Landerd

Kijk naar je eigen positieve gezondheid

Hoe gaat het nu écht met jou?

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

LANDERD - Het zijn bijzondere tijden waarin iedereen veel thuis is, waarin we veel zorgen hebben om de toekomst en om elkaar, waarin er minder contact is met anderen en zo zijn er nog tal van voorbeelden te noemen. Het is dan goed om af en toe bij je eigen welbevinden stil te staan. Hoe gaat het eigenlijk met je? De Landerdse preventiewerkers jeugd en volwassenen dagen je uit om het spinnenweb van de Positieve Gezondheid in te vullen. Dat kan op de pagina hiernaast of online. Je komt dan te weten hoe het met je gaat en je ziet welke onderwerpen voor jou het belangrijkste zijn.

Gezondheid is veel meer dan een gezond lichaam. “Misschien denk je in eerste instantie, net als veel anderen, aan lichamelijke klachten”, zegt Nettie Nabuurs, preventiewerker jeugd, “maar gezondheid is veel meer dan dat. Het hebben van vrienden, mee kunnen doen, weten waar je goed in bent, energie hebben, jezelf accepteren, vrolijk zijn... dat zijn allemaal zaken die op een positieve manier bijdragen aan je gezondheid. Kun jij je bijvoorbeeld voldoende redden? Voel jij je gelukkig of misschien juist eenzaam? En is er misschien medische zorg nodig of steun uit je omgeving? Als je zo kijkt, kan iemand met een ziekte dus ook heel gezond zijn. Deze manier van kijken noemen we positieve gezondheid. Hierbij kijk je niet alleen naar problemen, maar vooral ook naar wat voor iemand belangrijk is en waar hij/zij goed in is of blij van wordt. Het gaat erom dat jij je gezond en energiek voelt, op de manier die bij jou past. Dat is Positieve Gezondheid.”

Wat vind jij belangrijk?
Het invullen van de vragenlijst Positieve Gezondheid helpt je kiezen en bespreken wat voor jou belangrijk is. Je krijgt een vollediger beeld en een beter inzicht van hoe het echt met je gaat. Het is aan jezelf om keuzes te maken waar je aan wil/kan werken. Niets doen is ook een keuze. Dus weet wat belangrijk is voor jou en praat er eventueel over met een vriend(in), de buurvrouw, een leerkracht, een van de preventiewerkers of noem maar op. Het spinnenweb helpt daarbij. Het is ook interessant om na verloop van tijd het spinnenweb nogmaals in te vullen. Wellicht zie je verbeteringen/verschuivingen.
Kinderen kunnen het spinnenweb ook invullen. Er is een speciale jeugdversie beschikbaar met smileys. De vragenlijst voor kinderen kan dienen als voorbereiding op een gesprek met een zorgverlener of de preventiewerker. Ze vullen hem vooraf in en kunnen zo mede de agenda bepalen van het gesprek. Het middel kan ook ingezet worden om in kaart te brengen hoe het gaat met de gezondheid van kinderen in brede zin. De vragen gaan over tal van onderwerpen zoals eten, slapen, sporten, de leefomgeving en steun van anderen.

Met iemand praten
Wil je naar aanleiding van het spinnenweb met iemand praten? Neem dan contact op met een van de preventiewerkers. Voor jeugd zijn dat Tobias Jubbega (06-40091083 of tobias@preventiewerkerjeugd.nl) voor Schaijk en Nettie Nabuurs (06-53343689 of nettie@preventiewerkerjeugd.nl) voor Reek en Zeeland. Voor volwassenen kun je terecht bij Gertie Theunissen (06-11038370 of gertie.zorgcooperatiereek@gmail.com) in Reek, Toos Franken (06-30104816 of toos.wijkvpk.zcs@gmail.com) in Schaijk en Helma Vermeer (06-20246024 of helmavermeer@zorgcooperatiezeeland.nl) in Zeeland. Ook met andere vragen kun je altijd bij hen terecht.

|Doorsturen