Landerd

Seksueel grensoverschrijdend gedrag groot probleem binnen (sport)clubs

'Het is voor verenigingen belangrijk goed beleid te hebben'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

LANDERD - In enkele jaren tijd is Landerd een paar keer opgeschrikt door zaken van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij verenigingen. Voorbeelden daarvan zijn het voorval bij DAW Schaijk waar een populaire jeugdtrainer video's maakte van douchende jongetjes en het verhaal van Anne van Dijk uit Zeeland die stiekem werd gefilmd door haar trainer. Dat zijn slechts de gevallen die bekend zijn. De kans is groot dat er nog veel meer dingen spelen, maar dat wordt in de doofpot gestopt. En dat is een groot probleem, want daardoor kunnen de daders bijna straffeloos te werk gaan. Het is van groot belang dat dit onderwerp bespreekbaar gemaakt wordt om verder misbruik tegen te gaan.

Ongeveer één op de tien sporters geeft aan slachtoffer te zijn geweest van matig tot ernstig misbruik. Dat zijn schokkende cijfers, zeker als je bedenkt hoeveel leden de lokale sportverenigingen in Landerd hebben. Negentig procent van het misbruik wordt om uiteenlopende redenen nooit gemeld. In ongeveer één op de vijf gevallen gaat het om een trainer of coach; een persoon waar kinderen tegen opkijken en vertrouwen in hebben. Er bestaat een machtsverhouding.

'Serieus mee aan de slag'
Het is belangrijk dat er meer aandacht voor het onderwerp komt, binnen clubs en binnen de gemeenschap, met als doel om de kans op seksueel grensoverschrijdend gedrag zo klein mogelijk te maken. “Er zijn heel veel redenen voor verenigingen om hiermee serieus aan de slag te gaan”, vindt burgemeester Marnix Bakermans. In de gemeente Landerd is na de voorvallen bij de verenigingen in Schaijk en Zeeland een informatiebijeenkomst georganiseerd. “Die avond is goed bezocht. Aan de clubs is uitgelegd dat het belangrijk is om goed beleid te hebben. Daarnaast is het verstandig om een vertrouwenspersoon aan te stellen.”
Tot slot is door de partijen afgesproken om tijdens een vervolgbijeenkomst in het voorjaar van 2019 terug te komen op het onderwerp. Die avond stond gepland op maandag 1 april. Slechts drie verenigingen hadden zich hiervoor aangemeld. “En dat zijn clubs waarvan we weten dat ze de zaken al op orde hebben”, zegt Bakermans. “Daarom hebben we besloten de avond te annuleren en het anders aan te pakken. We blijven het aanjagen, want een veilig sportklimaat is belangrijk.”

'Koppelen aan subsidie'
De gemeente Landerd vindt het noodzakelijk dat verenigingen beleid ontwikkelen over hoe ze omgaan met seksueel grensoverschrijdend gedrag. “Het is tijd voor die vervolgstap”, stelt Bakermans. “We hopen dat de clubs dat zelf ook inzien. Daar geven we ze de tijd voor. Als er niets van komt dan zijn er andere manieren om het toch voor elkaar te krijgen. Bijvoorbeeld door de subsidie te koppelen aan het hebben van beleid op dit onderwerp. Zoiets doen we liever niet, maar het is zeker een optie. Er moet een vangnet zijn. Wanneer er toch iets gebeurt, moeten mensen het durven en kunnen melden.”

'Respect voor verwerking'
Bakermans is zelf ook geschrokken van de zaken met seksueel grensoverschrijdend gedrag in Landerd. “De eerste vier à vijf jaar als burgemeester heb ik zoiets niet meegemaakt”, vertelt hij. “En dan liggen er ineens meerdere zaken op je bureau. Daar schrik je wel van. Je vraagt jezelf af: hebben we zitten slapen?”
Inmiddels is Bakermans in zijn functie als burgemeester een aantal keer geconfronteerd met zaken van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij lokale sportverenigingen. Vanuit die ervaringen weet hij dat de slachtoffers en andere betrokkenen er allemaal op hun eigen manier mee omgaan. “Iedereen verwerkt het anders. Sommigen vinden het fijn om te delen, anderen houden het juist zoveel mogelijk voor zichzelf. Daarin is geen goed of fout. We moeten respect hebben voor elkaars verwerking.”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties