Landerd

Gedenksteen voor Duitse piloot

in Landerd alsnog onthuld

Door Sergio Boutkan

LANDERD - Op de Udensedreef in Schaijk wordt zaterdag 21 februari alsnog de gedenksteen onthuld voor de Duitse piloot Gerhard Rohde, die daar exact 70 jaar geleden verongelukte na een vliegtuigcrash. De onthulling, een initiatief van de Stichting Vier Vrijheid Schaijk (SVVS), stond eigenlijk gepland op 4 mei vorig jaar, maar die ceremonie werd door de gemeente Landerd op het laatste moment afgeblazen na een protestmailtje van Federatief Joods Nederland (FJN).

"De onthulling van de gedenksteen, juist op 4 mei in het kader van het thema verzoening, leverde bij een aantal mensen negatieve gevoelens op, reden waarom gekozen werd voor uitstel", zegt SVVS-voorzitter Piet Manders. "We hebben daarom besloten om de onthulling te laten plaatsvinden op zaterdagochtend 21 februari, precies zeventig jaar na het ongeval. Dit zal gebeuren in besloten kring, omdat wij ernaar streven dat er geen beroering ontstaat zoals op 4 mei jongstleden." Bij de ceremonie voeren enkele personen kort het woord waarna burgemeester Marnix Bakermans en SVVS-bestuurslid Wim Boeijen (foto) de gedenksteen met plaquette onthullen.

Dat de gemeente acht maanden geleden zo makkelijk zwichtte voor het Joodse verzet tegen de onthulling is opmerkelijk. Want hoewel de naam Federatief Joods Nederland doet vermoeden dat het hier om een brede belangenorganisatie gaat, betreft het in werkelijkheid een minuscuul kerkgenootschapje van de Joodse advocaat Herman Loonstein dat nauwelijks volgelingen heeft. Volgens oud-CIDI-directeur Ronny Naftaniel is FJN een 'eenmansclub'.

Tot 'zware teleurstelling' van de SVVS vormde het mailtje van de eenmansclub voor de gemeente niettemin aanleiding de onthulling op 4 mei af te blazen. "Het is niet onze bedoeling om mensen te kwetsen", liet burgemeester Marnix Bakermans destijds weten.

|Doorsturen

Juliana Schut

2015-02-21 22:40:57

De gezaghebbende Bijbel zegt in Jesaja 5, vers 20 : "Wee hun die het kwade goed noemen en het goede kwaad."

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties