Landerd

INGEZONDEN: Gemeenteraad, luister naar de inwoners!

Door Riet Roosen van Pelt

Landerd is een Maashorstgemeente. Net zoals Uden en Bernheze. Maar zeer zeker ook Oss dat aanzienlijk veel Maashorst bezit en veel geld en energie steekt in de ontwikkeling van de Maashorst.

Er wordt gesproken over de Maashorst als nieuwe economische drager van onze regio. De Maashorst gaat banen en inkomsten opleveren voor velen. Het klinkt als een sprookje. Ja, het is een flitsend en aansprekend marketing concept. Het zou geweldig zijn als die Maashorst inderdaad een economische trekker van formaat zou worden. Dat kan onze van oudsher agrarische regio heel goed gebruiken. Natuurlijk is Landerd veel te klein om de Maashorstkar te trekken. Maar dat is Uden alleen ook. En Uden en Landerd erbij, het blijft nog steeds te klein. Behalve goede ondernemers hebben we Bernheze en vooral ook Oss hierbij heel hard nodig. Waarom dan toch die snelle drang om als Landerd met Uden te fuseren? Alleen voor dat Maashorst-sprookje?

Naast die Maashorst zijn er nog zoveel andere belangrijke zaken voor de inwoners van Schaijk-Reek en Zeeland. En ook regionaal is het enorm belangrijk naar winstkansen bij herindeling te kijken en de verliespunten als er verkeerd wordt gekozen. Wat te denken van de binding en verbanden die er tussen inwoners, verenigingen en organisaties uit de verschillende dorpen en gemeenten zijn? En wat te denken van alle scholieren die iedere dag door de Maashorst fietsen naar hun scholen in Oss? Schaijk en ook Reek zijn al generaties lang sterk. Op het Osse Maasland gericht. Net zoals Zeeland op Uden.
Wat te denken van de regionale betekenis die Oss nu al heeft en bij verdere vergroting zal krijgen voor de economische ontwikkeling, werkgelegenheid en sociale zekerheid?

Hoe kunnen we het voorzieningenniveau in onze kernen op peil houden als er geen krachtige gemeente met een goed professionele organisatie waar een meedenkend bestuur achter staat? Waar is ervaring en waar is men tevreden met een kleine kernen beleid, alom bekend vul maar in?

En als laatste, maar zeker niet de minste: wat willen de inwoners van
Schaijk- Reek- Zeeland? Beste raadsleden, herindelen wordt alleen maar succesvol als de burgers mogen kiezen! Bij de vorming van Landerd is de weeffout gemaakt. Inwoners hebben nauwelijks inspraak gehad, er werd voor hen gekozen. Die fout wordt hopelijk niet opnieuw gemaakt? Door straks met meerderheid van stemmen tegen de wens van veel inwoners te fuseren met Uden. 

Noord-Brabant bestaat vanuit historie uit de bekende regio’s, streekgebonden en eigenheid:
• Schaijk-Reek is het Maasland;
• En de grote meerderheid in Schaijk wil naar Oss;
• In Zeeland logischerwijs willen de inwoners naar Uden; de Peel daar voelen ze zich thuis.

Niet iedereen weet precies waarom en hoe, ook de gemeenteraad heeft geen goed vergelijkingsmateriaal waarop wordt gekozen. En wat nog erger is dat de meerderheid van de Raad die vergelijking niet eens wil maken en wil op voorhand kiezen voor Uden. Opnieuw zou ik willen zeggen, dat kan en mag niet gebeuren!

Ik doe een dringend beroep de gemeenteraad om de burgers van Schaijk en heel Landerd te laten kiezen of ze bij Oss of Uden willen. Die keuze zouden ze het beste kunnen maken wanneer de gemeenteraad een vergelijking maakt tussen Oss en Uden.

Ik weet als geen ander hoe belangrijk het is om als bestuurder te luisteren naar de inwoners. Geef Schaijk- Reek- Zeeland de beslissende stem bij de herindeling. En volg de meerderheid in de kern. En als Schaijk naar Oss wil zoals Zeeland naar Uden: Gun ze dan die keuze!

Riet Roosen van Pelt
Schaijk

(ingesproken tijden de raadsvergadering van 8 november)

|Doorsturen

Adri Ekstijn

2018-11-11 21:17:36

Mmmmh....waar gaat dit over......en Grave dan?

Of anders.....( om iedereen rond dit gezever te pleasen ) in navolging van de Driekernengemeente Landerd, een driegemeentenkern: Grave, Oss èn Uden?!

Place your bets!!! ..or...Place your bets here!!!...or...Place your bets here now!!!

Adri Ekstijn

2018-11-11 21:26:54

Mej un busselke Broabans worrut..........Gemeente "Graossden" misschien?!

Klinkt als een oeros welk eet!

Toch?!

carel

2018-11-12 12:10:19

In Uden moet het gaan over gemeente Uden-Veghel maar dankzij geruzie en koppigheid is het kneuzen klasje van Henk en Marnix ontstaan dat bij gebrek aan beter bij elkaar schuilt in een kansloos mini-Maashorst sprookje van iets meer dan 50.000 inwoners. Totaal kansloos tussen de twee sterke gemeenten Meijerijstad en Oss. Ik zou zeggen....op naar SchReXit (SchaijkReekExit)! Weg uit de mini Maashorst!

Nico Degen

2018-11-12 16:11:37

Wat is er toch mis met die Carel, zat hij soms ook in een, zo als hij het noemt, kneuzen klasje en werd hij altijd als laatste gekozen bij het voetballen? Kijk dat is opvoedkundig helemaal verkeerd, want dan, als zo’n jongen later groot is krijg je zo iemand als Carel. Zo denk hij dat alleen heel grote gemeenten recht en kans hebben een bestaan. Oss is nu al praktisch onbestuurbaar en Uden die red zich zich niet alleen voortreffelijk, maar heeft topografisch de beste kansen en voor zover het medisch sociale en maatschappelijke kanten betreft, mag ik ook hier stellen dat het mij een hele eer is om bij een nieuw Maashorst te horen.

J@n

2018-11-12 18:23:10

Zoals Carel al aangeeft Uden-Veghel zijn samen één stedelijke regio. Uden en Veghel zullen op termijn samengevoegd worden, dat is onvermijdelijk.

Waarschijnlijk gebeurt dit zodra Bakermans geen burgemeester meer is van Groot-Uden.

Zoals mevrouw Roosen al aangeeft Reek en Schaijk horen niet tot de Meierij, maar tot het Maasland. 

We kunnen nu beter Reek en Schaijk ontwarren van Zeeland, dat gaat makkelijker dan vanuit Groot-Uden.

En ik ga mijn paspoort toch liever halen in Oss dan op termijn in Veghel.

Nico Degen

2018-11-12 18:43:18

Voordat u denkt dat jan een eigen mening heet, hij heeft de mening van het vaste panel waar nog meer van deze zijlijn doem denkers plaats in plaats hebben genomen. Ook hij kan het burgemeester pesten niet laten, niet ludiek of speels, maar gewoon vals. Hier wat van mijn kant. Haal je paspoort en ga gerust een hele lange reis maken, het liefst van een jaar of tien.

carel

2018-11-13 16:28:21

Oss praktisch onbestuurbaar en Uden die red zich zich niet alleen voortreffelijk, maar heeft topografisch de beste kansen....tja Nico...ik ga hier niks over zeggen want wat jij schrijft zegt al genoeg.

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties