Landerd

INGEZONDEN: Q-koorts ongeneeslijk!

Door Jeannette Renee

Vorig jaar stond in de krant: 'In Landerd wordt het meest gemekkerd. Gemiddeld hadden geitenhouderijen in Landerd 3653 melkgeiten.' Met deze cijfers zijn duizenden Q-koortspatienten niet blij. Veel inwoners van Landerd zijn in 2009 besmet geraakt met de Q-koortsbacterie en velen hebben dagelijks last van vermoeidheid en nog veel meer problemen. Zeker is dat meer dan 75 mensen aan de ziekte zijn overleden.

Omdat Marnix Bakermans zich inzet voor de Q-koortspatienten ben ik bij hem geweest voor een gesprek. Samen met de toenmalige wethouder Piet Hein Jonkergouw is door de gemeente een mooie locatie beschikbaar gesteld waar lotgenoten kunnen samenkomen. Vaak wordt gezegd: “Q-koorts, dat is toch van jaren geleden?” De besmetting wel, maar in mei dit jaar hebben we als patiënt te horen gekregen dat het helaas ongeneeslijk is.

Dat geldt ook voor Emma uit Hank. Zij is het jongste Q-koorts patiëntje. Zij heeft vanaf haar 3e jaar Q.V.S. Het Q-koorts Vermoeidheidssyndroom. Laatst had ze een prachtig schilderij gemaakt en ik vroeg of ik dat kon kopen, om aan te bieden aan Marnix Bakermans. Haar antwoord was duidelijk: "Nee, maar ik wil wel een nieuwe maken."

Burgermeester Bakermans is net toegetreden tot de Raad van Toezicht van Q-Support, een organisatie die Q-koortspatienten moet overdragen en onderbrengen bij de gemeenten in Nederland en onder meer adviseert bij het UWV en bij artsen die helaas ook niet allemaal weten wat Q-koorts inhoudt. Dat is misschien begrijpelijk als je weet dat in Nederland de grootste uitbraak ter wereld was.
Lieve Emma wil dierenarts worden, ze is ziek geworden van geitjes, maar als alle geitjes ingeënt zijn, worden de mensen niet meer ziek...

Dit jaar ben ik lid geworden van de Adviesraad Sociaal Domein. De ASD is een adviserend orgaan voor het college van B en W en luistert naar signalen uit de maatschappij. Dat vind ik belangrijk voor het welzijn van alle burgers in Landerd., dus niet alleen voor Q-koorts patiënten.

Jeannette Renee

 

|Doorsturen

Kees de Zeeuw

2018-08-07 16:43:32

In het stuk van Jeanette Renee wekt ze de indruk dat zij spreekt namens de Q kring Schaijk. Als deelnemer aan deze kring hecht ik er aan te melden dat dit niet het geval is en zij slechts als privé persoon optreedt. Haar inzet is te prijzen maar werkt helaas vaak averechts omdat het verwarring wekt.

Josien van Loy

2018-08-20 17:03:57

Beste Kees,

Ik begrijp je reactie niet zo goed. Nergens zie ik dat ze suggereert te spreken namens de Q Kring Schaijk (wordt niet eens genoemd). En daarbij snap ik ook niet goed hoe het averechts kan werken als je een bericht instuurt over Q-koorts en hoe het mensen nog steeds beperkt en belemmert. Ik vind het te prijzen dat mensen zich zo inzetten. Of dat nu privé is of georganiseerd. Er kan nooit té veel aandacht zijn voor Q-koorts. Toch?

Groeten,

Josien

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties