gaat, REGELTJES en AMBTENAAR BAANTJES CREËREN. 

NIET LULLEN maar POETSEN.

Anton Coolen

2019-05-16 21:31:09

Beste Dames en Heren ,

Wat een bijzondere discussie en zeker de kanttekeningen van een aantal ondernemers lees belangenorganisaties van ondernemers .

Protectionisme past totaal niet in onze open economie.

Wat mij betreft mag er in Reek een ALDI  JUMBO AH en wat iets meer is vestigen .

Dit geldt ook voor Schaijk Zeeland etc etc .(Daar is het al bewaarheid gebleken ) Volgens mij is door geen van de partijen (lees concurrent )toestemming gevraagd om zich daar te vestigen .

Waarom moet er voor Reek een uitzondering gemaakt worden en dit uitgesproken vanuit ondernemers kant.

Het is duidelijk preken  voor een beperkt aantal leden van de belangenorganisatie.

Het is een buiten gewoon goed dat wij in Nederland zoveel mogelijk protectionisme buiten de deur willen houden.

Concurrentie is de basis van ondernemerschap en komt  ten goed van een evenwichtig ondernemers klimaat . Ook in Reek zal duidelijk worden of de Aldi levensvatbaarheid heeft of krijgt .Dat noemt men marktmechanisme en zo hoort het ook .

Concurentie zorgt voor scherpte bij de ondernemers en komt dikwijls ook ten goede aan de consument . Laat dit ook zijn werk doen in Reek .De tijd zal het leren .

Verder het was toch bij een ieder bekend dat RPP lees grootsgedeelte van de bevolking van Reek tijdens de verkiezingen zijn gegaan voor een ALDI.

Dat zeker ook het MKB in het verleden voor een Maashorst gemeente is gegaan (zie het grote spandoek in Schaijk ). Met deze club is toch een coalitieakkoord gesloten waar Aldi een item is Dus het is toch niet gekomen als een verrassing.

De manier waarop heeft natuurlijk niet de schoonheidsprijs .De creativiteit van de voorstanders is natuurlijk gekomen als een verrassing .Denk dat daar ook de pijn zit bij de tegenstanders o.a. MKB. Men dacht blijkbaar er komt nooit een Aldi .

Ervaringsdeskundige  :Voor 30 jaar terug was er een landelijke belangenorganisatie die ook geen extra concurrentie wilden .De markt heeft gelukkig anders gereageerd . Dank dat er toen geen protectionisme werd toegestaan 

Duidelijk geschreven vanuit de positie dat ik een groot voorstander ben van vrij ondernemerschap .

Of ik het normaal juist of wat dan ook vind dat er in een boerenwei een tijdelijke supermarkt moet komen en de manier daarop is een ander discussie voor mij .

Voor mij staat primair het vrije ondernemerschap en een belangenorganisatie die moet op komen daarvoor zonder aanziens des persoons.

blijf gezond 

Anton Coolen

.p.s. Ik zal zeker geen klant worden van de Aldi in de wei in de Reek .Er zijn voor mij veel betere alternatieven in Schaijk .

Nico Degen

2019-05-17 12:06:23

Beste Anton je hebt volkomen gelijk,

Ik wilde er nog aan toevoegen dat het zichzelf wel regelt. Immers denk eens de Gruyter, de Coöperatie, V&D, en vele vele anderen. En dat is ook marktmechanisme. Het is juist zo dat wanneer er zoals in Amsterdam en natuurlijk in veel steden een bank een sub filiaaltje begon en meteen andere banken dit ook deden. In praktisch alle winkelstraten waren alle banken vertegenwoordigd. En na verloop van tijd verdwenen die weer en nu bijna alles digitaal gaat, is er ook geen noodzaak meer voor. Steeds vaker vestigen de grootgrutters de aandacht op online bestellingen en dan bezorgen zij dit ook nog bij u thuis. Het is allemaal maar tijdelijk.

Foutje

2019-05-17 22:06:08

Beste Anton, 

“Nooit géén Aldi” is dus ALTIJD een Aldi! 

anton coolen

2019-05-18 17:30:09

Beste Foutje,

Dank ,inmiddels laten corrigeren .

prettig weekend en blijf gezond.

Jeroen

2019-05-19 15:34:07

stem je als ondernemer massaal op Maashorst voorruit, krijg je dit.....

Pipo de clown

2019-05-20 08:34:33

Enigste wat Reek krijgt is vergunning voor zorg. Wat maakt het nu uit als er een aldi komt?? Scheelt mij rijden naar Haren of Heesch of Grave of Herpen. Is ook nog eens goed voor het milieu.  En parkeren bij aldi , TOP.   In heel zeeland en schaijk een grote ramp. Het is alleen het afgunst.  schaijk naar Oss. zeeland naar Uden . REEK naar Grave. Uit gezeverd klaar.

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties