Landerd

Siem van Merwijk op pad met Gerard Selten

‘Hier vlakbij boorde dat enorme vliegtuig zich in de grond'

Door Siem van Merwijk van Platform Toerisme Landerd

ZEELAND - “De herinneringen van de oorlog levend houden.” Het is waar Gerard Selten zich al jarenlang mee bezighoudt. Een goed voorbeeld van deze herinneringen zijn de silhouetten in de gemeente Landerd. Deze staan symbool voor ooggetuigen van memorabele momenten in de oorlog. Op een steenworp afstand van Gerards huis staat zo’n ooggetuige. Hij neemt ons mee naar de bijzondere plek.

Bij binnenkomst in het huis op ’t Oventje is de tafel bezaaid met uittreksels over het desbetreffende silhouet, en nog voordat we goed en wel gesetteld zijn begint Gerard met het delen van zijn kennis. Het is een betoog dat de gemiddelde pen niet bijhoudt, want met de kennis van Gerard zou ongetwijfeld een of meerdere boeken gevuld kunnen worden. Niet gek, aangezien hij zich de afgelopen jaren op talloze manieren heeft ingezet voor projecten die gerelateerd zijn aan de oorlogsgeschiedenis van de regio. De reden voor zijn inzet: “Als jongetje dat na de oorlog geboren werd heb ik in mijn jeugd vrij weinig meegekregen van de oorlog. Dat was voorbij, en daar hoefden we het niet meer over te hebben. Achteraf vond ik dat eeuwig zonde, want we kunnen zo enorm veel leren van de dingen uit het verleden. Daarom zet ik mezelf maar al te graag in voor het bewaren van de herinneringen.”

Een van de herinneringen die bewaard moeten worden is die van het neergestorte vliegtuig in ’t Oventje. Ook die gebeurtenis heeft een eigen silhouet, en laat deze nu vlakbij Gerards huis staan. Het gaat om het verhaal van een Engelse RAF-navigator, wiens vliegtuig met acht inzittenden, werd neergehaald door de Duitsers. “Het is je bijna niet voor te stellen, maar echt een paar honderd meter verderop van hier boorde dat enorme vliegtuig zich in de grond.” Het gaat om een Engels Dakota-vliegtuig, dat de geallieerden in Oosterbeek kwam bevoorraden. “Onderweg terug werden zij ter hoogte van Langenboom beschoten door de Duitsers. Een van de motoren werd geraakt, en dan gaat het snel naar beneden.” Zes van de acht inzittenden wisten op tijd het toestel te verlaten. Terwijl twee inzittenden veilig de grond bereikten, werden de andere vier onderweg naar beneden opnieuw beschoten door de Duitsers. Twee bemanningsleden raakten gewond, de twee anderen overleefden het niet.

Ondertussen rijden we in enkele minuten naar het silhouet toe. In de rustige polder, op de kruising van Achter-Oventje en de Millsebaan staat het silhouet van de Engelse piloot. Met daarnaast een van de vele keien in het gebied die ook aan de oorlog herinneren, met daarop de nodige informatie op de plekken. De rust die er heerst staat in schril contrast met hetgeen wat er zich jaren geleden heeft afgespeeld. Al wijzend richting een weiland vertelt Gerard over de Dakota. “Daar is ongeveer het vliegtuig neergestort, er was echt niets meer van over.” Ook de twee piloten, die het toestel niet op tijd konden verlaten, werden levenloos aangetroffen op de plek des onheils. “Hun lichamen zijn eerst in een veldgraf begraven, maar later naar Zeeland gebracht. Daar liggen ze op het kerkhof. Eerst als anonieme oorlogsgraven, maar na een tijdje is de identiteit achterhaald.” Hoewel het slechts twee graven zijn, geven de graven van de Engelse soldaten het Zeelands kerkhof de status van Gemenebest oorlogskerkhof. “Logisch, want die soldaten verdienen dat.”

Naast het silhouet en de oorlogsgraven is er nog een bezienswaardigheid in Zeeland die verwijst naar dit specifieke verhaal, namelijk de luisterzuil naast de kerk. “Daarin wordt de brief opgelezen die deze ooggetuige stuurde naar de moeder van een van zijn mede-bemanningsleden. Een brief die begint met Dear Mrs. Webb, vandaar ook deze naam.”

Alleen al het verhaal van de Dakota is volgens Gerard dus een tocht op zich waard. “Het is een klein onderdeel van de vele fietsroutes met betrekking tot oorlog en vrede in dit gebied, maar dit verhaal alleen is zelf ook al perfect geschikt voor een middagje fietsen.” Terwijl we over het gravelfietspad langs de silhouet lopen legt hij verder uit waarom. “Door de bezienswaardigheden op drie plekken word je helemaal meegenomen in dit verhaal, en kun je tussendoor ook nog van de natuur genieten. Ideaal voor een middagje activiteit waar je ook nog eens wat van opsteekt.”

Het verhaal van het silhouet rondom het neerstorten van de Dakota is slechts een van de zes bijzondere silhouetten in de gemeente Landerd. Daarnaast zijn er in de folder Oorlog & Vrede talloze andere herkenningspunten met betrekking tot de oorlog te vinden. Ook staan in deze folder fiets- en wandelroutes langs deze punten. Zin in een wandeling of fietstocht, of gewoon op zoek naar meer informatie? Neem dan een kijkje op www.vvvlanderd.nl.


Serie 'Eropuit met Siem'
Siem van Merwijk neemt je mee en vertelt over zijn belevenissen in een reeks unieke verhalen. Reek, Schaijk en Zeeland hebben zoveel moois te bieden. Deze reeks is een initiatief van Platform Toerisme Landerd.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties