Landerd

INGEZONDEN: BOA en Maashorst

Door Jan van As

Zondagmorgen nam de regen een kleine pauze en dus togen veel mensen richting “ons Bosse”. Maar tegenwoordig heten die, net als bijna alles hier in de omgeving, “De Maashorst”. En dat komt weer door de annexatie van dit gebied door een stel humeurbedervers.

Het was een ouderwetse zondagmorgen, ik was er al vroeg bij met onze Zappatoo. Bij het Inkakamp kwam ik een man tegen met vuurrood haar, een geweer en een beest aan zijn riem… Hij koos ervoor om ons te ontwijken, maar Zappatoo wilde wel even weten wat er aan zijn riem hing en daar werd die vuurtoren erg boos over. Volgens mij was het een haas. Zijn broek was helemaal doordrenkt van het bloed van dat dier en bij voorbaat had ik al een bloedhekel aan die rooie! Zwijgend verdween hij vervolgens in het bos.

Achter de aardbeiplantenteler waren mensen hun 12(!) sledehonden aan het inspannen en dat gaat altijd gepaard met enorm geblaf en gehuil van die opgewonden dieren. Maar het is wel een prachtig gezicht! Iets verder werden we gepasseerd door 8 jongens op hun motor en zeer regelmatig zagen we mountainbikers en… andere hondjes. Kortom, het was heerlijk in ons Bosse.

Van een kennis met 3 grote honden hoorde ik dat Ad een bekeuring had gekregen omdat zijn hond niet aan de lijn was. Ad, een natuurmens in hart en nieren, die “ons Bosse” op zijn duimpje kent. Hij heeft meer verstand van natuur dan al die types van de Maashorst bij elkaar. En of het zo moest zijn, zagen we opeens de terreinwagen van de “BOA”, maar ze vonden ons iets “te veel hond” (4) denk ik, want ze kozen ervoor om twee dames met honden aan de lijn vermanend aan te spreken in termen van “vandaag kennen we zero tolerance” en als de hond los was geweest zouden ze 90 euro boete hebben gekregen... Toevallig ken ik een van de dames, het betreft een keurige mevrouw die heel veel deed en doet voor de gemeenschap. Zij wordt nu als een boefje toegesproken door… ja, door wie eigenlijk?

Ook Richard (85) was er met zijn Bernardhond van 11 jaar en ik zag bij de charmecamping veel mensen met hun hondjes lopen. Op de weg terug trof ik iemand met twee prachtige herders, ze speelden meteen met onze Zappatoo, en dat is leuk voor de beide baasjes. Dit baasje maakte zich erg boos over de Maashorst en vroeg zich af wat onze rechten nog zijn. Letterlijk zei hij dat wij met z’n allen betalen voor die Maashorst in de vorm van vette subsidies van onder andere gemeente en provincie. En “het liefst zouden ze hebben dat we voortaan allemaal achter de geraniums blijven zitten in plaats van met je paard of hond in het bos te komen!” Beetje gelijk heeft ie wel, want in de Maashorst zit meer ijzerdraad dan op de Corridor en er staan in de Maashorst meer borden dan in het centrum van Uden. Het is toch van de gekke dat twee gewichtige ambtenaren in een vervuilende, uit de kluiten gewassen terreinwagen achter een stel bejaarden aanjagen die met hun hondje aan het wandelen zijn!

Denk nog maar eens goed na over die naam van de nieuwe gemeente, want er komt ooit een dag dat we ons generen voor “De Maashorst”.

Jan van As

|Doorsturen

Haas

2019-10-23 19:39:29

Helaas worden hazen niet alleen opgejaagd en gedood door jagers, maar ook door niet aangelijnde honden.  Hou je hond gewoon aangelijnd of ga naar een vrijloopgebied.

Michael

2019-10-24 09:07:50

@Haas,

Hoe zit het dan met de honden van de jagers zelf??

Ik laat mijn hgond ook los in de bossen. Waarom mogen paarden wel overal hun behoeftes doen, waarom mogen katten wel overal los lopen en onze honden die in de regel goed luisteren NIET??

Laat die BOA's nuttige zaken gaan doen ipv met hun grote bak door een natuurgebied gaan rijden. Pak de fiets anders!!

Woef

2019-10-24 13:00:20

Waarom wel fanatiek door de bossen mogen mountainbiken en niet je honden in alle rust ongelijnd uitlaten. Een gecontroleerde hond doet geen kwaad en mocht je wild aantreffen dan snel aanlijnen. BOA’s kunnen beter in de nachtelijke uurtjes posten om de nachtrust in de bossen te bewaken. Oftewel dealers aanpakken, drugsafval-dumpers in de kraag te vatten en ander gespuis dat geen liefde heeft voor de natuur hun nacht te verpesten.

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties