Landerd

Eropuit met Siem

Hans Vereijken: 'Deze regio heeft zo veel te bieden aan natuurliefhebbers'

Door Siem van Merwijk van Platform Toerisme Landerd-Uden

LANDERD - Samen met de gemeentes Loon op Zand en Roerdalen maakt Landerd kans op de titel ‘Wandelgemeente van het jaar’. Zeker met een herindeling in het vooruitzicht is deze titel een mooie blijk van waardering voor hetgeen wat Landerd al jarenlang te bieden heeft aan de wandelliefhebber. Wethouder Hans Vereijken vertelt tijdens een wandeling op een van de fraaie routes in de regio wat het aanbod in zijn gemeente zo bijzonder maakt.

Vanaf een kleine parkeerplaats aan de Corridorweg in Reek begint een wandelroute die ons over de welbekende Mineursberg zal brengen. Het is een eenvoudige route van vier kilometer lang, ideaal voor een goed gesprek waarbij uiteraard genoeg ruimte is om van de natuur te genieten. Al vrij snel in de wandeling stuiten we op de Mineursberg, een prachtige vlakte met het nodige hoogteverschil, zandduinen en heide. De Mineursberg heeft haar naam te danken aan de tijd van Napoleon. Iets waar Vereijken dolgraag over vertelt. “Destijds was Napoleon bezig met een opmars vanuit Frankrijk richting het noorden. Ze wilden Grave bereiken, maar stuitten destijds hier in Reek op groep inwoners die zichzelf niet gewonnen wilden geven. Het dorp Reek was toen al een hechte gemeenschap, dat blijkt ook uit de namen die op het monument vermeldt staan, deze komen nog steeds in Reek voor.” Terwijl we verder wandelen vervolgt Vereijken als een echte gids zijn verhaal. “Daarom sloegen ze destijds hier in de bossen een kamp op waar ze verbleven en oefenden. Daar komt de naam Mineursberg vandaan, want het waren de Mineurs en Sappeurs die hier oefenden.” Of dit verhaal verband houdt met het feit dat de EOD aan de andere kant van de weg een testcentrum heeft zitten vroeg de wethouder zichzelf ook al eerder af, waardoor hij onderzoek deed bij diverse heemkundekringen in de regio. “Iedereen is het er over eens dat het met elkaar verband houdt. Het feit dat er veel stuifzand in dit gebied ligt kan hiermee te maken hebben, maar niemand kan dit te bevestigen.” Opvallend is het enthousiasme en de kennis waarmee Vereijken het verhaal over de Mineursberg vertelt, zeker gezien het feit dat hij zelf niet woonachtig is in de gemeente. “Door mijn werk ben ik achter deze verhalen gekomen. Toen ik deze voor het eerst hoorde fascineerde me het direct, waardoor ik steeds meer te weten ben gekomen over dit gebied.”

Reekse bos
Het blijkt, want met minimale hulp van een GPS navigeert Vereijken ons probleemloos door het Reekse bos. Veel andere wandelaars zijn er niet. Sterker nog, het gebied van de Mineursberg is ten tijde van de wandeling akelig rustig. Buiten het tijdstip heeft dit volgens de wethouder te maken met de ligging van het bosgebied. “Momenteel ligt dit gebied nog los van de rest van De Maashorst, waardoor het voor velen nog relatief onbekend terrein is. Jammer, want dit stuk natuur heeft enorm veel te bieden en daarom ook de nodige potentie. We zijn dan ook druk bezig om een geschikte verbinding te leggen met de rest van De Maashorst.”

Efteling-gevoel
Halverwege de wandeling stuiten we op een sprookjesachtige gewaarwording. Op een aantal meters boven de grond bevinden zich een aantal boomhutten. Geen krakkemikkige hutten van een groep enthousiaste scholieren, maar gehele vakantiewoningen. “We zijn hier bij Avontyr, een enorm bijzondere groepsaccommodatie.” Terwijl we door een ondergrondse tunnel richting de boomhutten lopen bekruipt het Efteling-gevoel. “Het heeft misschien niets met wandelen op zich te maken, maar ook dit maakt de gemeente heel erg mooi. Je kunt in Landerd op alle mogelijke manieren verblijven. Van een reguliere camping, tot unieke locaties als deze.”

Wat overduidelijk wel met wandelen te maken heeft is de prijs waarvoor Gemeente Landerd kanshebber is. Namelijk de eerder genoemde titel van Beste wandelgemeente van Nederland. Een goede zaak volgens de wethouder. “Het is een mooi stukje erkenning voor de gemeente. Sowieso is het aanbod aan natuur hier immens en heel erg divers, maar door te investeren in de vele routes voor wandelaars en fietsers kan dit optimaal worden benut door natuurliefhebbers. Daarom is deze nominatie een mooi stukje blijk van waardering voor ons!”

Benieuwd naar de wandelroute rondom de Mineursberg, of wil je graag een andere route lopen? Kijk dan op www.vvvlanderd.nl. Vergeet daarnaast niet te stemmen op Landerd als Wandelgemeente van het jaar op www.tevoetonline.nl! 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties