Landerd

Gemeenteraden Landerd en Uden praten verder over Maashorstgemeente

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

LANDERD - In de coalitieprogramma’s van zowel het college van Landerd als dat van Uden is de gedeelde wens uitgesproken om op korte termijn te komen tot één Maashorstgemeente. In juni zijn beide colleges een dag bij elkaar geweest om in gezamenlijkheid de ambities en het proces te verkennen. "Conclusie is dat Uden en Landerd samen willen bouwen aan een volwaardige Maashorstgemeente", zo laten de beide gemeenten weten in een persbericht.

Afgelopen maandag zijn beide gemeenteraden bij elkaar geweest. Zij hebben gesproken over de vormgeving van het proces en de rol van de raden daarin. De colleges gaan een voorstel voorbereiden zodat de gemeenteraden op 8 november een principebesluit kunnen nemen over het voornemen om een Maashorstgemeente te vormen. Vervolgens kan in februari 2019 het plan van aanpak vastgesteld worden om te komen tot het herindelingsontwerp. Daarin staat op welke wijze de Maashorstgemeente gevormd gaat worden.

 

|Doorsturen

Oss

2018-09-13 13:47:10

De Landerdse fractie van de DS97 doet nog een allerlaatste dappere poging. Om Schaijk uit de boedel te halen van het aanstaande huwelijk. De verloving tussen Landerd en Uden is al aangekondigd. De beiden raden worden in november gevraagd om de verloving te bekrachtigen. Een aanstaand huwelijk, zonder liefde op het eerste gezicht. Een verstandshuwelijk. Dit huwelijk zou een samengesteld gezin vormen, waarbij de kernen Uden en Zeeland terecht de gezamenlijk belangen verenigen. Maar het Landerdse gezinshoofd Schaijk dreigt opnieuw te worden opgenomen in een bestuurlijke weeffout. Eerst in een Landerds spinsel en dadelijk in een onnatuurlijk samengaan in Klein Maashorst.

Landerd en Uden hebben nu al een aantal keren de herindelingsdans gemist en bleven als muurbloempjes over. Zullen wij dan maar?, terwijl iedereen al aan de tweede dans is begonnen. Behalve Boekel natuurlijk. Dat eigenwijs blijft vasthouden aan de vermeende kwaliteiten als solodanser. Maar hoe lang duurt dat optreden nog?

Uden had natuurlijk de sterke binding met Veghel moeten aanhalen, maar Veghel wilde wél vooruit en draaide resoluut haar blik richting de Meierij. Of dit nu, met de toevoeging Stad in haar gemeentenaam, gaat leiden tot een sterke gemeente in de driehoek met ‘s-Hertogenbosch en Oss, moet nog blijken. Maar het was een kloeke stap, die ook wel past bij ondernemend Veghel.

Terug naar Schaijk. Sociaal-economisch en onmiskenbaar gericht op het Osse, wordt nu door de Zeeland-Uden lobby, meegezogen in het bestuurlijk vacuüm dat Landerd en Uden hebben laten ontstaan. Het charme-offensief van de gemeente Oss kwam te vroeg of is nu te laat. Heel diplomatiek werd voorzichtig een uitnodigende houding ingenomen, met een zware flirt naar Schaijk en misschien ook wel Reek.

Het charme-offensief van Oss dreigt een blauwtje te worden, tenzij Schaijkse inwoners en ondernemers opstaan tegen deze drammerige houding van enkele dorpspolitici die hunkerend hun liefde voor een Groot Maashorst blijven verkondigen.

Het laatste redmiddel is natuurlijk een vijandige overname door de troepen van de Vrijstaat Ravenstein. Worden zij gezien als bezetters of bevrijders? Diep in het hart van vele Schaijkenaren zal een gevoel van bevrijding overheersen.

Nico van Duren

2018-09-13 20:58:09

De "anonieme" schrijver hierboven heeft het over drammen.....

Frits V.

2018-09-19 16:29:38

zie onderstaande link:
https://wagemakersblog.wordpress.com/2018/09/13/schaijk/#comments 

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties