Landerd

INGEZONDEN: Een referendum is nog mogelijk en voor iedereen het beste

Door Anton Coolen

Ik ben altijd voor een referendumraadpleging geweest en nog steeds. Dat is de democratie in deze casus. Het is nu een democratisch besluit dat de Tweede Kamer gaat maken.

Ik heb even behoefte om te reageren. Ik doe dat niet op Facebook. Wel reageer ik altijd op Arenalokaal en je zult zien dat ik altijd met argumenten wil komen, dit al jarenlang. Soms ga ik ook een beetje in de fout. Verder is de verslaglegging meestal zeer objectief in de Arena als het gaat over herindelen. (Zie hiervoor de inzending van hedenmiddag)

Samen met Theo van Duren heb ik VHL opgericht. Speerpunt nummer 1 was een raadpleging: Oss of Uden, te kiezen per kern. Theo heeft het bijltje erbij neergelegd en is vertrokken, daarna naar Ravenstein.

Maashorst Vooruit, voor 80% mensen uit Zeeland, en Bas Keijzer hebben besloten bij de laatste verkiezingen de principeafspraak van VHL niet na te komen en hebben direct gekozen voor Uden. Dat is een politiek recht van Maashorst Vooruit en dat respecteer ik ook. Ondanks dat dit mij nog heel veel pijn doet, en ik denk nu Maashorst Vooruit ook, gezien de huidige toestand.

Een groot aantal mensen van VHL, inclusief ikzelf, werd netjes geparkeerd op een doodlopende weg. Om weer een partij op te richten is en was een brug te ver en ook niet realistisch. Doch als goed ondernemer laat ik het er niet bij zitten. Dat is een mentaliteit en die zit in de genen. Je ziet waar wij nu staan politiek.

Even wat belangrijke feiten:
* Niet eenmaal is er een onderzoek of gesprek geweest met Oss.
De coalitie, inclusief dus Maashorst Vooruit, wist dat ze de meerderheid had en heeft ons en de bevolking die een referendum wilde in Schaijk strategisch links laten liggen.

* Procedure aanvraag referendum
Deze is extra moeilijk gemaakt. Kiezen was alleen mogelijk op het gemeentehuis in Zeeland en bij uitzondering een keer een paar uurtjes in Schaijk. Ja, dat blokkeerde al direct een groot aantal stemmen. Daarnaast: formulier invullen, wachten, legitimeren etcetera. Dus bewust moeilijk gemaakt.

1100 mensen hebben desondanks de moeite genomen naar Zeeland te gaan of bij een eenmalige mogelijkheid naar het Schaijkse raadhuis voor het aanvragen van een referendum. Een beter signaal kon men niet afgeven.

Voor de aanvraag van een raadgevend referendum zijn 300 stemmen nodig. Toch kwamen er dus meer dan 1100 mensen. NOGMAALS: HET GING OM EEN REFERENDUM EN NIET ALLEEN OM OSS.

Daarna werd er even vrolijk geen referendum gegund door de raad op advies van het college. Ja, de coalitie had dat al lang bij het vormen van het college beslist. Progressief Landerd is daarnaast de toezegging van voor de verkiezingen niet nagekomen. Ze dachten: wat moeten wij met die lieden, 1100 uit Schaijk onder wie óók veel jongeren. Dus geen referendum, want stel je eens voor dat men in Schaijk kiest voor Oss.

De rest kan ik ook nog allemaal herhalen.

Al die schreeuwers op Facebook nu (dus niet de mensen met argumenten) hebben niets maar dan ook niets gedaan voor het beleid 'Wij gaan naar Uden'. Het was reeds geregeld via de coalitie dacht men. Doch een aantal mensen, ook mensen op leeftijd (dat zijn ook burgers en er zitten zelfs CEO's, ondermemers etcetera bij) dacht daar anders over en hebben een professioneel plan de campagne gemaakt.

Een groep actieve mensen heeft het afwijzen van het referendum niet laten zitten en heeft de democratische weg gekozen. Dat wij uiteindelijk zouden uitkomen in de Tweede Kamer was duidelijk. Dus maanden terug reeds de weg gaan bewandelen, netjes mondje dicht (strategie). Sterker nog, ik heb naar buiten gedaan of ik mij er al in berust had. Dit met een aantal mensen buiten het comité om. Niet vergeten: het comité heeft veruit het meeste werk gedaan.

Daarop hebben 4 ondernemers na de eerste vergadering van de Tweede Kamer twee pagina’s gekocht (netjes privé) bij de Arena en vervolgens door een professional alle vragen van het vergaderverslag van de Tweede Kamer netjes geordend laten weergeven, zodat alle burgers die overzichtelijk hebben kunnen lezen in begrijpelijke taal. Zie Arena ruim een maand terug.

Nee niemand heeft daarop gereageerd, zelfs het college niet en een groot gedeelte van de raad. We werden UITGELACHEN, want het was al beslist dacht men. Wij wisten beter omdat wij en andere groepen en personen daadwerkelijk reeds maanden met de Tweede Kamer in gesprek waren.
Er is een comité en een aantal groepen (waarvan een van ons) die het hele proces hebben uitgelegd aldaar, inclusief alle documentatie. Wij hebben onafhankelijk van elkaar gewerkt, maar wel elkaar op de hoogte gesteld. Het uitlachen is vergaan vorige week... Jammer dat er niet gestemd is vorige week.

Nu de moraal: Iedereen roept dat de Tweede Kamer over twee weken via een tweetal Kamerleden beslist over Schaijk. De waarheid (zie hierboven) is dat er reeds maanden overleg heeft plaatsgevonden, maar in Landerd vond men dat niet nodig. Men had al gewonnen...
Dus nu plotsklaps zeggen de Tweede Kamer beslist in twee weken etcetera is natuurlijk wederom iedereen voor de gek houden.
De arrogantie heeft zich opgebroken door geen contacten te leggen met de Tweede-Kamerleden. Wij in de raad en het college bepalen, dacht men.

Wij wilden maar één ding (reeds jaren): een REFERENDUM waar de bevolking om heeft gevraagd. Ik heb nog steeds geen enkel inhoudelijk argument gehoord waarom naar Uden. Nog nooit gehoord waarom niet in gesprek met Oss.

Nu het begin van de peiling gisteren. Al snel heb ik aangegeven op Arenalokaal.nl deze totaal niet maatgevend is. Veel anoniem, dus meestal niet uit Schaijk, maar andere steden. Verder kon men gebruikmaken van lieden, vooral van Maashorst Vooruit, die veel omgaan met sociale media. Daarnaast wordt er oneigenlijk gebruikgemaakt van een mailbox van een vereniging, waar iemand oproept tot stemmen, ook van bedrijfsverenigingen.
Dan is de nood dus wel erg hoog geworden. Dus echte stemmen uit Schaijk, misschien 500, waarvan er ook een groot aantal dubbel was en waarvan er inmiddels een aantal verwijderd is. (o.a. van...)

Gisteravond hebben de burgemeesters besloten om als burgemeester mensen ook in heel de gemeente Uden te vragen voor steun, middels de klik. Politiek bedrijven van burgemeesters. Ja, alles is toegestaan. De toegevoegde waarde van de petitie is dus nul. Wij hebben dit allemaal al lang geventileerd naar de Tweede Kamer.

Is het niet veel verstandiger om te zeggen dat er fouten zijn gemaakt, om aan te geven: wij zijn overmoedig geweest en dachten dat de buit al binnen was.
Daarna aangeven dat het een GROTE fout was en de mensen in Schaijk alsnog zelf de keuze laten maken, daar gaat het om. Ik heb vrede met Maashorst of met Oss, als wij als Schaijkenaren maar mogen kiezen, iets wat beloofd is.

Speel het spel netjes en fatsoenlijk.

Mooie taak weggelegd voor alle petitietekenaars. Ga bekijken of een referendum nog mogelijk is. Dat is constructief. Dat is denk ik voor iedereen het beste.

PS: Bij ons in de familie wordt niet over politiek gesproken daar geliefde zoon Ties vriend van Bas (voorzitter Maashorst Vooruit ) is en ook voor Maashorst mét Schaijk is. De relatie is optimaal en prettig. Henriette zorgt dat er geen politiek gesprek is bij ons, noch bij Ties thuis. Ik weet dat het op andere plaatsen erg is.

Met vriendelijke groet,

Anton Coolen

 

|Doorsturen

anton coolen

2021-02-17 12:13:22

Beste mensen, 

Jammer, zoals te verwachten. Het probleem ligt niet bij de coalitie, maar bij de Tweede Kamer, dit uiteraard volgens de burgemeester en de coalitie.

Jammer, geen enkele zelfreflectie. De motie voor een peiling in Schaijk en eventueel in Reek is wederom makkelijk van tafel geveegd. Blijkbaar begrijpt men nog steeds niet dat daar de kern van het probleem ligt. Maar ik en veel andere mensen denken dat ze het niet willen begrijpen. Geen debat meer, maar er wordt gewoon gestemd in de Tweede Kamer.

Als het doorgaat dan zal het wel democratie zijn. Als het niet doorgaat zal de Tweede Kamer wel niet deugen. Zo voorspelbaar, net zoals ook gisteren de raadsvergadering.

Ja, Schaijk en Reek zijn al jaren grote vrienden volgens de burgemeester. Er mag geen echtscheiding komen. Maar wel allemaal boodschappen doen in Herpen en Schaijk links laten liggen... Bijzondere vriendschap, en dat al jaren?

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties