Landerd

Gastgezinnen gezocht

'Geef twee arme Bosnische kinderen de vakantie van hun leven'

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

REGIO - Van 10 tot 30 juni hopen 42 arme Bosnische kinderen naar het Land van Maas en Waal te komen om de 'vakantie van hun leven' te beleven. Stichting Kinderhulp Bosnië heeft nog dringend gastgezinnen nodig om dat mogelijk te maken. "Als wij niet voldoende gastgezinnen vinden zullen wij helaas kinderen die erop rekenen eindelijk een keer op vakantie te kunnen gaan, moeten teleurstellen."

Een gastgezin hoeft niets speciaals te doen, geeft de stichting aan. "De kinderen ervaren het wonen in een doorsnee Nederlands huis, speelgoed, ruimte om te spelen, fietsen, maar vooral het 'gewone' gezinsleven als iets buitengewoons. Dat alleen al bezorgt hen de tijd van hun leven. Het is een zeer dankbare ervaring."

Ieder 'gewoon' Nederlands gezin is geschikt als gastgezin, benadrukt de stichting. "Ook een ouder echtpaar, waarvan de kinderen uit huis zijn, is bijzonder geschikt. Onder onze trouwe gastgezinnen zijn een aantal oma-en-opa- gastgezinnen. Die vinden het helemaal geweldig om drie weken twee arme kinderen heerlijk te verwennen."

De kinderen komen op zondag 10 juni in Bergharen aan en vertrekken weer op zaterdag 30 juni naar Bosnië. Stichting Kinderhulp Bosniё verzorgt tijdens het verblijf 2 à 3 keer per week een activiteit, meestal in de vorm van een dagprogramma. Ook is 24 uur per dag begeleiding uit Bosnië beschikbaar die indien nodig als tolk fungeert of kleine of grote problemen helpt op te lossen. Voor mensen die een dag klem zitten of gewoon vrij wil hebben kan de Stichting Kinderhulp Bosnië altijd en zonder problemen regelen dat de kinderen een dag elders spelen. Ook kan men onderling met een ander gastgezin daarover een afspraak maken. "Wij hebben al meer dan 25 jaar ervaring met het organiseren van vakanties voor kinderen uit Bosniё. In totaal zijn ruim 1000 kinderen bij gastgezinnen in onze omgeving geweest. Vrijwel zonder uitzondering verloopt dit probleemloos. Dat blijkt ook al uit het grote aantal gastgezinnen dat ieder jaar weer meedoet. Onze 'recordhouders' doen zelfs al voor de achttiende keer mee."

De kinderen die naar Nederland komen hebben het enorm moeilijk. Ieder gezin heeft tijdens de oorlog in Bosniё naaste familieleden verloren. Naast de trauma’s, die de mensen bijna zonder hulp moeten zien te verwerken, is er ook een grote werkloosheid, met schrijnende armoede en verpaupering als gevolg. Een onderbreking van de uitzichtloze situatie voor de kinderen uit dergelijke gezinnen is van groot belang voor hun toekomst, stelt de stichting. "Met een drie weken durende vakantie beleven deze kinderen letterlijk een onvergetelijke tijd. Zij zullen zich hun gastgezin en hun tijd in Nederland altijd blijven herinneren. En niet alleen de kinderen, maar ook hun ouders en andere familieleden in Bosnië vinden het geweldig wat het gastgezin voor hen heeft gedaan."

Na contact via de mail of telefoon wordt een afspraak gemaakt voor een huisbezoek van twee bestuursleden van Stichting Kinderhulp Bosnië. Tijdens dit bezoek wordt de gang van zaken rond het verblijf van de kinderen toegelicht en kan men vragen stellen. Pas na dit bezoek besluit u definitief of u gastgezin wil worden.

Informatie
Voor informatie kunt u contact opnemen met Christine Deriemaeker-Zantman via 06-22984860. Op www.kinderhulpbosnie.nl is uitgebreide informatie te vinden.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties