Landerd

Gemeente Landerd wil mensen langer zelfstandig thuis laten wonen

'Gezond en met plezier oud worden in eigen dorp'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

De Rijksoverheid zet meer en meer in op het langer zelfstandig thuis laten wonen van mensen. Dit was in 2015 al de gedachte achter de transitie van zorgtaken. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport biedt gemeenten een kapstok om dit lokaal op te pakken. Wethouder Zorg en Welzijn Moritz Böhmer van de gemeente Landerd gaat deze taak, deze uitdaging, niet uit de weg. Samen met een groep betrokken partners wordt dagelijks hard gewerkt om langer zelfstandig thuis wonen mogelijk te maken.

Steeds meer verzorgingshuizen sluiten de deuren. Het is aan de gemeente om te faciliteren dat hun inwoners op een prettige manier, het liefst zo lang mogelijk in hun eigen huis, oud kunnen worden. “Dat is natuurlijk een fantastische gedachte”, vindt Böhmer. “Maar hoe doe je dat? In ieder geval niet alleen. We zitten regelmatig aan tafel met onze partners. Dit alles op basis van gelijkwaardigheid. Daarbij maken we dankbaar gebruik van de kennis en expertise van de partijen in het veld. Samen zorgen we dat onze inwoners het goed hebben. Het doel is niet alleen om ze langer thuis te laten wonen, maar ook nog gezond en met plezier oud worden in eigen dorp. Dat zijn essentiële randvoorwaarden.”

Eenzaamheid tegengaan
Er komt veel kijken bij het besluit om mensen langer zelfstandig thuis te laten wonen. “Wij zijn het thema gaan verdiepen”, legt Böhmer uit. “Een van de gevaren die op de loer liggen, is eenzaamheid. Een vervelend neveneffect dat we moeten ondervangen. Daarom zijn we gestart met het pilotproject Compaan. Via de zorgcoöperaties verstrekken we speciale tablets aan ouderen. Er zijn er nu zes in omloop. Twee per dorp. Het is een eenvoudige manier om vanuit je eigen huis contact te maken met de buitenwereld. Ik zie bij mijn eigen moeder hoe goed dat werkt.”

Het uitdelen van tablets klinkt eenvoudig, maar ook daar komt meer bij kijken. “Het is belangrijk dat we iedereen digitaal ontsluiten”, vervolgt de wethouder. “Dat hebben we in Landerd gelukkig al gemeentebreed geregeld. Het glasvezelnetwerk ligt er en daarmee een razendsnelle internetverbinding. Dat is sowieso handig met de kant die we opgaan. Onze woningen worden steeds intelligenter. De domotica doet langzaam maar zeker zijn intrede. Dat helpt zeker bij het langer zelfstandig thuis blijven wonen. Het is een van de vele voorwaarden waar je rekening mee moet houden.”

Bewustwording
Domotica alleen is niet voldoende om langer thuis te wonen. “We zijn in overleg met Mooiland om te kijken wat nodig is qua aanpassingen aan een woning”, zegt Böhmer. “Dat verschilt natuurlijk per situatie, maar het is handig om de mogelijkheden op een rijtje te hebben. Het gaat van het aanbrengen van eenvoudige hulpmiddelen tot het plaatsen van mantelzorgunits. Ook zijn we in gesprek met de plaatselijke afdelingen van de KBO. Je moet niet wachten tot je zeventigste, maar eerder al voorsorteren. Op enig moment moet je toch alvast gaan nadenken over je eigen toekomst. Bijvoorbeeld rond je vijftigste levensjaar. Veel mensen nemen pas te laat maatregelen. Laat je niet verrassen door ouderdom. Het is een stukje bewustwording.”

Ook hier geldt het aloude spreekwoord: voorkomen is beter dan genezen. “We zetten heel erg in op preventie”, zegt Böhmer. “We overwegen vrijwillige woonadviseurs in te zetten. Die gaan met een checklist door de woning en controleren op veiligheid. Is de vloer van de douche glad? Hoe zit het met matjes? En met de trapleuning? Kun je eenvoudig in en uit bad? Wat doe je met randjes en opstapjes? Zo zijn er nog veel meer zaken waar je op tijd al bij stil kunt staan. Niet alleen in de badkamer, maar ook in de rest van het huis en je tuin. Als je gaat verbouwen, houd dan vast rekening met je oudere ik. Daar doe je jezelf een groot plezier mee en je portemonnee wellicht ook.

Zorgcoöperaties
Onmisbaar in de nieuwe situatie zijn mantelzorgers. Böhmer: “De basis is dat je een goed netwerk om je heen hebt van familie, vrienden en buren. Dat heeft niet iedereen. Daarvoor staan wij aan de lat, samen met onze partners. We moeten de rol van zorgcoöperaties niet onderschatten. Die doen heel veel en heel belangrijk werk in onze maatschappij. Het is mooi als elkaar helpen in hun eigen buurt. Je kunt met zoiets simpels als een container aan de weg zetten een ander een groot plezier doen. Veel mensen staan daar nog te weinig bij stil. Wij proberen daar veel nadruk op te leggen, maar we willen nog meer inzetten op verbinden.”

Daar komt ook het project Samen Landerd Samen Erbij om de hoek. “We maken geld en middelen vrij om initiatieven te stimuleren en verbinden”, verklaart Böhmer. “We willen geen los zand, dus daarom is er een belangrijke rol voor ons weggelegd. Samen met diverse partijen pakken we ideeën op en maken concrete afspraken over de voortzetting. Alles met als doel dat iedereen erbij hoort en erbij kan horen.”

'Krachten bundelen'
Het is deze kracht die Böhmer wil waarborgen in de nieuwe gemeente. “De inwoners van Landerd zijn heel sterk in voor elkaar zorgen”, stelt de wethouder. “De WMO-tevredenheid is erg hoog. In Uden gelukkig ook. Beide gemeenten staan in de regio bekend om hun sociale aanpak van zaken. Het is mooi om dat samen te voegen en kijken wat die bundeling nog meer oplevert.”

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties