Landerd

Wethouder Riny van Rinsum aangenaam verrast over zorg in Landerd

'Ik ben ervan overtuigd dat je veel ellende kunt voorkomen als iemand vroeg in beeld is'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

LANDERD - Afgelopen zomer kwam Riny van Rinsum (67) uit Veghel als wethouder zorg en welzijn naar de gemeente Landerd. Hij vervangt de vertrokken Moritz Böhmer. Bij zijn aanstelling kondigde hij aan 'niet alleen op de winkel te komen passen'. Inmiddels zitten de eerste vier maanden erop. Van Rinsum is tevreden over wat hij in Reek, Schaijk en Zeeland aantrof. Hij kan 'aangenaam voortbouwen' op wat er al was. In het laatste jaar van de gemeente Landerd wil hij nog zoveel mogelijk zaken afronden.

Van Rinsum woont met zijn vrouw Wilma in Veghel. Samen hebben ze vier kinderen. Hij was van 2008 tot 2017 wethouder in de voormalige gemeente Veghel waar hij nagenoeg dezelfde portefeuille had als nu in Landerd. Bij de vorming van gemeente Meierijstad is hij gestopt. “Ik ben er een tijdje tussenuit geweest”, vertelt hij. “Ik ben de ontwikkelingen wel blijven volgen. Daarom zit ik dus aardig in de materie en kon zo instappen. Dat is fijn.”

Preventie
Gemeente Landerd heeft een paar jaar geleden veel meer ingezet op preventie. De uitvoering daarvan is in volle gang. “Met het oog op de toekomst gaan we geen nieuw beleid maken, want we willen de nieuwe gemeente niet in de wielen rijden”, legt Van Rinsum uit. “Het is veel belangrijker om het huidige beleid goed uit te voeren en onvoorziene zaken adequaat aan te pakken. Gelukkig staat de zorg in Landerd goed op de rit. Ik kan aangenaam voortbouwen op wat er al was. Heel erg fijn. Soms moet je kleine dingen wijzigen omdat ze in de praktijk anders uitpakken dan verwacht, maar over het algemeen gaat het heel erg goed.”

Zorgcoöperaties
Een van de dingen die Van Rinsum meteen opvalt is het enorme enthousiasme dat in alle drie de dorpen leeft. “Dat is echt geweldig”, vindt hij. “De mensen zetten zich voor elkaar in. De zorgcoöperaties spelen in elke kern een belangrijke rol. Allemaal worstelen ze met dezelfde vraag: hoe kunnen we de jongeren beter bereiken? Daar wordt steeds meer social media voor gebruikt en dan met name de kanalen waar de jongeren te vinden zijn. Het is echt belangrijk om ook die doelgroep actief op te zoeken en te betrekken bij dingen die spelen in een gemeenschap. Stiekem ligt er veel zorg bij jongeren, bijvoorbeeld door een zieke ouder of een broertje of zusje met een beperking. Ze vinden het zelf misschien normaal om daarin bij te dragen, maar een stukje bewustwording over hun mantelzorgtaken kan geen kwaad. Als je dan zelf of een van je vrienden knelpunten signaleert dan is het makkelijker om hulp te krijgen.”

Dorpshuis Zeeland
Vanuit hetzelfde enthousiasme is in Zeeland een groep inwoners aan de slag gegaan met de ontwikkeling van een nieuw dorpshuis. Dat plan is inmiddels een heel eind in kannen en kruiken. “Voorheen viel het gemeenschapshuis onder een stichting van de gemeente, maar ze gaan zelfstandig verder”, vertelt Van Rinsum. “Begin volgend jaar gaat de schop de grond in. Nu gaat het echt gebeuren. Het is een heel mooi project voor het dorp en het is mooi dat de inwoners zelf verantwoordelijkheid pakken. Op die manier kan het echt een huiskamer worden voor het hele dorp; een plek om naartoe te gaan en elkaar te ontmoeten. Een plek waar zaken samenkomen.”

In Reek zijn de eerste stappen gezet om Het Wapen van Reek ook onafhankelijk te besturen. Verder heb je daar het lopende plan voor een gezamenlijke sport- en spelaccommodatie. “We zitten in de fase dat we een architect aan het selecteren zijn”, licht Van Rinsum toe. “Elk bureau dient een voorstel in en op basis daarvan wordt een definitieve keuze gemaakt. Daarna worden de ontwerpen verder uitgewerkt en dan kan de start gemaakt worden. Het is prachtig om de samenwerking tussen al de betrokken partijen te zien. Daar wordt echt iets neergezet.”

Voor Schaijk houdt Van Rinsum ook de druk op de ketel voor de renovatie van sporthal De Eeght. Die moet gerenoveerd worden. “We werken hard om het rond te krijgen voordat we overgaan in de nieuwe gemeente”, stelt hij.

Jeugdzorg
De afgelopen jaren is flink geïnvesteerd in de manier hoe de jeugdzorg in Landerd werkt. “Er is heel bewust voor gekozen om de jeugdzorg dichtbij te organiseren”, zegt Van Rinsum. “De toegang is heel laagdrempelig met eenvoudig bereikbare mensen in het veld. Het grote voordeel is dan dat je elkaar kent. Op die manier kun je de ondersteuning zo persoonlijk mogelijk aanbieden. De bedoeling is om komend jaar hier de volgende stap in te zetten.”

De taken van het Centrum voor Jeugd en Gezin haalt Landerd naar zichzelf toe om nog gerichter te kunnen werken. “Ik ben ervan overtuigd dat je later veel ellende kunt voorkomen als iemand vroeg in beeld is”, vervolgt Van Rinsum. “Een jongere is onderdeel van meerdere systemen: gezin, school, vereniging en noem maar op. Je moet overal naar kijken. Waarom doet iemand het op school niet goed, maar op de voetbalclub wel? Wij vinden het belangrijk om de hulpvraag zo snel mogelijk duidelijk te krijgen. Daarom is het eerste gesprek zo belangrijk. Daar moet je de tijd voor nemen en zo breed mogelijk kijken. We betrekken de jongere er zelf ook bij. Samen kunnen we naar een oplossing toewerken.”

Gemeente Maashorst
De gemeente Landerd gaat per 1 januari 2022 samen met Uden op in de nieuwe gemeente Maashorst. “De zorg blijft ook daarna gewoon hetzelfde”, verzekert Van Rinsum. “We vertonen al veel overeenkomsten met het beleid van Uden. Eventuele verschillen zijn zeker niet onoverbrugbaar. Sterker nog: Landerd heeft op veel vlakken echt een voorsprong op Uden. Hier wordt alles al veel meer vanuit de dorpen geregeld. Wij leveren de bouwstenen aan voor de nieuwe gemeente. Die komen voort uit ons huidige beleid. We gaan op dezelfde voet verder. De nieuwe gemeenteraad geeft er begin januari 2022 dan een klap op.”
Op het gemeentehuis wordt hard gewerkt om alles op orde te krijgen. “Daar wil ik de ambtenaren een groot compliment voor geven”, zegt Van Rinsum. “Naast hun gewone taken moeten ze ook nog de herindeling vormgeven. Dat komt er allemaal bij. We hebben daar geen extra uren voor gekregen. Er wordt echt hard gewerkt.”

'Eigen identiteit'
Tot slot stelt Van Rinsum dat het een enorme kracht is van Reek, Schaijk en Zeeland om zelf dingen op te pakken. “Er komt veel initiatieven uit de eigen gemeenschap”, gaat hij verder. “Je merkt dat in grotere plaatsen de gemeente er zelf veel harder aan moet trekken, terwijl in kleine kernen de mensen zelf met ideeën komen. De inwoners hier hoeven echt niet bang dat hun dorp de identiteit verliest, want die maken ze namelijk zelf. Zoals ik de mensen hier heb leren kunnen, komt dat wel goed.”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties