Landerd

Nader Bekeken: De Osse burgemeester is boos???

Door Arie de Kleijn van Democraten Schaijk 97 (DS 97)

Burgemeester Buijs van Oss is boos. Net zo boos als al die Schaijkenaren en Reekenaren die gewoon buitenspel worden gezet. Schaijk en Reek horen bij Oss vindt burgemeester Buijs. Het is erg vreemd en moeilijk uit te leggen dat Landerd alleen met Uden gaat praten over een fusie. Dat is precies wat DS97 ook steeds zegt. Sterker nog dat is precies wat de meerderheid van Schaijk (en een fors deel van Reek)heeft gezegd bij de enquête.

Het referendum en de verkiezingen hebben zeker niet bewezen dat geheel Landerd met Uden moet fuseren zonder dat er ook naar Oss is gekeken. Landerd moet fuseren met die gemeente waarmee we het beste zijn: Schaijk, Reek en Zeeland. Als we er niet beter van worden, waarom zou je dan fuseren?

Hoe weten we waarmee Schaijk, Reek en Zeeland het beste af zijn? Een oude Brabantse wijsheid zegt dan: dat weet je alleen als je alles onderzoekt! Niet meteen kiezen maar kijken waar je het beste kunt kopen: Oss of Uden. Natuurlijk wil Zeeland naar Uden dat snappen wij ook wel. Maar het is toch te gek voor woorden als dan maar meteen wordt bepaald dat Schaijk en Reek mee moeten.

De burgemeester van Oss is boos. En dat gaan we al meteen in de portemonnee voelen. Net zoals we straks misschien gaan voelen dat Uden toch een maatje te klein voor ons is. Uden zegt Maashorst maar Oss zegt Herperduin én Maashorst.
Uden zegt een mooi groene Maashorst gemeente, maar Oss zegt een prachtige Maasgemeente met minstens net zoveel groen. Uden heeft geen toeristenbelasting en Oss en Landerd wel.

Daar gaat het natuurlijk allemaal niet om. Maar waar het wel om gaat is: waar kunnen Schaijk en Reek en Zeeland het beste naar toe?
Waar zijn verenigingen het beste mee af?
Waar zijn de gemeenschapsvoorzieningen het beste gewaarborgd?
Waar wordt de economie van de regio het beste mee gediend?
Waar wordt de werkgelegenheid het beste mee versterkt?
Waar krijgen de sociale minima de beste zorg en steun?
Waar zijn we in de toekomst bestuurlijk krachtig genoeg?
Waar hebben kleine kernen de meeste invloed?
Waar gaan we straks met ons afval naar toe?

Weet u het antwoord? Wij nog niet, maar het ergste is dat de meerderheid van de gemeenteraad het niet eens wil weten. De meerderheid van de gemeenteraad wil samen met de Landerdse burgemeester kiezen, zonder ook maar even te kijken naar andere mogelijkheden. En daarom is de burgemeester van Oss zo boos. En daarom zijn zoveel Schaijkenaren en Reekenaren boos. Mogen de inwoners van Schaijk, Reek en Zeeland ook nog wat zeggen voordat er een keuze voor ons wordt gemaakt?

Onderzoek eerst de verschillende mogelijkheden en kies dan het beste. En ga niet eerst op 8 november kiezen voor Uden zonder antwoord te hebben op die ene belangrijke vraag: Waar zijn we in Schaijk, Reek en Zeeland het beste mee af? En laat de inwoners zien wat, waarom en hoe en geef ze een keuze. De gemeenteraad beslist maar democratie is ook en vooral luisteren naar de mensen.

En als dat niet gebeurt, worden ook wij boos.

Arie de Kleijn,
Fractievoorzitter DS97

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties