Landerd

INGEZONDEN: Dwaashorst

Door Jan Willems

Veel gekker moet het niet meer worden. Wat las je laatst in de ArenaLokaal? Een top 10 met erin: Visit Brabant. Een soort hitparade dus, en daar werd vroeger veel mee gesjoemeld, naar verluidt.

Het gaat over een fietsroute door Maashorst: een TOP Natuurroute! Als zo iets wordt aangekondigd in Engels, moet je heel voorzichtig zijn. Je moet dat zien als een soort code om iets te verbergen.

En jawel, citaat: “Tijdens het avontuurlijke Rondje Maashorst, ontdek je wat dit oergebied in Brabant zo bijzonder maakt.” Toen ik dat las, begonnen mijn tenen spontaan op te krullen, zodat ik snel mijn schoenen uit moest doen.

“Avontuurlijk… oergebied..” Het lijkt me inderdaad bijzonder avontuurlijk, om op je fietsje, achterna te worden gezeten door oerrunderen, welke nooit een fatsoenlijke opvoeding hebben genoten, zo als de door- de- weekse koeien, die men hier gewend is. Ja, het bijvoeglijk naamwoord “bijzonder”, past hier exact bij. Is het correct, dat meerdere bezoekers zijn aangevallen, door deze terroristische gedrochten? En zo ja: waarom is er dan niet gereageerd? Een onderschat gevaar is ook de mogelijkheid, dat paarden een schrikreactie geven, met fatale gevolgen voor de ruiter.

Hond aan de lijn houden? Eens, in nabije bossen, tussen dichte struiken... Plots staan er een boswachter en een agente, uit het niets, achter ons.. Op jacht naar eigenaren van loslopende honden, en of we die hadden gezien. Agente vertelde dat voor dat ernstig vergrijp een boete gold, waar je heel lang voor moest werken. Dit is toch een ultieme contradictie, met hetgeen plaats vindt in Maashorst, waar deze levensgevaarlijke monsters denderen?

Maashorstbestuur verkondigt, dat de mens zich als gast moet gedragen t.o.v. van deze wezens. Dat is zo iets als bij Ome Kloris op viste gaan, waar zijn pitbull-terreur, of hoe heet dat, jouw been wil nuttigen, en Tante Algebra, kraait: ‘’Dat doet hij toch anders nooit!’’. Vele eerdere bezoekers blijven reeds weg uit Dierentuin Maashorst, ofwel Jurassic Park 11, en ik geef hen groot gelijk.

En daar komt nu ook nog bij, dat de rust aan de rand van de Maashorst, waar blijkbaar geen wildebeesten hun tirannie uitoefenen, toch bruut kan worden verstoord, door een muziekfestival. Knalvuurwerk werd onlangs verboden, t.b.v. voor mens en dier.. En terecht, volgens veel diereigenaren..

Hoe is dat mogelijk? Ik herinner me zaaleigenaren, die stapelgek werden door de instructies welke golden t.a.v. geluidsniveau. Vijf minuten te laat de deur op slot van de kroeg, en een vette boete volgde. En de week erna werd er weer gecontroleerd!

Hoe is het mogelijk, dat een dergelijk festival plaats vindt op een plek waar kampeerders de rust zoeken, en deze wordt verstoord door rumoer? En ook: dit is oneerlijke concurrentie voor eigenaren, welke hun gelegenheden “gedempt” moeten houden, waartoe het interieur ook is ingericht. Opnieuw is er dus sprake van een schrille tegenstelling. En zo wordt Maashorst…Dwaashorst.

Namens,Platform Parcours Platgetreden Paden
Jan Willems

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties