Landerd

Gemeente Landerd verduurzaamt verlichting in het straatbeeld

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

Wethouder Ben Brands helpt een handje mee bij de installatie van de ledverlichting.

LANDERD - Een groot percentage van de openbare verlichting in de gemeente Landerd is recent vervangen door duurzame ledverlichting. Dit is gedaan volgens de Retrofit-methode, waardoor de bestaande lantaarns en armaturen zijn behouden. Door de installatie van de nieuwe ledverlichting bespaart de gemeente flink op de energierekening en stoot zij veel minder CO2 en zwavel uit.

Duurzaam met de Retrofit-methode

In het totaal zijn ruim 690 nieuwe lichtbronnen geïnstalleerd volgens de Retrofit-methode. Het is voor de gemeente een stuk duurzamer en voordeliger om voor deze methode te kiezen. De bestaande armaturen zijn namelijk behouden gebleven en aangepast voor ledverlichting. Met deze aanpassing blijft de bestaande verlichting voldoen aan de gebruikelijke certificaten. De vervanging van de lichtbronnen zorgt voor een totale besparing van 54.843 kilowattuur per jaar, wat een daling van 53% is. Daarmee is het een duurzame investering die binnen vijf jaar is terugverdiend.

Dalingen in verbruik en uitstoot
Naast de jaarlijkse besparingen aan kWh energie, zal ook een daling in de uitstoot van CO2 en zwavel terug te zien zijn. Voor de CO2-uitstoot is dit 31.041 kg en voor de zwaveluitstoot is dit 23.308 gram. Naast de kostenbesparing, dragen de dalingen in het verbruik en de uitstoot bij aan een duurzamere gemeente.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties