Landerd

Gemeente Landerd ruimt bladafval op

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

LANDERD - De herfst is begonnen en de bladeren beginnen te vallen. In Reek, Schaijk en Zeeland verzorgt IBN in opdracht van de gemeente Landerd het onderhoud van de openbare ruimte en ook het ruimen van het blad. Wanneer dit precies gebeurt, is lastig te zeggen. Het is sterk afhankelijk van wind, boomsoort, standplaats en vorst. Het aantal bomen in een straat, de soort en het weer bepalen hoe vaak de gemeente het blad opruimt.

Waar de veiligheid in het gedrang komt, wordt in eerste instantie het blad geruimd. Zo kan het gebeuren dat de gemeente op de ene plek vaker ruimt dan op een andere plek. Hiermee proberen ze de ongemakken van de gevallen bladeren zo klein mogelijk te houden. Is al het blad gevallen? Dan wordt gericht gewerkt om straten, pleinen en parken zo veel mogelijk bladvrij te maken. Bladeren die in het plantsoen vallen ruimen ze één keer per jaar op als dat nodig is. Als er (te) veel blad blijft liggen op grasvelden halen ze dat er later ook vanaf.
Bladval is een jaarlijks terugkerend verschijnsel. Afgevallen bladeren zijn nuttig omdat de voedingstoffen die hier inzitten na vertering beschikbaar komen voor bomen en planten die in de buurt staan. Ook geven afgevallen bladeren bescherming voor planten en dieren tegen de vorst. Dus daar waar het kan, mag blad ook blijven liggen.

Wat kun je zelf doen?
Als je zelf bladafval hebt opgeruimd heb je meerdere opties. Je kunt het zelf composteren en gebruiken in de tuin. Het op hopen vegen/harken langs de weg. De gemeente neemt het dan mee tijdens haar opruimronden. Leg het bladafval niet voor een put, want anders kan het regenwater niet meer weg. Leg geen snoeiafval bij de bladeren. Dat hoort in de groene container of breng het naar de milieustraat.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties