Landerd

Schaijkenaar Carlo Wijnen start petitie

Greenpeace: 'Gemeenten Grave, Landerd en Oss gebruiken sjoemelstroom'

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE/LANDERD/OSS - Greenpeace is een campagne gestart waarbij Nederlandse gemeenten op hun verantwoordelijkheid worden gewezen wat betreft de duurzaamheid van hun gemeentelijke elektriciteitsinkoop. De organisatie heeft voor alle Nederlandse gemeenten op een rij gezet of er groene stroom wordt gebruikt. Van de 390 Nederlandse gemeenten werkten er 308 mee aan het onderzoek. Daarvan gebruiken 108 gemeenten volgens Greenpeace daadwerkelijk groene energie. De gemeenten Grave, Landerd en Oss gebruiken, zoals Greenpeace het noemt, 'sjoemelstroom'. Schaijkenaar Carlo Wijnen is een petitie gestart.

SOMO (Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen) heeft voor Greenpeace uitgezocht hoeveel stroom de Nederlandse gemeenten daadwerkelijk gebruiken, bij welke bedrijven de 390 gemeenten hun elektriciteit inkopen en op wat voor een manier deze wordt vergroend. In tegenstelling tot de afspraken uit het Klimaatakkoord Gemeenten en Rijk 2007-2011 blijken veel Nederlandse gemeenten hun stroom niet bij duurzame leveranciers in te kopen of hun stroom te vergroenen met certificaten die de productie van hernieuwbare energie niet prikkelen.

Kortsluiting op de groene energiemarkt
“Gemeenten zijn grote inkopers van stroom, en kunnen gezamenlijk de Nederlandse markt voor duurzame energie positief beïnvloeden”, stellen de onderzoekers. “Daarbij kunnen ze een voorbeeldfunctie binnen de maatschappij vervullen door een norm te stellen van duurzaam inkopen. Als de gemeenten zich daadwerkelijk aan hun duurzaamheidsdoelstellingen willen houden, wordt het tijd dat zij de kortsluiting op de energiemarkt aanpakken.”

Sjoemelstroom
Wanneer grijze stroom groen gemaakt wordt met volgens Greenpeace 'slechte' groencertificaten, dat wil zeggen dat ze niet bijdragen aan de opwekking van meer groene energie, dan wordt dat ook wel sjoemelstroom genoemd. De gemeenten Grave, Landerd en Oss hebben geen informatie verstrekt aan Greenpeace, dus gaat de milieuorganisatie ervan uit dat ze bij de inkoop van stroom voor de goedkoopste certificaten hebben gekozen en dus ook gebruikmaken van zogeheten sjoemelstroom.

Petitie
Schaijkenaar Carlo Wijnen is dinsdag een petitie gestart naar aanleiding van de resultaten van het Greenpeace-onderzoek. “Ik vind dat mijn gemeente bij de inkoop van elektriciteit moet kiezen voor écht groene stroom”, stelt Wijnen. Hij legt uit waarom dit in zijn ogen zo belangrijk is. “Wereldwijd lijden miljoenen mensen onder de gevolgen van de klimaatcrisis. Juist van je eigen overheid mag je verwachten dat zij haar verantwoordelijkheid neemt om het klimaat te beschermen. Gemeentes zijn grootverbruikers van stroom; gebouwen en straatverlichting zijn de grootste posten. Opvallend genoeg kiest de gemeente Landerd voor de goedkoopste en niet voor de groenste leverancier. Juist met een Brabantse groene parel, de Maashorst, binnen de gemeentegrenzen en de plannen van de gemeente om deze naar een hoger plan te brengen, is deze keuze erg raar.”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties