Landerd

INGEZONDEN: Democratie is meer dan eerlijke verkiezingen

Door Nico van Casteren

In de Arena van 3 november beklaagt Piet Manders zich terecht over de minachting van het gemeentebestuur en de huidige coalitie voor de mensen.

Het huidige gemeentebestuur en coalitie is op een eerlijke democratische manier gekozen door de burgers van Landerd. Maar dat is slechts een deel van het democratische verhaal. Een democratische rechtstaat/bestuur is ondenkbaar is zonder onafhankelijke rechtspraak, een onafhankelijke pers en rekening houden met- en garanties voor minderheden.

Het heeft er nu alle schijn van dat door het huidige gemeentebestuur en coalitie geen enkele rekening wordt gehouden met een ruime meerderheid in Schaijk die een voorkeur heeft voor samengaan met Oss. Nee wij, de democratisch gekozen nieuwe coalitie, heeft bepaald dat héél Landerd gewoon naar Uden moet. Op basis van welke argumenten in hemelsnaam? Er is geen enkele vergelijking gemaakt tussen wat Uden en Oss de gemeente Landerd te bieden hebben. Is ook niet nodig, de boven ons gestelden weten wat goed voor ons is, wij burgermensen begrijpen de complexe materie van een herindeling niet, praten slechts vanuit de onderbuik.

Progressief Landerd heeft de burger van Schaijk en Reek vlak voor de verkiezingen in een flyer beloofd, ik citeer: “Als inwoner krijgt u dan het laatste woord middels een enquête of referendum. Dat is pas serieuze inspraak: weten waar je wel en niet voor kiest”. Das nou jammer voor al die mensen in Schaijk en Reek die op basis van deze belofte toch op Progressief Landerd hebben gestemd: PL en de RPP hebben een referendum of enquête in de coalitie onderhandelingen al lang weggegeven. Er valt helemaal niets meer te kiezen: de hele gemeente Landerd gaat gewoon fuseren met de gemeente Uden, zonder te weten of dit wel de allerbeste optie is voor heel Landerd.

Maashorst Vooruit heeft geen enkel behoefte meer aan een referendum, enquête of burgerpeiling, want participatie democratie is maar lastig, stel je voor dat de mensen toch iets anders willen.

Maashorst Vooruit heeft de buit namelijk binnen: Zeeland gaat naar Uden, Schaijk en Reek hebben zich gewoon te voegen. Oh ja, we mogen nog wel meedenken bij de vorming van de nieuwe gemeente, op voorwaarde dat die… Uden gaat heten. Volstrekte minachting voor de mensen en ondemocratische machtspolitiek.
Hoezo, de burger heeft uiteindelijk het laatste woord!

Jawel Piet, ik pik dit ook niet!

Nico van Casteren

|Doorsturen

Frits V.

2018-11-07 11:28:06

Ruime meerderheid? Waarop is dat gebaseerd? Het referendum uit 2015 waarin zowel Schaijk als Reek in meerderheid de voorkeur gaven voor een nieuwe (Maashorst) gemeente of de gemeenteraadsverkiezingen 2018 waarin een meerderheid van de kiezers voor de Maashorst gezinde partijen koos en de richting bevestigde? Wellicht refereert u aan de 'enquete' van DS'97: De opkomst bij de schaijkse stembureaus was 60%. Van hen heeft 80% meegedaan aan de enquete, dat is 48% van de opkomst (kiezers). Daarvan heeft 60% gekozen voor de optie Oss (uit slechts 2 opties; Oss of Uden). Dat is dus 27% van de opkomst onder de schaijkse kiezers. Ruime meerderheid?! 

K.T. Waar Z

2018-11-07 14:47:49

Bij de herindelingsronde van 1994 hebben Schaijk en Reek zich niet alleen Landerd in laten rommelen, maar ook het gemeentehuis verloren aan het kleinere Zeeland. Nu dreigt de Maashorstgemeente over Schaijk en Reek heen te walsen en dreigt Zeeland, zeg maar Uden, weer te winnen. Daarom is het mooi en goed dat het Osse VDG (voor de gemeenschap!)  in het centrum van Schaijk is komen luisteren naar wat de mensen zelf willen: En jawel, de meesten mensen willen liever bij Oss horen dan bij het Maashorstgedrocht, voornamelijk vanwege de banden die velen met die stad hebben.

J@n

2018-11-07 16:42:52

Ga je kijken naar de keus voor Uden of Oss, dan kan je er niet omheen dat er een duidelijke keus voor opsplitsen was. Reek en Schaijk naar Oss en Zeeland naar Uden (1585). Dat kreeg na de Maashorstgemeente (3317) en zelfstandig blijven (1834) de meeste stemmen.
De optie samen met Uden had slechts 1.241 stemmen.

Voor het referendum werd heel duidelijk gecommuniceerd dat het een nieuwe gemeente zou worden met Uden en Bernheze was. Daar hebben de mensen voor gekozen.

De keus Maashorstgemeente is impliciet niet hetzelfde als een fusie met alleen Uden. Dan had dit vooraf in de communicatie veel duidelijker naar voren gebracht moeten worden.

Als de vraagstelling geweest was om te komen tot een Maashorstgemeente met alleen Uden weet ik heel zeker dat er niet zo'n hoog getal uitgekomen zou zijn. De optie samen met Uden had slechts 1.241 stemmen.

En beste Frits, wat betreft de gemeenteraadsverkiezingen. Zoveel keus was er nu ook weer niet. 

Maashorst Vooruit is de grootste geworden door de vele stemmen uit Zeeland. Maar hoeveel stemmen hebben ze gehad uit Schaijk en Reek?

Schaijk heeft niet in grote meerderheid gekozen voor Maashorst gezinde partijen. Reek heeft als vanouds RPP gestemd.

De overtuiging van de Maashorstgemeente komt voor de overgrote meerderheid uit Zeeland.

Nico Degen

2018-11-08 19:11:34

Hoe oud Nederlandse spreekwoorden zijn weet ik niet. Bovendien is het niet zo eenvoudig om het juiste spreekwoord in passende situaties te plaatsen. Echter met de “De beste kapiteins staan aan wal” was het zo gepiept. Zeker met die overbekende mopperaars.

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties